View Single Post
Eski 29-03-2008, 02:03   #334
minka
Ağaç Dostu

minka's Avatar

Giriş Tarihi: 11-09-2006
Merhaba arkadaşlar,
Sayın Red Baron, yazdıklarınızı okuyunca ben de yaşadığı birşeyi paylaşmak istedim. Umarım faydası olur. Sitedeki bilgiler ışığında tabii...
Benim de, önceki yıl aldığım,Ligustrum türü bir bonsaim var. Ben aldığımda bol yapraklı ve sağlıklı olan bonsaim sonradan sararmaya ve hızlı bir şekilde yapraklarını dökmeye başladı. Kuruma belirtileri gösterdi. Çok endişelendim, panikledim ve o durumda sulama, budama hepsi karıştı birbirine. Daha sonra kök budamaya kadar gitti. Ağacımda hiçbir düzelme olmuyordu. Önce kaybettim dedim, çok üzüldüm ama sonra ağacı yeterince tanımadığımı düşündüm. Ağaç hakkında daha çok araştırma yaptım, buradaki ustaların yazdıklarını okudum. Bonsai saksısı bu durumda ağaca uygun olmuyordu. Çünkü ağaç derine doğru kökleniyormuş. Ben de derin bir saksıya aldım. Hava şartlarına rağmen hep dışarıda tuttum. Düzenli suladım. Hatta bir kere devrildi ve tekrar saksıladım.
Bakın, 3 aya yakın bir zaman ağaç ölü gibiydi. Ben vazgeçmedim. Çevremdekiler bile atmamı söylediler. Sonunda bahar gelince o da yapraklarını tekrar gösterdi. Ne kadar mutlu olduğumu tahmin edersiniz... Daha sonra sağlığına kavuştu. Bonsai görüntüsü pek kalmadı ama yaşaması daha önemliydi. Bir süre daha hiçbirşey yapmamaya karar verdim. Yaprak ve kök gelişimi olsun diye. Şimdi hala öyle duruyor. Siz de umudunuzu kaybetmeyin derim. Biraz uzun oldu ama... Gökten üç bonsai düşmüş biri anlatana, biri dinleyene, diğeri de uygulayana...Saygılar.

Düzenleyen minka : 29-03-2008 saat 02:48
minka Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön