Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Vildan Sönmez
23 Mart pazar günü Enez'de ormanda fotoğraf çekmek için bir anemon'a doğru yaklaşırken gördüm.Önce yerimden zıpladım açıkçası ,sonra kımıldamadan durdum.Oda hiç kımıldamadı.Bir kaç fotoğrafını çekip usulca uzaklaştım.Daha sonra aynı yere baktığımda gitmişti. Bilen arkadaşlar varsa merak ediyorum zehirli bir tür mü?
|
Merhabalar Vildan Hanım!
Biraz uzak kaldım, sürüngen mevsiminin başlamasıyla burası da hareketlenmiş
Koyduğunuz resim çok küçük çıkıyor, boyutunu biraz daha büyütüp koyabilirseniz daha iyi olacak. Ama buna rağmen resimdeki güzelin
BİR YILAN DEĞİL KERTENKELE olduğunu söyleyebilirim. Türü de
Pseudopus (=Ophisaurus) apodus. Türkçe adına
Oluklu Kertenkele diyoruz. Eğer dikkatli bakmışsanız hayvanın iki yanında bariz bir oluk olduğunu görmüşsünüzdür, Türkçe adı da buradan geliyor.
Çoğu yörede yılan zannedilmektedir. Hatta çok zehirli bir yılan olduğu zannedilip görüldüğü zaman hemen öldürülmektedir. Ancak dediğim gibi bir kertenkele türüdür ve
TAMAMEN ZARARSIZ ve de ZEHİRSİZDİR.
Zaten dünyada bir cins ve bu cins altında iki tür zehirli kertenkele vardır. Bunlar da Arizona, Meksika ve Nevada'da yayılış gösteririler. Bunların dışındaki kertenkeleler zehirsizdir (en azından şimdiye kadar bulunmadı

)
Picea_pungens arkadaşımızın yazdığı Kör Yılan farklı bir yılan türüdür ve bir solucan büyüklüğündedir.
Arama motorunun reism arama kısmına "Ophisaurus apodus" yazarsanız çıkan fotoğraflardan karşılaştırma yapabilirsiniz.
Saygılarımla...
Naşit İĞCİ
Not: Fotoğrafın küçük olmasına rağmen bu hayvanlara aşina olduğumdan ilk bakışta tanıyabildim ama düşük de olsa yanılma payım da vardır.