View Single Post
Eski 29-03-2008, 01:09   #30
Buket Aknar
Ağaç Dostu
 
Buket Aknar's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-03-2007
Şehir: Girne KKTC
Mesajlar: 2,471
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi crocus_07 Mesajı Göster
Buket Hanım Merhaba,
Bu sene bende kedi tırnağı aldım, çanak saksılarımdan birine üç adet diktim seneye tohumundan kendim yetiştirmek istiyorum yazılanların hepsini okudum ama baştan sona nasıl yapılacağı yazmıyor siz bu konuda deneyimlisiniz bir kaç soru soracaktım yardımcı olmanızı rica ederim.Teşekkürler

1-tohum ne zaman verir ve nasıl alırım
2-tohumları hangi ay dikmem gerekiyor
3-toprak olarak torf uygunmudur
4-tohumlar ne zaman çimleniyor ve şaşırtma nedir bilmiyorum (sanırım alıp başka yere ekmek oluyor ama emin değilim) bu işlemi nasıl yaparız

5-bitki kaç ay çiçekli kalıyor ve hangi aylar çiçeklenme dönemi
Sevgili Crocus;
1-Kedi tırnakları, yaz sonuna kadar çiçekli kaldıktan sonra çiçeklerin kuruması ile çiçeklerin ortasında mercimek büyüklüğünde bir kapsül oluşturur. İçerisi iğne ucu kadar minicik siyah tohumcuklar ile doludur. Ben toplamaya yetiştirmeden hep dökülüyorlar ve ardından da mart ayında yeşermeye başlıyorlar. Şu anda saksıları ve saksı çevrelerini kontrol ettiğimde yeşermelerin başladığını gördüm.
2-Tohumları hangi ay ekmem gerekiyor demişsin... Şimdi yeşerdiklerine göre ekim ayında ekilmeli diye düşünüyorum. Ben hiç ekmediğim için sadece fikir yürütüyorum. Çünkü onlar dökülen tohumlardan kendiliğinden yeşeriyor. Ama geçtiğimiz yaz Dolmabahçe Sarayı'nın bahçesinden topladığım tohumları geçen gün bahçeye ektim, inşallah onlar da yeşerir.
3-Toprak konusuna gelince; ben bahçe toprağı kullandım, hiçbir sorun olmadı. Kedi tırnaklarını ilk aldığımda torfta ekiliydiler, sonrasında ben bahçe toprağı ekledim herşey yolunda gitti.
4-Şaşırtma; sıkışık olarak yeşeren bitkileri belli bir boya ulaştıktan sonra istenilen yere seyrekleştirerek almadır. Ben kedi tırnaklarında şaşırtma yapmıyorum. Yeşerdikleri yere yayılıp çiçeklenmeleri hoşuma gidiyor. Zaman zaman başka yerlere de dikmek istediğimde aralarından zedelemeden çıkarıp geçiriyorum.
5- Bitki yaz mevsiminde çiçekli kalıyor. Kıbrıs'ta ekim ayına kadar çiçekli olduğunu bizzat tecrübe ettim.

Umarım bu bilgiler işinize yarar.


Düzenleyen Buket Aknar : 29-03-2008 saat 10:15 Neden: Bazı b harfleri klavyeden dolayı yazılmamıştı
Buket Aknar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön