Benim siklamenlerim aralık ayından beri çiçekliydiler ve şu an son birkaç çiçeğini
verip dinlenme dönemine hazırlanmaktalar.Siklamenler salon bitkisi olarak görülse de esasen dış mekan bitkileridir.Ben onları sürekli olarak camekanlı balkonumda tutuyorum.Soğuk seven bir bitki olarak oda sıcaklığında tomurcuk sayısı az ve çiçek ömrü kısa olur.Hatta çiçeklenmeleri doruktayken içeriye aldığımda tomurcuklarda çürüme ve yapraklarda sararma olmuştu.Direk güneş ışığından korunmalı,ancak aydınlık ve havadar bir ortamda tutulmalıdır.Az su seven bitkilerdir,saksıda bakılıyor ise sulamanın saksı tabağına haftada bir 1 cm kadar eklenmesi uygundur,bahçede ise doğrudan yumru üzerine su dökmekten kaçınılmalıdır.Yapraklarda pörsüme ve sarkma kuruluktan ziyade fazla sulama neticesidir,sararma ise genellikle ışık yetersizliğinden olur.Çiçeklenme geçtiğinde yapraklar bir süre daha yeşil kalır ve bu dönemde sulamaya devam edilir.Yapraklar kuruyunca ise sulama kesilmeli,saksı kuru ve karanlık bir yerde dinlenmeye bırakılmalıdır.
Sizlerle naçizane bilgi ve tecrübelerimi paylaşmak istedim.Umarım faydalı olabilmişimdir.
|