View Single Post
Eski 24-03-2008, 11:23   #44
unclejo
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 02-03-2008
Şehir: kocaeli
Mesajlar: 11
Sevgili Crocus_07,
Konunun devamından da anlaşılacağı gibi ben de çok deneyimli sayılmam Ama kısa da olsa şunları söyleyebilirim :
1- Tohumlarını toprağa ekmeden önce mutlaka en az 2-3 gün suda beklet.Bu işlem tohumların çabuk çatlamasına ve çabuk çimlenmesine katkıda bulunacaktır.
2-Saksı olarak, balkonlarda kullandığımız uzun dikdötgen saksılar yeterli olacaktır diye düşünüyorum.Ben bunu tercih ettim en azından.
3-Toprak olarak da ben torf-bahçe toprağı karışımı kullanıyorum.Bunu herhangi bir çiçekçiden elde edebileceğin gibi marketlerde gayet ucuz fiyata hazır karışımlar olarak da alabilirsin.
4-Bu toprağı saksına güzelce yerleştiriyorsun.ne çok sıkı ne çok gevşek.Toprağı koydukça saksının dibini yere vurman sıkışması için yeterli olacaktır.
5-Sonra tohumlarını çok sık düşmemesine dikkat edecek şekilde elinle serpebilirsin.Çok sık gelenleri bir kürdan yardımıyla birbirinden uzaklaştırabilirsin bu işlem bitkinin daha sağlıklı gelişmesine yardımcı olur.Ne kadar tohum dersen de, valla uzun bir dikdörtgen saksıya aldığın paket tohumun 2\3 ünü kullanabilirsin.Eğer yanlış diyorsam zaten forumdan birileri düzeltecektir.
6-Son olarak da yaklaşık 0.5 cm ile 1 cm arasında bir örtü toprağı örtebilirsin.Ama bunun 1 cm yi geçmemesi gerekiyor.
7-Çimlenmenin çabuk olması için saksının üstünü strech filmle kapatabilirsin.Bu sera etkisi yaratacaktır.Ama bunun üzerine bir iki delik açmayı unutma.
8-Çimlenme başlayana kadar hafif güneş ışığı alan bir yerde tutman faydalı olacaktır.Yine aynı şekilde strech filmi de üztünde tutman.
9-Çimlenme başladıktan sonra ise güneş ışığını eksik etmemelisin.Ama Antalya'da güneş çok kuvvetli olacaktır onun için özellikle öğlen sıcağında gölge bir yerde durması bana daha mantıklı geliyor.Yoksa yaraklar yanacaktır.
10-Sulamaya gelince kesinlikle sprey suluk kullanmalısın.Yani suyu direk dökersen tohumları oynatacak ve bir türlü tutunmayı beceremeyeceklerdir.
11-Ben sabah akşam toprağın üstü iyiyce nemlenene kadar suladım çimlenme başlayana kadar.Çimlenme başladıktan sonra ise su miktarını biraz daha arttırdım.Toprağın üstü ıslanana kadar yani.

Benden bu kadar.Ama şunu unutma ki benim aldığım sonuçlar çok da parlak değil.Burada okuduğun bilgileri forumda teyid edersen daha sağlıklı olur.Belki benim atladığım ve yanlış yaptığım bir şeyler vardır.

Birileri eğer bana da yardımcı olursa çok sevineceğim

Bol şans..

unclejo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön