Ben bugüne kadar bu forumda ve internette okuduklarımdan bitkilerdeki bu gibi besin eksikliği belirtilerinin her zaman da besinin eksikliğine işaret etmediğini; kimi zaman da eksiklik belirtisi olan besinin alımını engelleyen bir başka besinin fazlalığını da işaret edebildiğini öğrendim.
Dolayısı ile durumu tahlil ederken bunu da dikkate alabiliriz. Potasyum alımını azaltan bir başka besin var mı? Onu da irdelemeli.
Güncel örnek olarak geçen iki hafta boyunca yaptığım bir hatayı anlatayım:
"Ben çiçeklenmeyi teşvik için çok sevgili bir arkadaştan fosfor ağırlıklı bir sıvı gübre edinmiştim. Meğer o yaprak gübresi imiş. Ancak ben, düşük yoğunluklu da olsa, bunu unutarak sulama suyuna ekleyerek üstüste iki sulamada fosfor yüklemişim toprağa. E 2 gün önce ne göreyim. Gardenyamın genç yapraklarından üçünde daha önce hiç görmediğim bir türde renk değişikliği var.
Şöyle ki: Genç yaprağın ana damarı ve tüm yan damarları sararıyor ama damar araları yeşilliğini koruyor. İleriki safhada tüm yaprak sararıyor.
Uzun uğraşı ve araştırmalar sonucunda bunun çinko eksikliğine bağlı olduğuna karar erdik o arkadaşımla. Fakat nasıl olurdu? Ben uygun aralıklarla yapraktan mikro element de veriyordum gardenyama. Daha detaylı araştırınca fosfor fazlasının çinko eksikliği yaptığını görünce bizde rahatladık ve benim uygulamadaki hatayı farkettik. Budur

"
Açıkcası, nihayetinde bu işin özü de, tüm tabiatta olduğu gibi; DENGE.
Tüm sır, DENGE'de.
Dengeli beslemek, dengeli sulamak, dengeli sevmek