Konu: Gül Reçeli
View Single Post
Eski 28-04-2006, 19:53   #1
malina
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,244
Gül Reçeli

Gül reçeli yaparken;
100 gr. gül,
1 kg. toz şeker,
1 gr. limon tuzu veya 1 limon suyu,
1 .5 bardak su kullanılır.

Sabahleyin erkenden toplanan gül yapraklarının kokusu daha fazla olur. Gül yaprakları saplarından koparılarak 100 gr. tartılır, sonra suya daldırılarak yıkanır. Suyu süzülür ve bir makasla ince ince kesilir, sonra bir kavanoza veya reçel pişirilecek kapaklı tencereye toz şekerle iyice karıştırılarak konur. Karıştırma sırasında gerekli limon tuzu veya limon suyu da ilave edilerek kabın ağızı iyice kapatılır ve sonra serince bir yerde muhafaza edilir.

Şekerli gül yaprakları iki gün bu şekilde bekletilir. Bu süre içinde gül yapraklarının suyu şekeri alır ve sulanır, fakat bu pişirme için kâfi gelmez. Bunun için pişirmeye başlamadan önce güller kavanoza konmuşsa kavanozun şeker kalıntıları iki defada ilave edilerek, 150 şer gramlık su ile yıkanır ve pişme tenceresine dökülür. Eğer güller pişme tenceresinde şekerle karıştırılmışsa 1.5 bardak su dökülerek ateşte kıvamını buluncaya kadar pişirilir. Pişirmenin sonuna doğru hasıl olan köpükler iyice alınır, sonra ocaktan indirilen reçel sıcak sıcak kuru ve temiz kaplara doldurulur. Yukarıdaki tertibe göre yapılan reçel piştikten sonra 1100-1150 gram kalır.

http://www.erzurum-tarim.gov.tr/teknik/gida/recel.htm


GÜL REÇELİ
Malzemeler:
100 gram kokulu gül yaprağı
1.5 kilogram tozşeker
1 kahve fincanı limon suyu

Hazırlanışı:
Gül yapraklarını toplu halde dağılmadan çıkartıp beyaz sivri uçlarını bir makasla kesin.
Gül yapraklarını birkaç kez bol suyla yıkayıp süzgece alın.
Süzülen yaprakları bir tencereye koyup limon suyu ile iyice ovarak yumuşatın. Daha sonra toz şekeri katın ve yaprakları şekerde ovduktan sonra üstü kapalı olarak serin bir yerde 2 gün bekletin.
Daha sonra 1,5 su bardağı su ekleyip kısık ateşte kaynayıncaya kadar karıştırın ve 40 dakika pişirin. Üzerinde biriken köpüğü alıp ateşten indirin ve soğumasını beklemeden kavanozlara doldurun.

http://ntvmsnbc.com/news/223978.asp

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön