Konu: Lale
View Single Post
Eski 20-03-2008, 07:39   #114
ibrahim37
Ağaç Dostu

ibrahim37's Avatar

Giriş Tarihi: 28-07-2007
[QUOTE=MSaygin;215250]merhaba,

Bu yıla kadar nedense soğanlı bitkiler, özellikle de lale bana hep uzaktı."Bütün yıl bekle bekle 10 gün çiçek açsın, değer mi?" diye işlemişler bizi demek ki
Bu sene çok sevdiğim nergisler dışında, bir sürü de lale soğanı aldım, ne kadar iyi etmişim, balkon panayır yerine döndü.Bundan sonra her sene soğanların sayısını arttırarak devam edeceğiz

Sayın MSaygın ben bu soğanlı bitkilerin sadece çiçeklerinden değil aynı zamanda yeşilliklerinden, büyümesini seyretmekten ve hatta onların canlı olduklarını bilmekten bile çok keyif alırım.
Beni etkileyen bir konuda bu soğanlı bitkilerin ölümsüz olmasıdır. Yani ağaçlar 10 sene, 50 sene veya 100, ancak soğanlırarın ömrü sınırsızdır. Soğanlı bitkiler toprak altından sürekli yeni yavru vererek (bir tür bölünme ile) çoğalıyorlar. Bu yavrular aynı bitkinin klonlanmış bir kopyasıdır. Yüzde yüz anneye benzerler.
Diğer bitkiler ise tohumlarından çoğaldığını düşünürsek. Yeni oluşan bitkilerin hiçbiri yüzde yüz anneye benzemez. Yani anne ölür yavru devan eder.
Bu durumu benim dağlarda incelediğim çiğdem ve lalelerde düşünün. Bu demektirki binlerce yıl önce var olan klonların tıpatıp aynısını bulmak mümkün.
Bu benim için gerçekten etkileyici bir şey.

ibrahim37 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön