O sizin teveccühünüz sevgili
BENBEN1967. Mamafih, ben sadece gardenyasını doyasıya koklayabilmek için layıkı ile bakabilmenin yöntemlerini arayan ve bu arada gardenyasını tüm kötü emellerine alet etmeye çalışan, girişimci ve maceraperver bir gardenya severim...
SAHİRE'nin fotoğraflarındaki görüntüde ise, ağırlıklı olarak çok da genç olmayan yaprakların kenarlarından başlayan bir sararma izlenimi edindim.
Bu da, yine bu forumdan ve internetten öğrendiğim kadarıyla Potasyum (K) eksikliği belirtilerinden biridir.
Bu konu ile ilgili olarak bizim forumdan "
Bitkilerde Fizyolojik Hastalıklar" başlığı faydalı olacaktır.
Bunlara ilaveten, fotoğraflarınızdan alttakinde, tomurcuğun tam altında olan küçük yapraktaki renk kaybı ise aşırı demir eksikliği gibi de görünüyor, ama o o hale gelirken gardenyanızın genelinde genç yapraklarda pek çok sararma olmalı idi bu raddeye kadar. Ondan tereddütlüyüm bu nedenle.
Burada, şahsen de bilgilenmek isterseniz forumumuzun üyelerinden sevgili
bonsaisever'in
şu ve
şu mesajlarını - ve de o sayfadaki müteakip mesajları- mutlaka ama mutlaka okumalısınız.
Ayrıca, "Besin elemetleri eksikliği" ile ilgili olarak forumumuzun dışından da örnek fotoğraflarla anlatımı ise
şu sayfada bulabilirsiniz.
Gardenyada tomurcuk dökme sebepleri ise muhtelif: Başlıcası aşırı sulama, diğerleri yetersiz ışık, yetersiz ortam nemi
vb. Bu başlığın önceki sayfalarında pek çoğunu tecrübe ettiğimizden bahsetmiştik.
Gardenyanın ideal bakım koşulları bu başlıkta mevcut. Işık konusunda fiziki mümkünsüzlüğünüzden dolayı gün ışığı zaafiyeti de var sanırım pencere cephenizden ötürü.
Bu tomurcuk dökülmelerine fazla da üzülmemeye başladım artık; zira en iyi bakımımda bile ben az da olsa mutlaka tomurcuk kaybı yaşıyorum, e sonuçta hiçbirimiz profesyonel üretici veya teknik adamlar değiliz. Elbet kayıplarımız olacak. Sadece patır patır tüm tomurcukları kaybetmemeye bakmalı derim ben. Çok üzmeyin kendinizi; gardenyanız daha da üzülür sonra...