Japon çamlarının tohumlarında çimlenme engeli yoktur. Ancak çimlenme yüzdesi düşüktür. Sonbaharda toplanan tohumlar kapalı bir kap içerisinde ilkbahara kadar buzdolabında bekletilir veya katlamayada alınabilir (çimlenme yüzdesini artırır). İlkbaharda tohumlar 24 saat suda bekletilerek ekilir. Ekimde tohumların çok derinde veya toprak üzerinde olmamasına dikkat edilmeli ve ekimden hemen sonra bir naylon veya gazeteyle üzeri kapatılmalıdır. Tohumlar için gerekli olan yeterli nem ve sıcaklık koşullarını sağladıktan 10-15 gün sonra çimlenme gerçekleşir. Yeni çıkan fideleri güneşin yakıcı ve kurutucu etkisinden korumak gerekir. Kökleri tam gelişmeden hemen önce isteğe bağlı olarak fideler başka üretim kaplarına alınabilir. Aktarma işi henüz yeni çıkan fidelerde yapılmalıdır.
|