İlk gönderdiğiniz resime göre bir miktar budama yapmışsınız gibi görünüyor. Herhangibir tarz için şekillendirmeden önce hedeflerimizi bilmemizde fayda var.
Gövdenin biraz daha kalınlaşmaya ihtiyacı var. Bu nedenle, kalan dallarda daha fazla kısaltma yapmadan bırakmak gövde kalınlaşmasına yardımcı olacaktır.
Hedefimiz kısa ve gür dallar. Sizin dallarınız ise uzun ve yapraklar uçlarda. Dallanmayı artırmak için şöyle birşey yapabilirsiniz. Her dal üzerinde dizi dizi, sağlı solu yapraklarınız var. Bunlardan il çifti yaprakların sapı kalazak şekil kesin. Daldaki yaprak çiflerine bağlı olarak iki veya üçüncü sıradakine de aynı işlemi uygulayın. Bu işlem sonunda kopardığınız yapraklar yerine yeni dallar oluşmaya başlayacaktır. O dallar biraz uzayıp yapraklandığında aynısını bu dallara da yapabilirsiniz.
Bu işlem yavaş yavaş dallarınızı kalabalıklaştırcak gürleştirecektir. Bu gövdenizin kalınlaşmasını da sağlayacaktır.
Ben olsam daha fazla şekillendirmek için uğraşmazdım. Çünkü, gövdeyi kalınlaştırdıktan sonra gövde kısalması yapmayı planlardım. Bu sırada yukarıda anlatığım yolla elde ettiğiniz güzelim dalları da kaybemek durumda olurdum.
Bu işlem sizin bir ağaç görüntüsü elde etmenizi belki bir iki yıl geciktirecektir. Diğer taraftan kalın gövdeli ve sağlılı bir bonsai sahibi olmanızı sağlayacaktır.
Vyssera senin düşüncen nedir?
|