Konu: Pepino
View Single Post
Eski 15-03-2008, 19:02   #93
izzeterisen
Kaybettik, Allah rahmet eylesin

izzeterisen's Avatar

Giriş Tarihi: 23-01-2007
pepino

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Oğuzhan Mesajı Göster
Sevgili Nihat Abi evde çiçek açıyor.Malesef dökülüyor.Bir türlü meyve tutmadı.Bu ara yapraklarda dökülüyor.Küçük akarlar var.Yaprakları benekli ve üzerlirde ağ olumuş.Kırmızı örümcek istilası var. Çoğu yaprağı koparıp attım .Yeni aldığım Chrysamed marka bir ilaçla ilaçladım.
Bakalım pek iyi görünmüyor.Sanırım ilaç iyi değil.Siz ne ilacı kullanıyorsunuz.?
http://www.chrysamed.de/tr/index/urnlerimiz.ran.aspx
Pepino nötr gün bitkisi olarak bilinmekle birlikte, gün uzunluğunun artması çiçek sayısını olumlu yönde etkilemektedir.ç Deniz seviyesinde 800-2700 m. yüksekliklere kadar yetiştirilebildiği halde, düşük sıcaklıklardan olumsuz etkilenmekte, en iyi sonuçlar, yıl boyunca sıcaklıkların değişmediği ekolojilerden alınmaktadır.yetiştirme periyodu boyunca 12ºC’nin altında ve 25 ºC’nin üstündeki sıcaklıklar, bitki için uygun olmayıp verim düşüklüklerine neden olmaktadır. Düşük ışık yoğunluğu, olgun meyvenin krem-sarı rengini almasını engellemekte ve meyvedeki şeker miktarının da düşmesine neden olmaktadır.
Ticari anlamda pepino üretimi tek yıllık olarak, anaçlık bitkilerden alınan ve köklendirilen çelikler ile yapılır ve 0,5-1 m.sıra arası ve 0,5 m.sıra üzeri mesafeler verilmek suretiyle üretim yerlerine dikilirler. Doğal olarak bırakıldığında çalı formunu alan pepino bitkilerinden randımanlı bir üretim sonucu almak için budama yapmak şarttır. Pepino bitkilerinde budama, uygun sayıda ana gövde bırakılması ve bunlar üzerindeki yan dalların fazla büyümeden periyodik olarak alınması şeklinde uygulanmaktadır. Ekonomik anlamda sonuç almak için 2-3 adet ana gövde bırakmak idealdir. Böylece daha fazla ışıklanma ile meyve tutumu sayısında artışlar sağlanmış olur. Bu amaçla zaman zaman yaprak budaması yapmak daha faydalı olacaktır. Dördüncü çiçek salkımından sonra ana dllarda tepe alma işleminin yapılması da meyve kalitesini olumlu yönde etkileyen diğer bir uygulamadır.

Kaliteli meyve ve ekonomik bir üretim için bir salkımda bulunması gereken meyve sayısı 2-3 olmalıdır. İlk salkımdaki meyvelerin kalitesi iyi olmadığından ihracata yönelik üretimlerde bu salkımdan sonraki salkımların meyveleri kullanılmakta, diğerleri yerel pazarlarda tüketilmektedir.

Erken ilkbaharda çiçeklenme gecikebilir. Her nasılsa meyve kalitesi,* yazın yüksek sıcaklıkta meyve olgunlaşınca olumsuz etkilenir. Sonbahar-kış üretiminde orta sıcaklıklarda kabul edilebilir meyve elde etmek mümkündür, meyve olgunlaşması zaman alabilir. Böylece yüksek meyve kalitesi elde edilir.

Bu bilgiler 4-5 yıl önce derlediğim mbilgiler.(BEŞİRLİ,G.,SÜRMELİ N, Atatürk Bahçe kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü-Yalova, TARIM VE KÖY Sayı.119, Sayfa.40,41)
-Kapalı ortamda (ev-sera gibi) döllenme için arı faaliyetine ihtiyacı var.
-Akdeniz Bölgesinde Mayıs ayından sonra sıcaklık nedeniyle meyve tutmuyor.
-Serada yetiştirdim,iki gövdeli bitkiler olarak, her salkımda da 2-3 meyve bıraktım. Her bir meyve yarım kilo kadar idi.
-Yetiştiriciliğinin sırık domatesten hiçbir farkı yok. Ancak 2 gövde bırakır ve yandan çıkan filizlerin hepsini 4-5 cm olmadan kırarsanız çok harika meyveler elde edersiniz. Tabii salkımda meyve seyreltme de yapmanız gerekir. 2-3 meyveden fazla bırakmayın.
kolay gelsin.

izzeterisen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön