Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nevbahar
Benim soruma gelince: Geçen sene İstanbul'da yetiştirmek düşüncesiyle oya ağacının tohumlarını getirdim fakat bu konuda bilgim yok.Bu ağacı hep güney illerimizde gördüğüm içinde emin değilim.Ayrıca tohum ekmek için geç mi kaldım acaba, ne dersiniz?
|
Oya ağacını tohumdan yetiştirmek çok kolay olmuyor. Çünkü tohumlarda dormansi var. 1 ay kadar buzdolabında ön soğutmaya bırakıp sonra ekerseniz bu engeli kırabiliyorsunuz.Çelikten üretmek daha kolay. Hem yeşil çelikle (temmuz-ağustos aylarında alacaksınız) hem de odun çeliğiyle (mart ayında alınır) yetişir. Köklendirme hormonu kullanılması başarı şansını arttırır.Ticari yetiştiricilikte çelikten yetiştirilir. Tohumdan yetiştiricilik tercih edilmemektedir.
Oya ağacını çok şiddetli kışlarda biraz korumanız şartıyla İstanbul'da yetiştirebilirsiniz. Güneşli bir ortamda tutmalısınız. Gölgeyi sevmez. Kuruluğa tahammül edebilir ama çok bol su ve ağır topraklar zarar görmesine sebep olur. Küllemeye karşı çok hassastır. İzmir'de şu anda taze sürmüş oya ağaçları hep külleme içinde, yetiştirmek isterseniz aklınızda bulunsun diye söyledim.