Isr-2000
Bonsaisever sorunu resime bakarak tam anlayabilmiş değilim.Herhangi bir zararlıdan kaynaklanmadığını varsayıyorum,ama lupla bakmadan bundan da emin olmamak gerek.Bu belirtileri bir kitaptan okusaydım virüs hastalığına ne çok benziyor derdim. Ancak, bazı hastalıklar zaten sadece laboratuvar koşullarında izolasyon yaparak teşhis edilebiliyor,bazı belirtiler ,besin eksikliği ve hastalıklarınki aynı olabiliyor. Bu arada virüs hastalığı olmamasını dileyelim, çünkü tedavisi yok. Bakteri hastalıklarının da pek yok aslında. Gübrelemeyi şimdilik ayda bir kez yap, yapraklara püskürtmeyi ise sadece mikroelementlerle gübreleme yapacaksan kullan, gövdeye püskürtme yapma.
Şimdi öncelikle Isr-2000 doğal direnç geliştirici kullanmanı öneririm.Bu Tarım Bakanlığından ruhsatlı bir bitki aktivatörü.Ares Organik tarım firmasının ürünü.Bu ürün uyarılmış sistemik dayanıklılığı arttırıyor, bitkinin direnci artınca kendini savunabiliyor. İlaç kullanımı ihtiyacı azalıyor.Yaprakta klorofil oluşumunu ve fotosentezi arttırıyor, mikorizaları arttırıyor vs. dozu. hem yapraktan hem topraktan kullanabilirsin.Saksıdaki bitkilerine ayda bir kez 4ml / bitki dozunda vermeni öneririm.Tohum ekimlerinde, köklü fide şaşırtmalarında kullanmanı da öneririm.Şaşırtma sırasında fideyi bandırma yapabilirsin.
Bu arada özellikle budama, uç alma vs. işlemlerde makasını herseferinde her bitkide dezenfekte etmelisin. bazı patojenlerin makas üzerinde 3-4 ay yaşadığı tesbit edilmiş. çamaşır suyu bu iş için uygun.Ben seralarda 0.5 lt lik bir pet şişenin ağzını kestirip içine sünger koyduruyorum, süngere de çamaşır suyu emdiriyoruz. Çalışan kişi makası her yeni bitkiye geçerken bu süngere silip öyle çalışıyor.Böylece hastalıkların makas yoluyla yayılması önleniyor.
Bu arada senin limonun resmini narenciye uzmanı bir bitki korumacı arkadaşıma da ilettim. Cevap verince seni de bilgilendiririm.
Düzenleyen Mine Pakkaner : 01-03-2008 saat 19:56
|