Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi berduray
*her ağaca bu uygulama yapılabilir mi?
*sadece hormon tek başına ne kadar başarılı olabilir?
*ağaçlarınızın durumu ne?(ağaçların durumu bu uygulamayı kaldırabilecek kadar uygun mu? yaşı, gelişimi?)
*bu ağaçlar için bu mevsim uygun mu?
*elinizde bu ağaçların ihtiyacına cevap verecek donanım mevcut mu?(hormon+torf+sera ortamı yaratacak malzemeler)
*ağaca bu uygulamayı yaptıktan sonra ihtiyacı olan sabit ışığı ve ısıyı sağlayabilecekmisiniz?
|
Berduray Hanım sizi de bonsaiciler arasına alıyoruz galiba. Hoşgeldiniz.
Nilüfer Hanım,
O soruların bazılarına genel yanıtlar verebilirim. Ceviz ve manolya için özel bilgileri yine de bakmak gerek. Benim o türler hakkında bilgim yok.
Sorulduğu sırayla;
* Her ağaçta uygulanmaz. İğne yapraklılarda başarı daha düşük. Çamlarda ise kesinlikle mümkün değil. Buna karşılık tropik bitkilerde çok daha kolay. Bazı ficus türlerinde sadece yüksek nem olması bile kendi kendine havai köklerin oluşmasına yetebiliyor. Salkım ve söğüt ağaçları içerdikleri salisilat sayesinde çok çabuk köklenen türler. Havai köklendirmeye gerek kalmadan direk çeliklerle bile kolaylıkla kök oluşuyor.
* Hormon köklenme sürecini teşvik eden bir yardımcı. Ancak daha önemli olan bu bölgenin sürekli olarak nemli tutulabilmesi. Elinizde hormon olmasa da havai köklendirme işlemlerini gerçekleştirirseniz başarılı olabilirsiniz. Tersi ise mümkün değil.
*Ağaçların sağlıklığı, canlılığı (vigor) ve gençliği şansı artırıyor. Çelimsiz ve zaten yaprak bile üretmeyen ağaçlarda başarıyı bırakın risk dahi olabilir. Aynı risk , köklenme şansı yüksek olsa da çok genç ağaçlarda da var.
*Her türün uygun mevsimi farklı olabiliyor. Bunun için tür rehberlerine bakmak gerek. Bu bilgiyi bulmak mümkün olmuyorsa genel olarak tomurcuklar patlamadan kısa süre önce yapmak düşünülebilir.
* Havai köklendirme için sadece yosun veya torf, plastik poset, ip ve su yeterli. Sadece bunlarla doğada her hangibir yerdeki ağaçta deneyebilir ve başarılı olabilirsiniz.Ekstra bir donanım gerekmez.
Bahsettiğiniz donanım ise ağacın hayatta tutulması için önemli. Bir sonraki sorudaki ısı ve ışık da öyle. Eğer havai köklendirme öncesi ağacınızı canlı tutmayı başarabiliyorsanız ekstra donanımı dert etmenize gerek yok demektir.
Ek olarak,
-Aynı tohumlarda olduğu gibi, havai köklenmede de, türler arasında farklılıklar olabilir. Bazı türler bir iki ayda köklenirken bazılarında 6-12 ay beklemek gerekebilir. Çabuk vazgeçmemek gerekir.
-Köklendirme yaptığınız bölgeden sonra olan dal miktarı ne kadar çok ve uzunsa kesip toprağa aldığınızda o kadar çok zorlanacaktır. Kesmeden önce bu dalları besleyecek kadar kök meydana geldiğinden emin olmanız lazım. Bazı yazarlar aşamalı ayırma da öneriyorlar.
-Eğer yosun yerine torf kullanırsanız mantarlanma olabilir. Dikkat etmek lazım. Ayrıca torfu iyice sterilize etmekte fayda var. Açtığınızda kök yerine yabani otlar bürümüş olabilir.
SON OLARAK
- Ağaca yakın zamanda yoğun kök budamsı yapılmışsa, kökler dalları ancak besleyebilirler. Havai köklendirme için yeterli kök olduştuğundan emin olana kadar beklemekte fayda var.
Başarılar dilerim.