View Single Post
Eski 07-03-2008, 18:25   #101
MSaygin
Ağaç Dostu.
 
MSaygin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-01-2006
Şehir: Adana
Mesajlar: 1,794
Ben seramı tamamladım

Ahşap iskeletini ben yapmak istiyordum ama hem zamansızlıktan, hem dışarıda çalışmak için o dönem soğuk olduğundan hem de milimetrik hassasiyette, dört dörtlük yapacağıma inanmadığımdan ustaya yaptırdım.

Name:  sera1.jpg
Views: 9994
Size:  40.4 KB

Sudan az etkilenmesi için katran kullandım, ağaç için para vermedim, babamda fazla vardı, ondan aldım.Usta işçilik ve ahşap yetmediği için kendinden kullandığı malzemeler karşılığında 100ytl aldı.
Daha önce balkon mobilyaları için aldığım suya karşı koruma sağlayan özel boyayla boyadım, bu da evde olduğundan para vermedim.

Her biri 3 kat viyol alacak, viyoller üzerinde de bitkilerin uzaması için 20 santimetre boşluk kalacak, 6 sıra raf planladım.İlk başta viyollere de ahşap çerçeve yapıp, çekmece gibi sera içerisine sürükleyip çıkartmayı planlamıştım ama usta sıkı geçme yaparak viyolleri çerçevesiz kullanabileceğimizi söyledi, ona uydum

Kesebilir miyim kesemez miyim diye kendime dert ettiğim polikarbon levha, Celal Bey'in söylediği gibi maket bıçağıyla bile kesildi.Ahşap iskelet üzerine açılan yuvaya polikarbon levhaları önce silikonla yapıştırdım, üzerinden de 30cm. kadar aralıklarla vidaladım.Daha sonra üstten bir kat silikon daha çektim.
6 metrelik polikarbon levha için 130ytl ödedim, yarısından biraz fazlasını kullandım.

Name:  sera3.jpg
Views: 9583
Size:  24.5 KB

Seranın ön yüzünü iki yana açılan iki kapak halinde düşünmüştüm, onun da levhalarını yapıştırdım.

Name:  sera2.jpg
Views: 6390
Size:  23.0 KB

En son olarak kapakların değeceği yerlere, praktiker'den aldığım sünger kapı bantlarından yapıştırdım, 3 ytl de bantlara verdim.
Eskiden yayla evlerinde, tuvalet kapılarında kullanılan kancalardan da kapaklara taktım, her biri takıldığı kapağı gövdeye sabitliyor, bir tanesi de iki kapağı birbirine bağlıyor ve sıkıştırıyor.

Sonunda sera hazır oldu, viyolleri iyice sulayıp raflara koyunca ne yazık ki suyun ağırlığı da binince viyolleri taşımadı, evdeki hesap çarşıya uymadı.
Bunu çözmek için, sert kafes teli aldım rafların genişliğinde kestirdim ve rafların üzerine serdim, şimdi viyolleri ne kadar ağır olursa olsun taşıyor ve alttan da hava alıyor.Yalnız bu çözüm viyollerin 10cm kadar yukarı kaymasına neden oldu.Planda viyollerin üstü raf hizasına gelirken, şimdi altları raf hizasına.En üst sıra üzerinde daha az bitki büyüme payı kaldı.

Name:  sera4.jpg
Views: 10322
Size:  40.4 KB

Sonuç olarak, aklımdaki kadar tatmin edici olmadıysa da soğuk dönemlerde iş görecek bir seram oldu evde.Viyolleri çıkartınca 6 adet 1mt. boyunda bitki de koymam mümkün oluyor.
Tatmin etmeyen yönüne gelince, ne yazık ki silikonlara ve banta rağmen, akşam soğuklarında gündüz sıcaklığını tam koruyamıyor gibi hissediyorum.Bir termometre edinip, soğuk bir gece en düşük dereceyi çlmem gerekecek sanırım.
Bir de her sabah saat 10'da tamamen açıp akşam üzeri saaat 4'de kapıyorum.İlk 2 gün bunu yapmayı ihmal ettim, bayağı yandı bitkiler, öğle sıcağında cehennem gibi oluyor

MSaygin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön