Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi vyssera
En başta ağacının gövdesi ince, bu onun kalın gövdeli oturaklı bir ağaç görünümü alması için önünde uzuun bir zaman olduğunu gösteriyor. Daha kalın ağaçlardan, hele şimşirde bu seçenek daha fazla, bir seçim yapman daha iyi olurdu.
.....
Ağacını tellemen bir amaca hizmet etmeli, önemli olan ağacın tellenmiş olması değil.
.....Ya da ağacı bir süre büyümeye bırakıp kalınlaşmasını sağlamak da mümkün, eğer bu şekilde yapacaksan başka tarzlar da düşünülebilir. Biz buralarda olacağız, ve yardım etmeye çalışacağız.
|
Bepsi Hanım,
Madem Vyssera Pandora'nın kutusu açtı. Ben de devam edeyim. Vyssera'nın belirttiği şu konulara ben de bir iki şey ekleyeyim.
Öncellikle Vyssera'ya katıldığımı belirtmek istiyorum.
* Şu anda şimşiriniz oldukça ince istediğiniz şekle gelmesi, bir bonsai olması uzun yıllar alabilir. Bu sizi yıldırmasın. Deneme yapmaya başlamanız, sizin öğrenmenizi kolaylaştıracaktır.
İnce bir ağaç seçmiş olmanızı gayet iyi anlıyorum. İlk başladığınızda, böyle bir ağaçla çalışmanın daha kolay olacağını düşünüyor insan. Ancak, pek öyle olmuyor. Zira; daha hasas oluyorlar ve çabuk etkileniyorlar.
* Yapmış olduğunuz telleme, teknik açıdan, ilk defa için oldukça başarılı. Ancak bu telleme ile ne yapmak istiyorsunuz bir planınız var mı? Telleme yapmış olduğunuz üst dalları, ileride kullanabileceğinizi pek sanmıyorum. Bonsai görünümü elde edebilmek için mecburen budamanız gerekecek.
Yine de, telleme egzersizi yapmış oldunuz. Kayıp değil.
* Bence de, ağacınızı büyümeye bırakmalısınız. Bu arada daha gelişmiş bir ağaç edinerek çalışmalarınıza onunla devam etmeniz, sizi daha tatmin edecektir.
* Son olarak, mevcut yapı ile bir bonsai görüntüsü elde elmeniz zor. Belki eklediğim resimdeki gibi bir çalışma yapabilirsiniz.
1.Ağacınızı biraz yatık olarak saksıya dikersiniz (şu anda kullandığım bilgisiyar izin vermediği için bu kadar yatırabildim. Biraz daha eğik olabilir).
2.İlk kalın dalı biraz yuvarlak olarak ilk dal gibi şekillendirirsiniz.
3. Daha zayıf olan dalı da yeni tepe olarak kullanırsınız.
Böylece, ileride daha kolay bir çalışma yapabilirsiniz.
Bu ağacınızın son hali değil, sadece bir başlangıcı olacak. Daha sonra daha çok şekillendirme yapmanız gerekecek. Ama zaten bonsainin ruhunda bu var.
Kolay gelsin.