Merhaba Bepsi, aramıza hoşgeldin. Bonsaiye yeni başladığımda ilk birkaç hafta başka bir şey düşünememiştim. Şimdi daha rahatım, ama yine de günümün büyük bir bölümünü hayal ve plan kurmakla geçirdiğimi itiraf edeyim.
Bizler ağacımızı şekillendirip, güzelleştirirken kendimizi de güzelleştiriyoruz farkında olmadan. Unutmayın, hiçbir hat sanatçısı yere sigara izmariti atmaz, hiçbir ebru sanatçısı, yalan dolanla iş çevirmez, hiç bir bonsai sanatçısı, saygısız, hoşgörüsüz olamaz. Çünkü sanat insanı güzelleştirir. Sanat insana özgüdür. Bilim, ahlak, felsefe insana özgüdür. Bu bizi diğer canlılardan ayırır. Bonsaiye başlarken bir sanata merak saldığınızın farkında olmalısınız. Sayın Bonsaisan söyledikten sonra farkına vardığım şekliyle, yaşayan tek sanat eseri türü bonsaidir. İnsanların sözleri, çeşitli bakış açıları her zaman olacaktır. Bu biraz da ' Hiç bilenle bilmeyen bir olur mu? ' ya dayanır.
Ağacınla ilgili yapacağım tüm yorumlar olumlu olmayacak belki ama bu seni üzmesin, ya da heyecanını kırmasın. O ağacın senin ilk çalışman, ve hem fidan seçiminde hem işlenmesinde hatalarının olması kaçınılmazdır.
En başta ağacının gövdesi ince, bu onun kalın gövdeli oturaklı bir ağaç görünümü alması için önünde uzuun bir zaman olduğunu gösteriyor. Daha kalın ağaçlardan, hele şimşirde bu seçenek daha fazla, bir seçim yapman daha iyi olurdu.
Ağacını tellemen bir amaca hizmet etmeli, önemli olan ağacın tellenmiş olması değil. Önemli olan, kafanda oluşturduğun, ağaca ulaşmak için ağacın seçtiğin dallarını ve gerekiyorsa gövdesini, telleyip, uygun şekilde büküp, hayalindeki şekle getirmektir. Tek başına telleme bir işlem değildir.
Bu hali ile ağacına en uygun şekil, ağacın yarısını ya da 2/ 3 ünü keserek bir mini bonsai elde etmek olabilir. Sonra onu çok küçük bir bonsai saksısına alıp, bonsai heyecanını onla tatmin edebilirsin. Bu tür saksıları, plastik bonsailerin saksısını çıkarıp kullanarak, yaklaşık 5 ytl ye elde edebilirsin.
Ya da ağacı bir süre büyümeye bırakıp kalınlaşmasını sağlamak da mümkün, eğer bu şekilde yapacaksan başka tarzlar da düşünülebilir. Biz buralarda olacağız, ve yardım etmeye çalışacağız.
Sevgiler, saygılar
|