View Single Post
Eski 05-03-2008, 11:06   #42
denizakvaryumu
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Kravatlı Çiftçiler, Topraksız Tarımla Domates Üretiyor

Sektörün önemli merkezlerinden Denizli'de 11 sanayici, topraksız tarım yöntemine dayalı sera kurdu. Gökşin Kimya ve Tekstil'in sahibi Zafer Gökşin de bunlardan biri. 1990 yılında kurduğu şirketine Gökşin Tarım'ı da ekleyen Gökşin, Denizli merkeze bağlı Aşağışamlı beldesinde 25 bin metrekarelik sera kurdu. 2 milyon Euro'ya mal olan serada 58 bin fidanda hormonsuz domates yetiştiriliyor. 3 ziraat mühendisi ve bir danışmanın kontrolünde gerçekleştirilen üretimlerde, herhangi bir hormon kullanılmıyor. Domateslerin oluşmasını sağlamak için bambus adı verilen arılar kullanılıyor. Serada 25 kişiye de istihdam sağlanıyor.

Tekstildeki darboğaz sebebiyle üç yıl önce alternatif sektör arayışına girdiğini belirten Zafer Gökşin, "18 yıllık tecrübemizi tarımda da kullanacağız." dedi. Domatesleri ihraç amaçlı üreten firma, ilk etapta İstanbul ve Ankara'ya satış gerçekleştirdi. Toprakta zehirli maddelerin barınabildiğine; ancak topraksız tarım sayesinde herhangi bir olumsuzlukla karşılaşılmadığına dikkat çeken Gökşin'in verdiği bilgilere göre,

"Topraksız tarımda, topraktan alınacak mineraller su ile verilir. Bu sayede topraktan ürüne kimyasal atık geçmiyor. Ayrıca topraklı tarımın bir dönümünde 13-15 ton, topraksız tarımda ise 30-40 ton ürün alınabiliyor. Domatesler, bambus arıları tarafından doğal dölleme yöntemiyle üretiliyor." Her arının bölgesinin farklı olduğunu anlatan Gökşin,

"Arılar, kovanların olduğu bölge dışına çıkmıyor. Arı döllediği ve hormon olmadığı için domateslerin sağlık üzerinde herhangi bir olumsuzluğu bulunmuyor." dedi. İşletme sorumlusu Onur Karademir ise ihracat için pazar araştırmalarının devam ettiğini ve kısa sürede yurtdışına açılacaklarını kaydetti.

Topraksız tarım nasıl yapılıyor?

Bitkiler, toprak yerine perlit maddesine kök salıyor. Bitkinin topraktan doğal olarak alması gereken bitki besin maddeleri, dünyada en son teknoloji olan bitki köküne doğrudan spagetti sulama (direkt bitki köküne su verme) yöntemiyle bilgisayar denetiminde veriliyor.


Bitkinin ihtiyaç duyduğu azot, fosfor, potasyum ve elementler doğadan saf olarak izole edilmiş kompoze şekilde, gerekli zaman ve miktarda veriliyor. Hastalıklara karşı kullanılan ilaçlar bitki tarafından özümsenecek veya süresi içinde bitki bünyesinden atılacak özellikler taşıyor. Erkek ve dişi polenlerin döllenmesine yardımcı olmak için hormon kullanılmıyor.

Domates çiçeklerinde bulunan dişi ve erkek polenler, serada kovanlar halinde barındırılan bambus arıları tarafından dölleniyor. Bambus arısı, hortumu diğer arılara göre uzun olan ve polenlerle beslenen bir tür.


Seranın içine bambus arısı bırakıldığında, uzun hortumu ile henüz açmamış olan erkek çiçeğin polenini alıyor ve dişiye taşıyor. Yani dişiyi gerçek erkek poleni ile döllüyor. Fısfısa gerek kalmadan dişi dölleniyor ve doğal olarak domates üretiyor.

Bambusun anavatanı Türkiye. Muğla'da toprakta yaşayan, yaprağın içinde üreyen bir arı türü. Ancak bu arı türünü yıllar önce Hollandalılar, Türkiye'den götürüp ıslah etmiş ve şimdi dünyaya satıyor.
Bal yapma özelliği yok. Kendi yiyeceğini kendi topluyor. 30-40 arıdan oluşan bir bambus arısı kovanının satış fiyatı 95 YTL.


http://www.gencmusiad.org.tr/GM/Icer..._TIP=GNL&N=446

Bambusu da Hollanda'lılara kaptırmışız

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön