Sayın uzman 16
Bonsai saksılarında ucuzluk biraz zor.Sebebi ise formlarının biizm bildiğimiz saksılarda farklı olması ayrıca ayak takılma işleminin ve uygun sır rengi zaman alan bir uğraş.Bu yüzden saksılar fiyat olarak 20x35x10 luk bir dikdörtgen saksının fiyatı 35 ytl aşağı olma şansı yok.
Sakı imalatında fire olayı çok fazladır.
Bizküvi pişirimi dediğimiz ilk pişirimde eğer çamur içinde ufaçık bir miktar hava **** taş parçası gözle görülmeyen byutda olsada saksıyı ilk fırnlamada çatlatır **** patlatır.
SAksı fırndan sağlam çıkmaz bu yüzden kayıp fazladır.
Birinci fırnlamadan çıkan saksı sır ile renklendridikdan sonra sırlama düzgün olsa bile fırnda sır akmaya başlar ve bazen saksı üstünde açık bir nokta kaldıgı gibi bazende saksının ayak ksımlarına iner ve saksının fırnda sabitlendiği ksımma yapışarak acçak keserek **** kırarak fırndan çıkar buda ayrı bir kayıp olayıdır bu yüzden el emeği göz nur bu saksılar fiyat olarak biraz pahalıdır.
yurdışında aynı boutda br saksıyı getirmeye kaltığınızda liste fiyatının dışında birde kargo üçreti vardır buda saksıdan daha pahalıya gelir.
20x30x10 gibi bir boyutda ki saksının satış fiyatı formuna sır rengine ve imalatcısına bağlı olarak 15 ila 30 euro çivarıdır.BUna 8 euro gibi bir kargo parası bazende 15 euro gibi bir fiyat alınır yani saksı minimumda 23 euro Ülkemize gelir.BUda ülkemiz para birimine göre 40 ytl gibi bir fiyata mal olur.Ayrıca kargoda kırılma olasılı yani hasar görme olası yüksektir.
Sonuç hüzran olur ayırıca ülkemiz yurdıında gelen bu gibi kargolardan vergi alır.
UPS gibi bir firma eve elden teslim yapar ise 35 dolar gibi bir posta üçreti alır.
Kısacası bonsai saksıları dışarından gelirse maliyetli burada yapılır ise fiyat daha uygundur.
Ne yazııki bir diğer sorun ülkemizde ki fidanlıklarda bulunan fidanların yurdışında ki gibi sığ saksılarda bonsai amaçı ile üretilmiş bodur fidanlar olmamasıdır.
BU yüzden fidanlıkdan alaçğınız bir fidanı 10x15x5 cm lik bir saksıya kök büütnlüğü açısnda sığdıramazsınız.Sığdırsanız bile ağaçın yaşama olasılığı düük bir risk taşır.
BU yüzdenden ülkemizde ben dahil fidanlıkdan aldıım bir fidanı minimumda 15x20x10 luk bir saksıya dikmek zorunda kalıyor.
Bildiğinzi üzere saksı imalatı yapıyorum.
Ve boyutlarıda oval olanlarda 20x4.5
Kare olanlarda 28x10x22 dir.
Bu boyutda ki formatlar ülkemizdeki fidanlar için uygun bir yapı taşır.
Dİğer biyer sorun ise telif hakkına sahip formda ki bir saksının ülkmeizde kopyasının yapılmasında yapan kişiye kanunlar çercevesinde bir yükümlülük getirmesidir.
Bu sebeb ile benim imalettirdiğim saksılarda bu konuya ayrı olarak yaklaşılmış sentezleme yolu bir form ve şekiller çıkmışdır.
EĞer yaptıra biliyor iseniz klasik çömlekci torna tezgahında oval bir form çalıştırın alt ayaklarını istediğinz bir formda çömlekciye yapıştırn ve tek fırnlama yaptırın.
Genede çamur artı emek artı fırınlama ile 20 ytl aşağı istediğinzi bir saksı elde etmenzi olasıdır.
Saygılar.
|