Sevgili
BENBEN1967,
O konuda haklısınız; eminim ani ortam değişiklikleri bitkileri sarsıyordur; ama o kadar da nazik alıştırmamak lazım değil mi ama?
Sayın
fatmadundar,
İnanın, ben de burada ne aktarmaya çalışıyorsam -hele ki gardenya hususunda- ilk bilgiden henüz öğrenmeye devam etmekte olduğum en sonuncu bilgiye bu forum ve bu forumdaki çok ama çok değerli uzman üyelerimizden, ayrıca onların rehberliğinde tutkuyla araştırdığım internetten öğrendim. Şimdi herbirini tek tek saymaya çalışsam, olur da aralarından birini atlar mıyım korkusu ile ayıp olmasın diye gıyaplarında hepsine buradan şükranlarımı sunarım. Nasıl olsa bu forumu takip eden herkesin algıladığı isimler onlar...
Yardım melekleri...
Sizin tomurcuklanan gardenyaya gelice:
Madem sağ salim bu noktaya geldi, aynı bakıma devam edin. Hiçbirşeyi aşırı uygulamayın. Aslında öğrendiğim kadarıyla çiçeklenme öncesi dönemde sadece çiçeği teşvik etmek üzere göreceli olarak yüksek fosfor içerikli gübre kullanılmakta. MAP gübresi buna örnekmiş.
Düzeltme NOTU: Yüksek fosfor uygulaması, bitkide çinko alımına ket vuran bir duruma sebep verebiliyor olduğunu kendi gardenyamda tecrübe ederek öğrendim. Fosfor ile çinko arasında bir antagonizm var, bilesiniz. Dozajı ve dengeyi bozmayın yani...