View Single Post
Eski 29-02-2008, 21:43   #120
Eaglion
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 22-05-2007
Sevgili polatuz,

Ben de yeni bir acer sahibi oldum. Benzer şekilde havai köklendirmek isterdim. Okuduğum kadarı ile havai köklendirmede başarılı olunsa dahi toprağa alındığında ölüyorlarmış. Bunun nedeni için acerların zor köklenmesi ve oluşan köklerin çok cılız olması gösteriliyor.

İllaki bir şekilde denenecekse kullanılacak İBA konsantrasyonun %2'den de konsantre olması öneriliyor. Bu konsantrasyon Türkiye'de sanırım yok.

Bizim burada bulabildiğimiz İBA'lar ise binde 5-8'lik. Sanırım sen de Selahattin Bey'den aldın. Biz genelde ondan binde 5'lik istiyoruz. Bu konsantrasyon çoğu ağaç ve bitki için yeterli. Ama acer'lara yetmiyormuş.

Köklendirme saksısına gelince,

ABD'de rootmaker I, Rootmaker III, rootbooster gibi daha işlevsel ve daha ucuz köklendirme teşvik edici saksılar var. Ama Mehmet Bey'in de dediği gibi bunlar getirtmek için uğraşmaktansa kendiniz de yapabilirsiniz.

Ayrıca bu saksılar havai köklendirme için değil. Taze filizlerin daha güçlü kök geliştirmesi ve çabuk kalınlaşması için kullanılıyorlar. Çoğunlukla yere gömülüyorlar.

Bu saksıların mantığı şu;

1.Toprak altında ana kök gövdesini saran bir plaka oluyor. Hem kökün kalınlaşmasını hem de nebari için yanları düzgün gitmesini sağlıyor.
-Bu klasik turnike uygulaması ve kök pulu (tile) uygulamasının bir benzeri.

2. Saksı olabildiğince büyük tutularak gerçek toprak taklit edilmeye çalışılıyor. Ancak köklerin sınırlı bir bölgede kalması için bir iç bölme de var.
-Bu büyük bir saksının içine yerleştirilen tül, sinek teli veya süzgeç ile de sağlanabilir.

3.Saksı, içinden çok miktarda su geçmesine izin veriyor. Saksının her tarafı kevgiri andırıyor.
-Yine sinek teli ile sarılmış kafes çöp kutuları aynı işi görür.

Kolay gelsin.

Eaglion Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön