Budama ve Telleme
Gövde 10-15 derece yana yatık görünüyor. Nedeni, eskiden saksısında oynadığı için mı yoksa kendinden mi henüz belli değil. Bu hafta sonu kök budaması ve saksı değişimi yaparken belli olacak. Tarz da ona göre belirlenecek.
Bu hafta içinde dalların ışık almasını kolaylaştırmak, hem de yeni başlamış canlanma nedeni ile daha da büyümelerinin engellemek için cılız dalların olabildiğince tamamı kökten budandı. Bu şekilede budanarak çıkarılan dal sayısı toplamı 53. Bunlardan 40 kadarı çelik için denemeye alındı.
Altan itibaren yaklaşık 100 -110 cm yükseklik arasındaki tüm dallar budandı. Bu bölgede havai köklendirme için işlem yapıldı. Köklenme tamamlandığında gövdeden ayrılacak. Bu sırada kalan gövdenin tepesinden de 10-15 cm daha kısaltma yapılcak. Böylece 90 cm ve 50 cm yükseklikte iki ağaç elde edilecek.
Ağacın planlanan boyu 90 cm olacağı düşünüldüğünden güvdenin altan yaklaşık ilk 25 cm’lik bölümündeki tüm dallar, cılız veya kalın gözetmeksizin kökten budandı.
Hem kendisinin hem de saksısının çok büyük ve ağır olması nedeniyle saksı değişiminde zarar görmemesi için şekillendirme budaması telleme yapılmadı. Bu kadar yoğun budamaya rağmen alt bölümde hala daha 100’ün üstünde dal var.
Resim. ön budama- ilk budama ve havai köklendirme
Resim: çelik1 ve Çelik 2: budanan dallardan çelik denemesi.
Not: Çeliklerin boylarının büyük olduğunu biliyorum. O kadar çoklardı ki; büyükler tutarsa avantaj olur. Tutmazsa de canım sağ olsun.
|