Kaya secimi calismayi yapacak kisiye kalmistir. Hangi agaclar, hangi kayalar uzerine dikelecek diye bir kural yoktur.
Estetik guzelligi olan her kaya kullanilabilir, Kaya uzerine dikilen agac kokleri ile tum kayayi ortmemeli kayanin guzelligi de kismen gorunmelidir. Tek bir renkten olan kayalar da, birkac renkli kayalar da kullanilabilir. Acik renkil kokler icin koyu renkli kayalar kullanirsaniz kokler daha belirgin olarak gorununecektir. koyu renkli kokler icin de tersini uygulayabilirsiniz. Bunun yaninda, guzel gorunen bir kaynin koklerle ayni renkte olmasinda da da bir sakinca yoktur.
Kullanacaginiz kayalar sert degilse(kirec tasi gibi yumusaksa) koklerin asagiya inecek yerleri kaya uzerinde oyup kokler icin yerler yapabilirsiniz. Zaman icerisinde oyuklara yerlesip asagiya buyuyen kokler kalinlasip kaya ile butunlestiginde cok dogal bir gorunumu olacaktir.
Agacinizi bir yil veya daha fazla bir zaman sonra
kokleri kaya uzerinde gorunur yaptiginiz da, isinan kayanin koklere ilettigi isi ile koklerin daha hizli gelistigini goreceksiniz.
Disardan gelen yabanci atiklarla kayalar kirlenmemisse, kendi dogalliklari ile agaclari olumsuz etkileyceklarini dusunmuyorum. (En azindan, calisma ve deneyimlerimde bir olumsuzluk yasamadim ki calismalarimda bir cok kaya cesidi kullandim)
Hepinize guzel kayaustu calismalar diliyorum.
|