Ali Bey,
Konu tam denk geldi. Son altı aydır bendeki acer atropurpureum tohumlarını çimlendireceğim diye uğraştığım için (daha tık yok), Hanım halime acımış. iki gün önce bir tane fidan almış. Dün fotoğraflarını çektim. Sanırım bu gece veya yarın ekleyebilirim. Benim fidanım barakuda 33'ünkinden biraz daha gelişmiş ancak şekli çok kötü.
Şekillendirme için aklımda birkaç ayrı plan var. Bir de bildiğim kadarıyle bu türler için budmayı kaçırdım ya da kaçırmak üzereyim. Çeliklerinin de tutması zor olduğu düşünülürse sizin önerilerinize ihtiyacım olacak.
Sayın crocuscuk,
Japananesse maple ve red maple türleri çelik ve köklendirme açısından zor türler. Bu nedenle Japonya hariçinde dünyanın her yerinde zor bulunuyormuş. Amerika'dakilerin de çoğu stok gövdeye aşılanıyormuş.
Hanımın dediğine göre Esenyurt'ta O'dizayn fidanlığından almış. Bunlar ithalmiş ve son ikiymiş. Toplamda da 3 tane gelmiş. Gelen künyede fiyat 75 YTL yazıyordu. Tam söylememekle birlikte, hanım daha ucuza aldığını iddaa ediyor. Dediğine göre fidanlığın sahibine beni tarif etmiş o da hatırlamış. Ben son gittiğimde yoktu. Sanırım bu türü bulmak biraz şans.
Yerli üretim Acer palmatum türleri ise Akçaağaç diye sorduğunuzda bazen çıkıyor. Çoğunlukla boyları 1,5 -2 metre ve dallar en tepede oluyor. Fiyatları 50-150 YTL. tepeden köklendirmeye çalışıp altaki 120 cm'i budamak için biraz fazla bir meblaa.
Barakuda33'nünki gibi daha ufaklarını ise ben hiç görmedim. Anladığım kadarıyla o da getirtmiş.
|