Kış sonu böğürtlenlerin durumu
Kış başında balkonu naylonla kapatıp, küçük bir sera haline getirmiştim. O sera işlevini gördü. Sonbaharda aldığım ve çok ince gövdeli böğürtlen/ahududu çeşitleri bu serada kışı kolay geçirdiler. Isıtmak için fazla bir önlem almadım, sadece -10 ların altına düştüğünde bir süre geceleri elektrik sobası yaktım.
Bir ara tayberry kuruyor gibi oldu ise de, daha sonra sürpriz yaparak dipten bir sürgün çıkarttı, şu anda çok küçük ikinci bir sürgün görünüyor. Gövdeden mi yoksa, bağımsız bir sürgün mü ilerleyen günlerde belli olacak. Gövdenin üstten kuruması demekki yanıltıcıymış, umutsuzluğa kapılmamak gerekiyor. NTuran'ın daha önceki mesajlarında değindiği gibi sadece dal yanması olabilir, Mart ayındaki budamayla o yanık dalların temizlenmesi gerekecek.
Tadını beğenmediğim evergreen, adının aksine yaprakları kurudu ve döküldü. Şu anda en yavaş gelişmekte olan cins o. Tadı konusunda biraz erken karar verdik gibi geliyor. Aldığımda üzerinde çiçekleri vardı o çiçeklerin meyveye dönmesini görmüştük. Bu büyük olasılıkla hormon verilerek çabuklaştırılmış bir meyve olabilir. Çünkü o kadar genç ve küçük bir bitkinin meyve vermesi de şaşırtıcıydı zaten. Tadı konusunda kararı bu yıl verelim bence (meyve alabilirsek).
Phoenicolacius (japon), kışın en keyif süren cinsi oldu. Ne kadar naylon kapalı yerde olsa da dondurucu soğuklarda fazla önlem almadığım halde, en soğuk günlerde bile sürgün vermeye başlamıştı. Şimdi her tarafı yeşermiş durumda. Anlaşılan o ki, soğuklardan korkmayan bir cins. Tadı da yazıldığı gibi çıkarsa Ankara için ideal olacak.
Loganberry de soğuktan fazla etkilenmedi. Gövde ve dalları kurumadı. Şu anda her yerinden sürgün vermekte. Ankara için o da iyi bir seçim olabilir.
NTuran'dan aldığım dikenli böğürtlenin cinsini bir türlü öğrenemedim. Onun durumu da çok iyi. Yapraklarda bile fazla bir zayiat vermedi. Kışa girerken dipten sürgün vermişti, kışın durdu bekledi, hava ısınınca büyümeye başladı. Gövdeden sürgünleri çıkıyor. Ankara için bu da iyi bir seçim.(Zaten NTuran bunu belirtmişti)
Sonbaharda Alanya'dan getirdiğim yabani böğürtlen ise kurudu sanırken kışa doğru dipten sürgün vermişti. O da son günlere dek hareketsiz kaldı. Şimdi o sürgün büyüyor.
Sonuç olarak şimdilik kışı rahat geçirmiş böğürtlenler var ama yazın meyve konusunda ne yapacaklarını da o zaman göreceğiz. Yani kışı soğuklayarak mı, yoksa rahat geçirenlerin mi meyve oluşumu daha iyi olacak, gelecek yılın balkon yetiştiricilerine yol gösteren bu yaz olacak.
|