View Single Post
Eski 12-04-2006, 16:17   #128
Mine Pakkaner
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Merhaba kahverengiel, öncelikle hoşgeldiniz.

Sevimli limonunuza baktım.Alt soldan gelen zayıf dalı alın. Dipten ve yukarı doğru gövdeden çıkmaya gayret eden sürgüncükler var gibi.Onları da alın. Çok açıktan alıp budak bırakmayın, çok dipten alıp yara açmayın
Henüz dallanmak için pek genç.Şimdilik 1- 1,5 m boy yapana kadar dallandırmayın tek gövde gitsin. Ben size sonra turunçgil budamasını anlatırım.

Bu sizin ilk fidanınız olduğuna göre bence bonsai denemesi yapmayın. Bunu normal büyütün , acemiliğinizi atın sonra bonsaiye girişin derim.Bonsai için yeniden bir limonu daha kontrollü olarak yetiştirirsiniz.

Limonunuzu artık dışarıya çıkarın.Sanırım İstanbul'da da havalar artık düzeldi. Öncelikle kuytu bir yerde yarı gölgede dursun. 5-10 gün sonra güneşe doğru alın tam güneşte dursun bundan sonra. Turunçgiller biliyorsunuz Akdeniz iklim kuşağının tam güneş isteyen bitkileri. Bir de artık gübrelemeye başlayın. Azotu yüksek bir formulasyon tercih edin azıcık gelişsin.

Bu mevsimde henüz taze tohum bağlayan ağaç veya çalı yok gibi. Bazı türlerin meyveleri üzerinde uzun süre kalır.Katalpa, berberis, keçiboynuzu, bahardalı,glediçya, dağ muşmulası, tespih ağacı gibi.Hatta İzmir'de şu anda bazı erguvanlarda ,çiçek, yaprak ve geçen sezonun tohum baklası bir arada duruyor. Yani yenileri için biraz bekleyeceksiniz. Ağaçlar açıp geçince takip edin. Eskileri de buldukça toplayın. Bunları hemen ekeyim mi derseniz hepsine uyan tek bir şablon yok. Her biri farklı işlem istiyor, siz tohumu bulun bakalım neymiş ona göre işlem konusunda fikir jimnastiği yaparız. Bu arada, geçen sezondan ağaç üstünde birkaç ay kalan bazı tohumlar sert kış koşulu olan bir bölgedeyse doğal olarak dinlenmesi, soğuklaması bitmiş oluyor.

Bence geçen sezonun tohumlarını bulursanız yarısını doğrudan ekin.1/4 katlayın,1/4 sonbaharda ekin.Böylece deneme kurmuş olursunuz. Yalnız çabucak sonuç bekleyip acele etmeyin.Geç çimlenirler.Ne kaybedeceksiniz ki. Ben üniversite birinci sınıfta okul bahçesinden alıp sert kabuklu diye iyice zımparalayıp suda şişirip ektiğim gülibrişimimden çok şey öğrenmiştim.

(Bu arada bonsaici arkadaşlar, gül ibrişim form itibarıyla çok güzel bonsai olur. Bana habitusu hep uzakdoğuyu hatırlatır.Hani illüstrasyonlarda o pagodaların yanın duran ağaçlar olur,yetişkinleri onlara benzer. )

Kolay gelsin. Aklınıza gelenleri sorun. Bu forumda herkes gönüllü olarak bilgisini paylaşıma açmış durumdadır.Bilmiyorsak bulmaya çalışırız, bir bilene danışırız ormancı arkadaşlarımız da size çok yardımcı olacaklar.

Fidanınızı budayınca resmini çekin. Sonra yazın bir daha , sonbaharda içeriye alırken tekrar... Biz de kahverengiel nasıl bir yeşil parmaklı olacak izleyelim.
Sevgi ve selamlar.

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Başa Dön