MART AYI
Dekoratif Bahçeler: Bu ayda, yapraklarını döken ağaç ve ağaççıklarla, tırmanıcı bitkilerin dikimleri sona erer.
Çiçekleri geçmiş yastıkların, ilkbahar için havalanmalarını sağlama amacıyla, çatal bellerle toprak bellenir. Bu iş yapılırken ağaççıklar ve diğer ömürlü bitkilerin köklerinin zedelenmemesine dikkat edilir. Ağaççıkların tomurcukları kontrol edilerek sert havakoşullarından zarar görmüşlerse, tekrar budanırlar. Ayın ortasında sıcak bölgelerdeki mevsimlik çiçek tohumları, çiçek yastıklarına atılırlar.
Uzun ömürlü bitkiler bölünerek çoğaltılır ve tekrar dikilirler. Bu işlem, yeni işlenmiş toprakta Mart ayında yapılabildiği gibi, sonbahara kadar da başarılı olarak yapılabilir. Heleniums'lar, Monardes ve Phlox genellikle çabuk yetişen bitkilerdir. Fakat fazlaca bakım isterler. Glayör'ler elverişli yerlere konurlar. Tırmanıcı Güller de budanarak, ölü ya da hasta kısımları atılarak diğer bakımları yapılır.
Pansises ve Duvar çiçekleri kışın iyi yetişmişlerse yerlerine yenileri dikilir. Çiçeklerin'i dökmüş olan 'Yasemin, Chimonanthus ve. Hamamelis'in budaması yapılır. Çiftlik gübresi ya da kimyevi gübrelerle besin takviyesi yapılır.
Camekanlarda: Yıldız Soğanları, nemli toprak bulunan kutularda ya da çürümüş bitki artığı olan sıcak camekanlarda filiz verirler. Bu yeni filizlerden çelikler alınabilir. Toprağın nemini sağlamak için sulama, sprey şeklinde yapılır.
Dekoratif bitkilerin saksı kompostosu tazelenir ve gerekirse büyük saksılara aktarılır. Kuşkonmaz, Croton, Palms 'Begonya ve bütün eğreltiler için özellikle, saksı kompostosunun tazelenmesi faydalıdır.
Yaz mevsimi için istenilen bitki tohumları atılır (Ageratum, Nicotinium, Nemesia, Zinnias) gibi. Bunlar on hafta sonra kuvvetlendiklerinde dışarıya ekilirler. Besinleri ve güneş ışığını alış şekilleri dikkatle kontrol edilerek, filizlenmiş tohumlar gölgeye konur ve havalandırma ile nemlenir.
Kaynak:Süs ve salon bitkileri - Lütfi Arif Kenber
|