View Single Post
Eski 23-02-2008, 16:39   #1
malina
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Orman sayılmayan yerlerde ağaçlar (Tapulu ağaç kesim)

ORMAN SAYILMAYAN YERLERDEKİ AĞAÇ VE AĞAÇÇIKLARDAN SAHİPLERİNİN FAYDALANMA ŞEKİL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK

Resmi Gazete Tarihi: 18/03/1993

Resmi Gazete Sayısı: 21528

Orman Bakanlığından

BİRİNCİ BÖLÜM : Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç

Madde 1 - Bu Yönetmeliğin amacı; 6831 sayılı Orman Kanununun 3373 sayılı Kanunda değişik 1 ve 116 ncı maddelerine göre orman sayılmayan yerlerdeki ağaç ve ağaççıklardan sahiplerinin faydalanma şekil ve esaslarını tayin ve tespit etmektir.

Kapsam

Madde 2 - Bu Yönetmelik, orman sayılmayan yerlerdeki ağaç ve ağaççıklardan sahiplerinin faydalanabilmeleri için yapacakları müracaatlara, arazide yapılacak inceleme sonunda tutulacak tutanak, tanzim edilecek inceleme raporu ve eklerinin düzenlenmesine, damga, kesim, taşıma, kontrol, bildirim, itiraz ve diğer iş ve işlemlere dair esasları kapsar.

Dayanak

Madde 3 - Bu Yönetmelik 6831 sayılı Orman Kanunun 3373 sayılı Kanunla değişik 1 inci ve 116 ncı maddelerine istinaden Ek Madde 5 hükmüne göre hazırlanmıştır.

Tanımlar

Madde 4 - 6831 sayılı Orman Kanununun 1 inci maddesi uyarınca Orman tanımı kapsamına giren ve istisna bendleri uyarınca orman tanımı dışında kalan yerler için yapılacak vasıf tayinlerine ve aynı Kanunun 116 ncı maddesine göre yapılacak uygulamalara esas olan unsurların teknik ve hukuki anlamları genel olarak aşağıda açıklanmıştır.

a) Tabii Olarak Yetişen; İnsan emeği olmadan, tabii olarak meydana gelen ağaç ve ağaççıklardır.

b) Emekle Yetişen; Ekim ve dikim suretiyle yetiştirilen ağaç ve ağaççıklardır.

c) Ağaç; Genellikle tabii olarak en az 8 metre ve daha yukarı boy yapabilene ve kökü, gövdesi, tepesi olan odunsu bitkilere yaşı ve çapı ne olursa olsun ağaç denir.

d) Ağaççık; Tabii olarak boylanmayan, yan dallarının çoğalması ve fazlaca gelişmesi neticesinde tepesi yayvanlaşan, genel olarak genişliğine bir büyüme şekli gösteren, boyu 8 metreyi bulmayan, uzun ömürlü odunsu bitkilere, çapı ne olursa olsun ağaççık denir.

e) Meyvalı Ağaç ve Ağaççık; Kültür formunda bulunan, meyva özelliklerine göre yumuşak çekirdekli, sert çekirdekli, üzümsü narenciye, sert kabuklu meyvalar olarak değişik gruplara ayrılan ağaç ve ağaççıklardır.

f) Kapalılık; Ağaç ve ağaççık tepe çatılarının bulundukları sahaya göre toprağı siperleme oranıdır.

g) Topluluk; Ağaç ve ağaççıkların veya her ikisinin beraberce bulundukları saha üzerinde tabii olarak, 0,10 ve daha fazla kapalılık teşkil etmesi halidir.

h) Yerleri Kavramı; Ağaç ve ağaççıkların veya her ikisinin kapladığı yerler ile ağaç ve ağaççıkları tabii ve sun'i etkilerle kaldırılmış sahalardır.

Ağaç ve ağaççık topluluğu taşımayan ihtilaf konusu mahallerin "Yerleri Kavramı" kapsamına girip girmediği yani hukuken orman sayılıp sayılmadığının tayininde gözönünde tutulacak bilgi ve belgeler şunlardır.

1)Teknik Bilgiler; Ağaç ve ağaççık dip kütüklerinin, orman refakat florası müşir bitkilerinin, toprak kesitindeki ağaç ve ağaççık çürüntülerinin ve humus bakiyelerinin mevcudiyetidir.

2) Hukuki Belgeler; Ceza ve hukuk mahkemelerince verilmiş ve tetkik konusu mahalle uygulanabilen ilamlardır.

3) İdari Belgeler; Yangın, haşere ve hastalık gibi nedenlerle meydana geldiğini gösterir tutanak, rapor ve krokiler, işletmece o yerde yapılan kesimlere ait belgeler, eski tarihli hava fotoğrafları ve bunlara dayanılarak yapılan 1/25.000 veya daha büyük ölçekli haritalar gibi belgelerdir.

i) Sazlıklar; Bataklıklarda yetişen bir senelik veya bir kaç senelik otsu veya yarı odunsu bitkilerdir.

j) Step Nebatları ile Örtülü Yerler; Step formasyonu, ağaçsız ve yazın kuruyan toprağı muntazam bir tarzda ve seyrekçe örten bir bitki örtüsüne malik formasyondur.

k) Dikenlikler, Stepten sonra devam eden cılız ve monoton görünüşlü odunsu bitkilerdir.

l) Parklar; Kasaba ve şehirlerde beldeye güzellik vermek ve halkın dinlenmesini sağlamak maksadıyla kamu idarelerince tefrik ve tesis edilmiş ağaç ve ağaççık ihtiva eden mahallerdir.

m) Mezarlıklar; Tescil ediliş şehir mezarlıkları ile köy ve kasaba halkının başlangıcı bilinmeyen zamandan (Kadimden) beri ölülerini defnettiği yerlerdir.

n) Küme; Kapalılık derecesi 0.10 dan fazla olan ve ayı zamanda en çok 3000 m

vüsatinde bulunan ağaç ve ağaççık topluluklarıdır.

o) Sıra; Küme vasfını taşımayan ağaç ve ağaççıkların bir veya birkaç sıra halinde birbiri ardına yer almasıdır.

p) Dağınık Olma Hali; Ağaç ve ağaççıkların işgal ettikleri kısımlarda kapalılığın tabii olarak 0.10'dan az olmasıdır.

r) Ormana Bitişik Olmama; Devlet ormanlarından; tarla, bağ, bahçe gibi kültür arazileri, özel orman, tahsisli mera ve toplu yerleşim alanları, 6831 sayılı Kanunun 1 inci maddesine göre orman sayılmayan arazi çeşitleri, ayrıca nehir, ırmak, yaz/kış devamlı akan ve yatağı değişmeyen dere, 5658 sayılı Kanunun yürürlüğe girmesinden evvel mevcut olan Devlet Karayolu ve Demiryolu ile kilometrelerce uzanan yarıntı ve kayalıklarla ayrılma halidir.

Yaz Kış Akan ve Yatağı Değişmeyen Dere; Yaz kış devamlı akan ve yatağı değişmeyen 1/25.000 ölçekli haritasında kesiksiz düz mavi çizgi ile gösterilen derelerdir.

Devlet Karayolu ve Demiryolu; Bu Yönetmelik uygulamasında ayırıcı unsur olarak esas alınacak Devlet Karayolları, 5658 sayılı Kanunun yürürlülük tarihi olan 31.3.1950 tarihinden önce mevcut olup 1/25.000 ölçekli haritasında Devlet Karayolu olarak görülen yollardır.

Bir yolun Devlet Karayolu olup olmadığı hususunda tereddüde düşülmesi halinde Karayolları Genel Müdürlüğünden görüş alınır.

Bu yönetmelik uygulamasında ayırıcı unsur olarak esas alınacak demiryolları ise yine aynı tarihten önce inşa edilen ve haritasında çift çizgi halinde gösterilen demiryollarıdır.

Yarıntı ve Kayalıklarla Ayrılma Hali; Hem arazide hem de haritasında belirli olan ve kilometrelerce uzanan yarıntı ve kayalıklardır.

İKİNCİ BÖLÜM : Orman Sayılmayan Yerler

Orman Sayılmayan Yerler

Madde 5 - 6831 Sayılı Orman Kanununun 1 inci maddesi 2 nci fıkrasına göre;

A) Sazlıklar,

B) Step nebatlarıyla örtülü yerler;

C) Her çeşit dikenlikler,

Ç) Parklar,

D) Şehir mezarlıklarıyla kasaba ve köylerin hudutları içerisinde bulunan eski (Kadim) mezarlıklardaki ağaç ve ağaççıklarla örtülü yerler.

E) Sahipli arazide bulunan ve civarındaki ormanlarda tabii olarak yetişmeyen ağaç ve ağaççık nevilerinin bulunduğu yerler;

F) Orman sınırları içinde ve bitişiğinde tapulu, orman sınırları dışında ise her türlü tasarruf belgeleriyle özel mülkiyette bulunan ve tarım arazisi olarak kullanılan dağınık veya yer yer küme ve sıra halinde her nev'i ağaç ve ağaççıklarla örtülü yerler,

G) Orman sınırları dışında olup, yüzölçümü üç hektarı aşmayan sahipli arazideki her nevi'i ağaç ve ağaççıklarla örtülü yerler,

H) Sahipli arazide muhitin hususiyetlerine göre yetişmiş veya yetiştirilecek olan fıstık çamlıkları ve palamut meşelikleri dahil olmak üzere her nevi meyveli ağaç ve ağaççıklar,

I) Sahipli arazideki aşılı ve aşısız zeytinliklerle, özel kanun gereğince Devlet ormanlarında tefrik edilmiş imar, ıslah ve temlik şartları yerine getirilmiş bulunan yabani zeytinlikler ile 9.7.1956 tarih ve 6777 sayılı Kanunda tasrih edilen yabani ve aşılanmış fıstıklık, sakızlık ve harnupluklar,

J) Funda veya makilerle örtülü orman ve toprak muhafaza karakterleri taşımayan yerler,

orman sayılmaz.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM : Müracaat ve İnceleme

Müracaat

Madde 6 - Orman Kanununun 1 inci maddesinin 2 nci fıkrasına göre orman sayılmayan yerlerde kesim yapmak isteyenler; pazar satışı ve zati ihtiyaçları maksadıyla yapacakları kesim için ilgili Orman İşletme Müdürlüğüne bir dilekçe ile müracaat ederler.

Bu dilekçede kesim yapılacak arazinin çeşidi, yüzölçümü, yeri, mevkii ve hudut komşuları ile arazi içerisinde bulunan ağaç ve ağaççıklardın cinsi, adedi, yüzölçümü, kesimin maksadı, daha önce bu taşınmazın kesim iznine konu olup olmadığı belirtilir.

Dilekçeye Eklenecek Belgeler

Madde 7 - Müracaat edenler doğrudan malik olmayıp hissedarlardan birisi veya malik hissedarların dışında üçüncü şahıslar ise, diğer hissedarların veya malikin kendilerini bu işleri yürütmek üzere vekil mutemet tayin ettiklerini gösteren yazılı muvafakatname belgesini de ibraz etmeleri şarttır.

Muvafakat - Mutemet Belgesinin Düzenlenmesi

Madde 8 - (Değişik madde: 13/01/2000 - 23963 S. R.G. Yön./1. md.)

Malik tek ise malikin düzenleyeceği muvafakat-mutemet belgesinin noterden düzenlenmesi şart olmayıp, yapılacak işin mahiyetini belirtir şekilde Orman İşletme Şefliğine hitaben yazılmış bir dilekçe olması yeterlidir. Ancak bu dilekçenin altının, "İşbu muvafakat-mutemet dilekçesi huzurumuzda düzenlenmiş olup imzanın bu belgeyi düzenleyen..........'a ait olduğunu tasdik ederiz." ibaresi ile köy muhtarı ve ihtiyar kurulunun en az iki üyesi tarafından mühürle tasdik olunması şarttır.

Maliki birden fazla olan hisseli taşınmazlarda;

a) Orman sınırları içinde veya bitişiğinde olan küme halindeki her nevi ağaç ve ağaççıklarla örtülü yerlerde muvafakat-mutemet belgesi noterce düzenlenir.

b) Orman sınırları içinde veya bitişiğinde olan dağınık ve sıra halindeki her nevi ağaç ve ağaççıklarla örtülü yerler ile orman sınırları dışında olup yüzölçümü 3 hektarı aşmayan yerlerde ise muvafakat-mutemet belgesinin noterce düzenlenmesi şart olmayıp bu maddenin birinci fıkrasında belirtilen usule göre muhtarlıkça düzenlenir.


ALTINCI BÖLÜM : Sahipli Araziler Üzerindeki Meyvalı Ağaçların Kesim ve Nakil İşlemleri

Ceviz ve Aşılı Kestane Ağaçlarının Kesim ve Nakil İşlemleri

Madde 22 - Meyvalı ağaç olması yanında kerestelik özellikleri de bulunan ve yetiştirilmesi uzun zaman alan ceviz ve aşılı kestane ağaçlarının kesim zamanı 15 Kasım-15 Mart tarihleri arası olarak belirlenmiştir. Bu tarihler dışında kesim yapılmasına izin verilmez.

Ancak, ayakta kurumuş, fırtına ve sel gibi sebeplerle yıkılmış, sınır ihtilafları nedeniyle mahkemece kesimine karar verilmiş ayrıca baraj, gölet ve sulama kanalı yapımı için kesiminde zaruret görülen ceviz ve aşılı kestane ağaçlarının kesiminde yukarıdaki tarihler dışında da kesim yapılabilir.

Orman tahdit ve kadastrosu yapılan yerlerde orman sınırları dışında kalan arazilerde, henüz orman kadastrosu yapılmamış yerlerde ise Orman İdaresince Devlet Ormanı olmadığı kesinlikle belirlenen yerlerdeki ceviz ve aşılı kestane ağaçları ile diğer meyvalı ağaçlar için kesim talepleri olduğunda; tapu varsa tapuya göre, tapu yoksa o yerin talepte bulunan şahsın zilyetliğinde bulunduğuna dair bu yönetmeliğin 14 üncü maddesinde belirtilen belgelerden birisinin ibrazı halinde kesim izni verilir.

Ceviz ve aşılı kestane ağaçlarının kesiminde aşağıdaki usul ve esaslara göre hareket edilir:

a) Sahipli araziler üzerindeki ceviz ve aşılı kestane ağaçlarının kesmek isteyenler bulundukları yerdeki Orman İdaresine bir dilekçe ile müracaat ederler.

b) Orman İdaresince görevlendirilecek elemanlara müracaatın yapıldığı mahaldeki Tarım ve Köyişleri Bakanlığı İl veya İlçe Müdürlüklerinden bir ziraatçi teknik elemanının iştiraki ile oluşturulacak heyet marifetiyle konu mahallinde incelenir.

c) Tetkik sonucu kesim uygun görüldüğü takdirde, tetkiki yapan heyetçe kesim raporu yapılır ve ilgili Orman İdaresine verilir.

d) Bundan sonraki işlemler bu yönetmelik hükümlerine göre Orman İdaresince yürütülür.

e) Ceviz ve aşılı kestane ağaçlarının kesimine aşağıdaki hallerde müsaade edilir:

1- Ağaçların hastalık ve yaşlılık nedeni ile meyva verme özelliğini tamamen kaybetmiş veya meyvasının ekonomik bir değer taşımayacak şekilde az olması,

2 - Ağaçların tabii afetler (sel, rüzgar, yıldırım, erozyon ve benzeri) yüzünden zarar görmüş olması,

3 - Ağaçların kurumuş, tepesi kırılmış, kökleri dışarı çıkmış ve devrilmiş olması,

4 - Ağaçların baraj, gölet, yol, sulama kanalı, bina yapımı ve benzeri gibi inşaat alanlarına rastlaması,

5 - Ağaçların kök ve dalları yüzünden komşu arazilere zarar vermesi ve bu yüzden anlaşmazlık yaratması,

6 - Meyilli arazilerde teraslama ve diğer toprak muhafaza tedbirlerinin alınmasından dolayı kesiminin zaruri görülmesi,

7 - Küçük arazi üzerinde olup arazinin verim gücünü azalttığının anlaşılması,

Kızılağaç ve Kestane Ağaçlarının Kesim ve Nakil İşlemleri

Madde 23 - Bu Yönetmeliğin 13 üncü ve 14 üncü maddelerinde sayılan sahiplilik belgelerinin ibrası ve sahipliliğin ispatı halinde; orman sınırları dışındaki fındıklık, çay bahçesi ve çeşitli ziraat arazisi içinde bulunan, muhitin hususiyetlerine göre kendiliğinden yetişen veya emekle yetiştirilen dağınık, yer yer küme ve sıra halinde kızılağaç ve kestane ağaçlarından sahipleri, her türlü zati ihtiyaçları için Orman İdaresine haber vererek, Orman İşletme Şefliğince yapılacak keşif sonucu düzenlenecek tutanak ile faydalanır. Pazar satışı talepleri halinde bu tutanak yapılacak damga ve kesilecek nakliye tezkeresine müstenit yapılır.

Diğer Meyvalı Ağaçların Kesim ve Nakil İşlemleri

Madde 24 - Ceviz, kestane ve kızılağaç ağaçları dışında kalan diğer meyvalı ağaçların kesim ve nakil işlemleri 6831 sayılı Kanunun 116 ncı maddesi hükümlerine göre yürütülür.

....

DOKUZUNCU BÖLÜM : Çeşitli Hükümler

Kesim İzni Verilmeyecek Yerler

Madde 32 - Aşağıdaki haller kesim verilme;

a) 6831 sayılı Orman Kanununun 1 inci maddesi (1) inci fıkrasındaki orman tanımı kapsamına giren bütün ormanlık alanlarda,

b) Orman tahdit ve kadastrosu yapılarak sınırlaması kesinleşmiş Devlet Ormanı, Amme Müesseselerine ait ormanlar ile Özel Orman alanlarında,

c) Kesinleşmiş mahkeme kararı ile orman sayılan yerlerde,

d) Mülkiyet anlaşmazlığı mahkemeye intikal etmiş henüz çözüme kavuşmamış yerlerde

e) 4785 sayılı Kanunla devletleştirilen, 5658 sayılı Kanun gereğince de iadeye tabi olmayan ormanlık alanlarda,

f) Orman idaresinin taraf olmadığı bir mahkeme kararı sonucu alınan ancak 6831 sayılı Kanunun 1 inci maddesi (1) inci fıkrası kapsamına giren ormanlık alanlarda,

g) Orman Genel Müdürlüğünce izin irtifak hakkı tesis edilen ormanlık alanlarda,

h) Amme müesseseleri ile gerçek ve tüzel kişilere ait ormanların tapularının parçalanarak küçültülmesi suretiyle meydana getirilmiş kısımlarında,

...

http://www.mevzuat.adalet.gov.tr/html/21269.html

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön