View Single Post
Eski 20-02-2008, 09:05   #18
zeytunsever
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 19-02-2008
Şehir: osmaniye
Mesajlar: 84
8.5. ISR 2000

Bitkisel üretimde kullanım amacıyla IMPROCROP firması tarafından geliştirilen ve tarıma sunulan biyolojik, organik ve doğal ekstraktlar formulasyonundan oluşan yeni bir üründür. Etkili maddesi Lactobacillus acidophilus, maya ekstraktı, bitki ekstraktı ve benzoik asit içermektedir. Bitkinin kendisinde varolan ancak normal koşullarda her zaman ortaya çıkmayan doğal savunma mekanizmasını harekete geçiren biyolojik olarak elde edilen doğal bir bileşiktir. ISR 2000 uygulandığında hastalıkları iki şekilde kontrol eder (Anonymous, 2001).

a) İnce bir tabaka yapraklar üzerini kaplayarak birikir. Bu film tabakası hastalık oluşturan patojenlerin bitki dokularına tutunmasını engeller böylece, bitkiye infeksiyon oluşumu ve dolayısıyla hastalık belirtisi gelişimi azalır.

b) Daha önemlisi ise, etki mekanizmasının ismini aldığı preparat (ISR 2000) bitkiye alındıktan sonra Uyarılmış Sistemik Dayanıklılık (Induced Systemic Resistance) (ISR) gelişimi yoluyla hastalığın kontrolüne yardımcı olmasıdır. ISR 2000 bitki yüzeyine atılır atılmaz, bitki yüzeyindeki reseptörler bir patojen varlığındaki gibi bir sinyal gönderir ve istilacı organizmanın etkilerini en aza indirmek için ve ileriki saldırılara karşı koymak için savunma sistemini aktif hale getirir. Bitki, kimyasal bazen de fiziksel savunma sistemlerini ISR 2000 elisitörüne karşı oluşturmaya başlar. Bitki, ISR elisitörünü patojenlerin bitkiyi kullanmasından korunmanın bir yolu olarak bitkide varolan bu savunma sistemlerini geliştiren sanki bir bitki patojeni gibi tanır. Beklenen uyarının oluşması sonucu bitki daha sonra muhtemel bir saldırıya karşı en üst düzeyde alarmda kalır ve böylece patojenik istilaya karşı kendini en iyi biçimde savunabilir.

zeytunsever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön