View Single Post
Eski 19-02-2008, 13:16   #63
ibrahim37
Ağaç Dostu

ibrahim37's Avatar

Giriş Tarihi: 28-07-2007
Sayın pelelophe! Yaprakları kıvrık olan çiğdeminiz çok istisnai bir durumdur. Ben daha önce kıvrılıp katlanmış yapraklar gördüm ancap bu kadarıda pes doğrusu.
Öncelikle şunu belirtmeliyim çiğdemlerde soğanların çimlenmesinden ve yaprakların sağlıklı bir şekilde toprak yüzeyine çıkıncaya kadarki dönemde, yaprakları koruyan katafil (cataphyll) denilen zarımsı özel bir kılıf mevcuttur. Normal şartlarda yapraklar toprak yüzeyine ulaştığında bu kılıfı patlatır. Ancak sizin çiğdeminizde katafil daha sert olduğu için yapraklar alt taraftan büyümesine rağmen sürekli iç içe katlanmış. Yani koruyucu kılkıfı delmek için çok uğraşmış.
Sizin çiğdeminizin herhangi bir sağlık problemi yok ve çiçekleri gayet normal bir şekilde açacaklar.
Ben çiğdemlerinizi biraz daha derine ekmenizi öneririm. Ben doğada üç parmaktan başlayıp bir karış cıvarında derinlikte olan çiğdem soğanları gördüm.
Derin olanlar genellikle daha iri ve sağlıklı oluyorlar. Yani derindekiler doğanın çetin şarlarına karşı daha avantajlıdır. (istenmeyen yaz yağmurları, kışın dondurucu soğukları, ani iklim değişiklikleri, vs...). Yüzeye yakın soğanlar bu şartlardan kolaylıkla zarar görebilir.
Bence sizin çiğdeminiz yüzeye yakın olduğu için koruyucu kılıfı kuruyup sertleşmiş ve alttan gelen yapraklar sürekli üst üste katlanmış..

selamlar... saygılar...

ibrahim37 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön