View Single Post
Eski 18-02-2008, 06:44   #428
Difference
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 12-01-2008
Selamlar,

Ne zaman olur bilmiyorum ama ev ortamında gardenya yetiştirmeyi düşünüyorum. Ev Eskişehir'de bulunuyor. Evin içinin 20 dereceden düşük olacağını sanmıyorum. Evi bu sıcaklıkta tutmayı başarabilirim, belki daha fazla ya da az da yapabilirim ihtiyaca göre.

Gardenya başlığı oldukça geniş olduğu için hepsini okuyamadım maalesef. O yüzden şimdi soracağım sorular daha önce sorulup cevaplanmışsa şimdiden özür dilerim, ama en azından o cevaplara link verirseniz çok faydalı olur. Zira bu başlıkla baş edebilmek zor

Anladığım kadarıyla gardenya
-kış hariç her mevsim çiçek açabiliyor.
-toprağının kuruya yakın olması gerekiyor.
-hergün(yoksa günde 2 kez mi?) yapraklarını fısfıslamak gerekiyor.
-çiçeğe su gelmeyecek!
-güneşi seviyor. Ama Eskişehir gibi bi yerde bunu nasıl hallederim bilmiyorum.

Sorularımsa şöyle: Ben evimde gardenyadan başka çiçekler de yetiştirmeyi düşünüyorum. Bu çiçekleri seçmemde gardenyanın rolü büyük. Şöyle ki evin her daim çiçek kokusuyla dolu olmasını istiyorum. Dolayısıyla gardenyanın çiçeksiz olduğu zamanlar çiçekli olabilen bir bitki lazım bana. O yüzden bana gardenyanın ne zamanlar çiçekli olabileceğini yazarsanız çok sevinirim. Çiçeksiz olduğu zamanlar için diğer çiçek tercihlerimse fesleğen ve kolonya çiçeği(melissa). Bilmiyorum tercihim doğru mu...

Ayrıca gardenyayı çiçekli olarak nereden bulabilirim? İnternette gördüklerim 65 ytl civarı ve bence çok pahalı. Çelik olarak alıp yetiştirmek de söz konusu ama daha önce hiç çiçek yetiştirmemiş biri için gardenya zaten yeterince zorken bir de çelikten yetiştirmek olanaksız gibi görünüyor bana. Eskişehir'de temin edebileceğim bi yer söylerseniz çok faydalı olur benim için.

Çiçeği saran pamuklu bitlerden(doğru yazdım umarım) söz ediliyor. Bunun çaresi vardır ve bir ilaçtır büyük olasılıkla ama yine Eskişehir gibi bir yerde çiçek bulmak zaten çok zor. Acaba bunun için hangi ilacı ve nereden bulabilirim?

Diyelim ki gardenyayı çiçek olarak aldım. Yapmam gereken sadece şundan ibaret mi:

-hergün yaprakları fısfısla(çiçeklere su gelmeyecek)
-haftada bir suyunu limon tuzu ilave edilmiş olarak ver
-yine haftada bir demirsülfat karışımı(aktarlardan al) ekle
-güneş alan bi yere koy
-ortam sıcaklığı 14-24 derece arası olsun
-sev!

Aldıktan sonra "tüh, bak şunu da yapmam gerekiyormuş, o yüzden mahvoldu güzelim çiçek" demek istemiyorum. Bu yüzden bu kadar kılı kırk yararak başınızı şişirdim. Sabrınız için teşekkürler,

Saygılar...

Difference Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön