özel ağaçlandırma konusunda bir projeyi yaşama geçirmek üzereyim. Arkadaşların yazılarından ciddi sorunlarla karşılaştıklarını anlıyorum. Bunun birkaç nedeni var; öncelikle özel ağaçlandırma "yer tahsisi", "kredi" gibi kelimeler sık sık geçtiği için basit gibi algılanıyor, veya bedavadan orman sahibi olmak gibi ele alınıyor.
Özel ağaçlandırma yapacağınız arazinin durumuna göre kesinlikle 25 000 YTL ile işe başlamanız gerekli. Proje çizimi için serbest çalışan bir orman mühendisine 1500 YTL vereceksiniz.
Orman, iş bitimi kredi dilimi serbest bırakır, yani önce projenizin belirli bir bölümünü yaparsınız sonra paranızı alırsınız. Ayrıca, sizin yaptığınız işin niteliğine bakmaz, kendi birim fiyatından ödeme yapar.
Örneğin, beton direk kullansanız bile ahşap direk ödemesi yapar. 10 sıra tel çekseniz 4 sıra öder. Bunu zaten önceden söylerler ve hesabınızı buna göre yapmalısınhız.
Köylüler mevzuatın ötesinde sorundur çünkü düzenleme onlara öncelik verir ve onlar özellikle muhtarlar bölgelerinde yabancılar istemez. Dikilen ağaçlara çok ciddi zarar verildiğini gösterir örnekler vardır.
Emin olun, bürokratik aşamalar hiç sorun değil. Fakat orman işletme şefine gidip "bana yer gösterin" derseniz, sizinle ilgilenmez çünkü mevzuat ona yer bul demiyor. Benim gördüğüm kadarıyla zamanları da yoktur. Size kendiniz bakın başvurunuzu yapın derler.
Yer bulmak için orman haritalarına ulaşmanız gerekli eğer bu işi o bölgeye gitmeden yapmak isterseniz. En pratik çözüm, ağaç dikmek istediğiniz bölgenin yerlisini tanımaktır.
Tanımadığınız bir bölgeye gitmeyiniz, barınamazsınız.
|