Merhabalar bu konuda yazışmalarınızı işten arda kalan zamanlarda okuyabildiğim kadar dikkatlice okudum ve bir kaç düşüncemi sizlerle paylaşmak isterim... Meslektaşlarım beni iyi anlayacaktır umarım!....
"Tema sitesinde 1998-2004 yyılları arasında 640 milyon palamut ekildiği söyleniyor. 6 yılda yapılan iş bana biraz az geldi.
Bu durumda proje başarılı sayılabilir mi?
Projeyi ne zaman tamamlamayı düşünüyorlar?" (Alıntı Sahibi YILMAZ)
Ewet abicim seni bu konuda oldukça kuvvetlice destekliorum. Çok haklısınız..TEMA nın çalışmalarında hep kafalarda bir soru işareti bırakıyorlar. Ayrıca TEMA ağaçlandırmayı kendi yapmıyor yani ....
"arkadaslar ben bu konulara yabancıyım ama bır fıdanın tuplu malıyetı 100 kuruş ben su soruyu sormadan gecemıyorum tema bu fıdanları kımden ve kac kurusa alıyor bılgısı olan varsa benı aydınlatsın lutfen" (alıntı sahibi AYHAN CORUK)
Yani bu görüşe hiçbirzaman cevap alamıcaksınız TEMA fidan satın almıyor. Ağaçlandırmanın ödemelerini devlete yapıor. Bunun için de sadece fidan değeri değil işin içine diğer çalışmaların ücretlendirmesi de giriyor. Ayrıca TEMA fidan değil TOHUM kelimesini kullanıyor ağaçlandırmalarında. Bunun da sakıncası verilen rakamın gerçeği yansıtmamasıdır. Yani kısaca şöyle açıklayabilirim ki; 1000.000 fidan ile 1000.000 palamut arasında 1/4'lük bir yanılgı vardır. 1000.000 fidan ile 1000.000 ağaç elde edebilirsiniz ama 1000.000 meşe palamudu ile en fazla 300.000 ya da 400.000 elde edersiniz. Çünkü palamutla ağaçlandırmalarda. Tohum yatağına 3-4 palamut bırakılır bir ağaç için. Oradan da fidan ya çıkar ya da çıkmaz.
Bundan başka
"Bu kuruluşun ,reklamlardan elde edilecek gelirin bir kısmını Tema'nın daha önceden süregelen meşe kampanyasına aktaracağı söylendi.Yani her ikisininde çalışmaları aynı proje içinmiş." (Alıntı Sahibi NEVBAHAR)
Eğer dediği doğruysa arkadaşımın; bu da ayrı bir aldatmaca. Bir proje tamamlanmadı diye farklı bir proje adı altında eski projeye destek sağlamak bence aldatmadan başka birşey değildir. Eğer yeni bir proje varsa ortalıkta ya eski proje başarıyla kapanmış demektir ya da önceki daha bitmemişse bu iki projenin birbirinden ayrıldığını kanıtlamaları gerekir.
ve son olarak da....
"Ama teknik olarak işe hakim olunsa, TEMA meşe palamudu ekilen yerlerde elde edilen fidanların bakımını da üstlenirdi. Maalesef TEMA'nın eksiği bu." (Alıntı Sahibi YILMAZ)
Bu görüşüne de son derece katılıyorum. Başarıları sosyal düzeyde yani reklamsal anlamda yok sayılamayacak düzeyde ama çalışmalarındaki kaliteyi merak ediyorum ben de...
---------
Bunun yanında ben de bir STK'da çalışan biri olarak ve yaklaşık 4-5 yıldır devlet ormancılığının da hemen hemen içinde olarak kendi düşüncelerimi toplamak isterim.
Öncelikle STK'ların amacı elbette ki devletin yetişemediği yerde halkın isteklerine öncülük etmektir. Yani halk ile bütünlük oluşturmaktır. Bu bağlamda biz de Ege orman vakfı olarak ege bölgesinde elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Ama biz TEMA gibi çalışmıyoruz tüm çalışmayı üstleniyor ve bakımlarını yapıyoruz. Bu konuda halkın güvenini almak inanın hiç de kolay değildir. Tkatir edersiniz ki insanlar verdikleri paranın karşılığını hemen almak isterler. Bu da ayıplanamaz bir gerçektir. Bir de bizim TEMA ya göre daha lokal çalıştığımız düşünülürse biz daha çok göz önünde ve daha çok kontrol altındayız. Çünkü benim TEMA' ya yaptığım bağış sayesinde yetişen ağaçları görmem belki hiç mümkün değil ama izmirde bu böyle değil. Çalıştığımız yerler insanların hergün evlerinden işlerine giderken görebilecekleri yerler oluyor.
İşte bu sebepten insanlarla daha çok iç içeyiz.
Kısacası TEMA'nın Türkiye'nin herhangi bir yerinde yaptığı ağaçlandırma hakkında beni ikna etmesi gerekiyor..
Düzenleyen E®TY : 06-04-2006 saat 17:06
Neden: son paragraf düzeltildi
|