View Single Post
Eski 14-02-2008, 13:05   #425
Armagnec
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 15-11-2007
Şehir: Uşak
Mesajlar: 24
Merhaba Lardemir, bu hafta sonu çiçeğimin fotoğraflarını çekip siteye ekleyeceğim
Hoş geldin Sahire,
Bu arada ben Sahire'ye ve diğer arkadaşlara Gardenia ile ilgili tecrübelerimi anlatayım arkadaşlar da yanıldığım **** yanlış yaptığım işler varsa beni uyarsın.
Gardeniamı aldığımda Kasım Ayının ortaları idi aldıktan ki gün sonra saksını değiştirip daha büyük bir saksıya aktardım saksı değiştirme zamanı genelde Mart ve Nisan ayıdır ama ben bu riske katlandım. Çünkü çiçekde çok fazla yaprak vardı ve saksısına nazaran büyükdü. Toprağı yeterince rutubetli tutamayacağımı düşündüm ve çiçeğin gelişimin yavaşlatır fikri uyandı. Ben sonradan öğrendiğim için yapamadım ama Nisan' da yapacağım; Sahire saksı yı değiştirirken saksı toprağına doğrudan torfla doldurma. Ben torfla doldurdum ama tavsiye etmiyorum çünkü Nisan Ayında bende toprağı değiştireceğim. Saksı ebatlarını bilmiyorum ama, en az 20 cm. ebatlarında bir saksı al ve plastik olsun bu saksıyı sıcak su ile iyice temizle deterjan kullanma. Sonra bulabilirsen yuvarlak taşlar topla en büyüğü 1 cm. civarlarında olsun eğer yeterince bulamazsan mozaik kullan mozaik beyaz renkli olursa daha iyi olur çünkü açık renk mermerlerin içinde demiroksit olduğundan çiçeğin için faydalı olabilir ama fazla olursa da zararlı olur bu yüzden mozaiki de bence bir iki gün suyun içinde bırak hatta bu su safsu olursa daha iyi olur. Yine de elinden geldiği kadar moziği az tutmaya çalış renkli çakıl taşları ile daha iyi olur. Çünkü mozaik suyu yedikçe içinde ki demir oksit miktarı artacaktır. Bu taşları ve mozaiği büyüklüğünden küçüklerine doğu saksının tabanın da yukarıya doğru yerleştir yükseklik 3-4 cm civarında olsun. Daha sonra üzerine dere kumu doldur ( inşaatçılardan bulabilirsin) bu kumuda 2-3 cm . kadar üzerine ilave et, ancak ilave etmeden önce aldığın kumuda suyla yıka ve suyun iyice süzülmesini sağla. kumun üzerinede içine bi kahve fincanı kadar kuş gübresi yalnız bunu ziraatçilerden temin et yoksa yeterince beklememiş bir gübre olabilir çiçeği yakabilirsiniz. Bir kahve fincanı gübre için de ziraaatçiler her halde para talep etmeyeceklerdir. daha sonrada yarı yarıya torf ve çam toprağı ile kuş gübresini karıştırıp saksının üzerini bu yaptığımız harçla doldur. Ancak saksının üst kısmı ile toprak arasında 2 cm kadar boşluk bırak.

Çiçeği doğuya **** güney doğuya bakan bir odaya koy, pencere kenarı olmasın pencere kenarları akşamları soğuk olacağından çiçeğe zarar verebilme olasılığı çok fazla ayrıca çiçeğin doğrudan güneş gören bir yerde durması doğal rengine ve yapraklarına zarar verecektir. Bitkilerin fotosentez olayını gerçekleştirebilmesi için ışığa ihtiyaçları vardır, tabiatın normal işleyişi içerisinde bu ışığın en doğalı da güneştir. Yine de güneşi perdelerin arasından almasında fayda vardır. Eviniz sobalı ise ve bu sobalı odaya koyduysanız çiçeğinizi soba ile mesafesini iyi ayarlamalısınız. Ancak sobalı odaların çiçek açısından büyük faydası vardır. Çünkü sobanın üzerlerinde çay **** sürekli su ısıtılabileceğinden odanın içerisi rutubet açısından ydoygun olur ve sobayla mesafesi iyi ayarlanmış odaları çiçekler çok sever özellikle de pencereye de yakın değilse. Eğer eviniz kaloriferli ise odanın içi çok kuru olacaktır. Çiçekler açısından hoş olmayan bir durum böyle evlerde ekstra zahmetler çok oluyor. Kaloriferlerinizin üstüne büyük bir tabak koyun ve içinde hep su olmasını sağlayın
Lardemir arkadaşımızın tavsiyesi en mantıklısı ve kolay olanı. büyükçe bir torba alıp içini nefesinizle doldurun ve alttan ve üstten hava almayacak bir şekilde bağla yalnız saksı alt deliğinden mutlaka hava alsın ben kendi nefesime fazla güvenmiyorum üfleyerek doldurduğum torbaya kendi nefesimle yeterince oksijen dolduramayabilirim. " sigarayı bırakmak için çok güzel bir amaç"

Armagnec Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön