View Single Post
Eski 14-02-2008, 08:33   #5
feyzon
Ağaç Dostu

feyzon's Avatar

Giriş Tarihi: 14-02-2008
Dut

Yeni üye olduğum için henüz foruma katılıyorum. Kusura bakmayın. Tüm ağaçları gözlemlediğim gibi dut ağaçlarını da gözlemlediğimde öncelikle şunu söylemek isterimki dut lar beyaz siyah ve mor olarak belli bir sınıflandırmaya tabi tutulabilir ama beyaz dutlarda bile ağaçtan ağaca farklılıklar bulunmakta. Kimi meyveler sert iken kimisi daha yumuşak, çok olgunlaştığında moraran meyveleri mevcut. Bahçemizde bulunan siyah dut ağacının yaprakları beyaz dut yapraklarına benziyordu, ama siyah dutların daha ince uzun meyve verenlerinde yapraklar oldukça iri oluyor. Bu tipteki siyah dutların özellikle pekmez yapımında kullanıldığını duydum. Ayrıca geçen yaz Avşa adasına tatile gittiğimizde karşılaştığım karadut ağaçları tamamen farklıydı. Meyveler çok iri ve ekşi, dalından zor kopan, meyve gözleri az ama normal meyvelerden daha irilerdi. Ayrıca Armutluda gördüğüm bir çeşit siyah dut vardı. Müthiş tatlı ve meyveleri sert ti. Eğer dutla ilgili ilgili kurumlar (Örn.üniversiteler) bir araştırma yaparsa bu meyve nin ekonomik değerinin artabileceğini düşünüyorum.
Siyah Dut pekmezinin ağız yaralarına (Aft) iyi geldiği de söylenir. Bizde Boludaki bahçemizde bulunan siyah duttan yaptığımız pekmezin yaralara iyi geldiğini deneyerek gördük.
Dut ağacının meyve vermemesine gelince kendiliğinden yetişen dutların meyveleri pek iri olmaz, özellikle asma yaprağı gibi aralıklı yaprağı olanlar da meyve vermez. Bunların aşılanması gerekir.
Diğer meyvelerde görüşmek üzere selamlar

Düzenleyen feyzon : 14-02-2008 saat 08:34 Neden: Foruma katılma ve bilgi verme
feyzon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön