View Single Post
Eski 14-02-2008, 01:04   #84
İklimsiz
Ağaç Dostu
 
İklimsiz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-03-2007
Şehir: Giresun
Mesajlar: 2,451
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi COYOTE Mesajı Göster
Zirai malzemeler satan bir yerde perlit sorduğumda olmadığını onun yerine zeolit de kullanabileceğimi söylediler. Kaktüslerim ve diğer bitkilerim için kullanacaktım. Perlit yerine zeolit olur mu acaba hiç bir fikrim yok da

Zeolitler bir mineral grup ismidir. Sanayi hammaddeleri içinde Endüstriyel hammadde olarak değerlendirilirler. Bilinen 40’ı aşkın doğal minerali vardır. Bunlardan en önemlileri Klinoptilolit, şabazit ve analsim dir. Ayrıca 150 yi aşkın sentetik minerali de mevcuttur.

Zeolitler volkanik küllerin su ortamında değişime uğraması sonucunda oluşurlar.

Kısaca klino olarak da bilinen Klinoptilolit doğal zeolitlerden dünyada rezerv olarak en çok bulunan ve teknolojik özellikleri en iyi olanlardan biridir.

Özellikle çevreci mineral olarak bilinmektedir. Bunun nedeni toprakta aşırı gübreleme veya yanlış sulama nedeniyle azotlu gübrelerin yıkanmasına engel olmasıdır. Bu şekilde insan ve hayvan sağlığını doğrudan etkileyen yer altı ve yer üstü sularımızın kirlenmesine engel olmaktadır. Ayrıca su arıtma da özellikle ABD ve Japonya'da şehir ve sanayi atık sularının temizlenmesinde kullanılmaktadır. Ülkemizde bol miktarda bulunan ve üretilen klinonun içinde bulunduğumuz yüzyılın en önemli hammaddelerinden biri olacağı kesindir.

Özellikleri nedeniyle pek çok sektörde kullanılabilmektedir. Başta

- toprak düzenleyicisi -gübre katkısı ve

- yem katkı malzemesi olmak üzere,

- atık su arıtma,

- gaz arıtma,

- hayvan altlığı,

- koku giderici,

- çöp depolama sahaları,

- tarım ilaçları, plastik ve kağıtta dolgu olarak,

- inşaat sektöründe vb. 100 e yakın alanda kullanılmaktadır.

Ülkemizde yeni tanınmaya başlanmıştır. Dünyada özellikle A.B.D, Japonya, Küba, Çin ve Avustralya da yaygın kullanımları vardır. Son yıllarda NASA uzayda bitki yetiştirme çalışmaları için klinoyu denemiş ve topraksız bitki yetiştirmede en önemli malzeme olarak bildirmiştir


Alıntıdır: http://www.ekolojimagazin.com/?s=magazin&id=172

İklimsiz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön