Bende küçük bi katkıda bulunayım. Likenler morfolojik olarak 3 gruba ayrılırlar;Kabuksu Likenler, Yapraksı likenler ve Dalsı likenler olmak üzere. Ben pek ipliksi algin liken yapısına katıldığını duymadım. Likenlerin yapısına siyanobakteriler (cyanobacteria=mavi-yeşil algler) ve tek hücreli yeşil algler katılır. Her ne kadar simbiytik bir yaşam olarak görülsede burada likenin yapısına katılan mantar algi kendisi ile yaşamaya zorlar. çünkü likenin yapısına katılan algler doğada tek başlarına yaşayabilirken bu durum likenin yapısına katılan mantarlar için biraz zordur. Likenler Mantarlar alemi içerisinde değerlendirilirler bunun nedeni likenlerde görülen eşeyli üreme olayının likeni oluşturan mantarlar tarafından gerçekleştirilmiş olmasındandır. Likenler anatomik olarak da farklı iki özellik gösterirler. Eğer liken tallusundan enine kesit alacak olursak, yapıya katılan mantar ve alglerin (siyanobakterileri de alg olarak yazıyorum) dağılımlarının farklı olduğu görülür. Likenlerin % 90 ı heteromeriktir. Bu yapıda algler tallusun üst kısmında toplanmıştır (Sanırım bu tabakaya gonidium deniyordu). İkinci tip ise homomerik tip likenlerdir ki bu tip bir liken tallusundan enine kisit alındığında mantar hiflerinin ve alglerin tallus içerisinde eşit dağıldığı görülür. Doğu Anadolu'da bir liken türü kutret helvası denilen bir çeşit ekmek yapımında kullanılır. Yukarıda arkadaşlarımın saydığı kullanım alanlarına bir katkı olsun diye yazdım. Yine soğuk kış periyoduna girmeden önce ren geyikleri aşırı derecede liken tüketirler. Likenlerin içerisinde bulunan arakidonik asit antifiriz etkisi göstererek bu hayvanların zorlu bu periyodu daha kolay atlatmalarını sağlar. Şimdili bu kakar biraz fazla yazdım galiba umarım sizi sıkmamışımdır. Saygılarımla
|