Arkadaşlar,ismini duyduğumuz, duymadığımız,bildiğimiz, bilmediğimiz o kadar çok sebze türü varki.Tarım bilimi bunları bir sıraya sokmuş. Katagorilere,sınıflara ayırmış.
Fazla detaya girmeden Anlatalım.
1-Yetiştirme mevsimine göre
2-Yetiştirme şekline ,sistemine göre
3-botonik özelliklerine göre
4-familyalarına göre
5-çiçek ve döllenme biyolojilerine göre
Ayrıca
Meyveleri yenilen sebzeler
Yaprakları yenilen sebzeler
Kökleri yenilen sebzeler.
Ayrıca, Bilimsel akrabalıklarına göre;
Baklagiller ( Fasülye-Bezelye-Bakla )
Kazayağıgiller (Pancar-Pazı-Ispanak-Semizotu )
Kabakgiller (Hıyar-Yazlık kabaklar )
Lahanagiller (Turp-Şalgam-Burokoli-Karnabahar-Lahana-Hardal )
Maydanozgiller (Kök kereviz-Yaprak kereviz-Havuç-Maydanoz-Rezene )
Patlıcangiller (Domatas-Biber-patlıcan )
Bu guruplar mevsimine göre bir arada yetişebilen sebzeler.
Böyle olunca topraktan aldıkları gübre açısındanda,veya istedikleri gübre açısından da biribirlerine yakın sebzeler. Ancak hepsi için ayrı ayrı gübre ihtiyaçları denenmiş,hesabedilmiş, listelenmiş.
Amatörce çalışmanın bazı kabulleri olmalı,yani ya hepsi için ortak bir sistem uygulayacak yetiştirebildiğimizle yetineceğiz, ki bu şimdiye kadar yetiştirebildiğinizden mutlaka farklı olacak, ya da bir -iki-üç her ne kadarı ile uğraşabileceksek o kadarı ile uğraşacağız.
ancak sizlerden ricam,daha doğrusu tavsiyem, Terasında amatörce sebze yetiştirmeye gönül vermiş ve azıcıkta olsa başarmış bir kişi olarak; Diyorumki;fazla çeşide özenmeyin
bu sene bir veya iki çeşitle yetinin bitkileri gözlemek için vakit ayırın, zaten sistemi ve olayları kavradıkça zaman neleri yapmanız lazım geldiğini bize söyliyecek.
Diyorumki;
bu yaz Domates-Biber-Patlıcan ve çileği deniyelim.
Sonbaharda havalar biraz serinleyince de
marulu deneriz ne dersiniz.
Sera şartlarıyla balkon şartları birbirinden farklıdır. Modern seralarda iklimleme yapılarak herzaman her şey yetişebilir belki ama balkon şartlarında mevsimine göre ekim yapmalıyız.