View Single Post
Eski 09-02-2008, 20:03   #64
Kudret Tezel
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-07-2007
Şehir: iSTANBUL
Mesajlar: 1,688
Sevgili arkadaşlar,biz konu daha açık seçik olsun,daha iyi anlaşılsın,ilgi dahada artsın derken bir hata yaptık zannediyorum.Sistem dedik, motor dedik,sera dedik,boru dedik,durgun su kültürü, akan su kültürü dedik milletin aklını karıştırdık.

Birçok kişi zanediyorum ki bu iş bizi aşar, zahmetli, uğraşı isteyen bir iş diye vaz geçti veya en azından ilgisi azaldı. Oysa biz bu işe başlarken balkonumuzda, terasımızda amatörce sebze yetiştirecegiz ağız tadıyla kendi yetiştirdiğimiz sebzeleri tadacağız diyerek başlamıştık.

Şimdiye kadar anlattıklarımızla amatörlükten biraz uzaklaştık işi yokuşa sürdük gibi geliyor.

Amacımız balkonumuzda terasımızda sebze yetiştirmek. Herkes ayni yolu izlerse hataları görmek kolaylaşır bilgileri paylaşmak kolaylaşır.Olay basit kimsenin kafası karışmasın.

Yukarıdaki mesajlarda torf+ kum karışımına karar vermiştik.artık buralara tekrar dönmeyelim.Zaten bu sene herkes için bir deneme yılı olacak ve seneye hatta sonbahara çok güzel bilgilerle deneyimlerle gireceğiz, o zaman herkes ne yapacağına çok daha kolay karar verecek.

Yapılacak iş;önce en yakın marketten bir torba torf alacağız, bu çiçekçilerde
de satılıyor. Sonra en yakın nalburdan bir torba da kum alıyoruz ikisini bir güzel karıştırıyoruz.

Bir kök bitki için yaklaşık 10 litrelik bir saksıya dolduruyoruz.

Ancak dikkat edeceğimiz şey saksının dibinin delik olmasi. Tıkanmaması için de deliğin üzerine bir plastik bulaşık teli koyunuz,(Eskiden alüminyumdan dı şimdi plastikleri var) Veya sineklik teli parçası.Hepsi bu, doldurun torfu saksıya Bolca sulayın bakın bakalım döktüğünüz su çabucak akıp gidiyor mu. Akıp gidiyorsa mesele yok.

Şimdi saksınızı balkonunuzun neresine koyacaksanız oraya taşıyın. Olay bitti hepsi bu kadar. Şu anda balkonunuzda bulunan saksılarınızdan hiç bir farkı yok. Tek fark saksılarda toprak değil, torf + kum var.

Fide zamanı gelince fidenizi dikeceksiniz her gün birkaç kere besin eriyiği ile sulayacaksınız. Ne kadar çok sularsanız o kadar iyi olur.Peki saksının altından akan su ne olacak? "yazık değil mi gübreli su ziyan oluyor" Diyorsanız saksınızın altına bir kap koyup akan suyu toplıyacaksınız tekrar vereceksiniz,

Böyle olunca hem besin eriyiğini ziyan etmiyeceksiniz, hem de balkonunuz ıslanmayacak.

Haftada bir de sadece su, musluk suyuyla bolca sulayıp torfta tuz birikmesine mani olacaksınız.

İşte arkadaşlar yapacağımız iş bu.Bu benim için çok basit diyorsanız bir adım sonrası otamatik sulamadır. İşte yavaş yavaş profesyonelliğe doğru gidiyoruz. Bir süre sonra olaylar o kadar basitlaşecek ki.


Düzenleyen malina : 09-02-2008 saat 23:10
Kudret Tezel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön