Feriha Hanım,Oganik tarım Ekim nöbetine dikkat ederek topraktaki besin kompleksini zenginleştirmek, uygun baklagil bitkileri yetiştirerek mikroorganizmaları artırmak, kompost hazırlıyarak bitki artıklarını gübre olarak kullanmak toprağı ahır gübreleriyle gübrelemek,toprak yapısını en az seviyede bozan ve toprak yapısının korunmasında faydalı olan,hastalık va zararlı etkinliğini kıran üretim sistemleri tercih ederek yapılan tarım sistemidir.
Ancak naçar kalındığında ve element eksikleri yukarıda anlatılan disiplinle bile giderilemiyorsa,
Azot eksikliğinde,
kan unu,pamuk çekirdeği unu,mısır nişastası unu,tüy unu, deri unu,
Fosfor eksikliği için;
kemik unu,kaya fosfatı,yarasa ğübresi.
Potasyum eksikliği için;
deniz yosunu. odun külü.potasyum sülfat.
Kalsiyum için
kireç taşı.
Kükürt için
elementel kükürt kullanılabilir, diyor kaynaklar.
İz elementlerin hemen hemen tamamı toptaksız tarımda kullanılan malzemeler.Durum böyle olunca topraktaki yararlı bakterilerin fonksiyonu ön plana çıkıyor.
VERİLEN BU BESİNLER BAKTERİLER TARAFINDAN işlenerek bitkinin kullana bileceği formlara dönüşyürülüyor.Oysa bizim yaptığımız topraksız tarımda bakteri olmadığı için bütün besin elementleri teknik olarak işlenmiş ve bitkinin kullana bileceği formlara teknik olarak dönüştürülmüştür.
Topraksız tarımda kullanacağımız agregatlar toprağım görevini yapamazlar zira toprak baktarilerinden yoksundurlar, en azından bazılarından yoksundurlar.Su kültürlerimde hiç bakteri yoktur.dolayısıyla bu agregatlara koyacağımız kan,kemik ,deri,yosun gibi organik materyelerden bitki faydalanamaz, faydalana bilmesi için onları bizim teknik olarak işlememiz lazım.
İşte topraksız tarımda kullanılan elementler organik elementlerin sun'i olarak işlenmiş halleridir, bunlara sun'i gübreler diyoruz.Onun içindir ki bitkinin istediği miktarlarda suna bildiğimizden verim yüksek oluyor.Organik belli disiplinler ve denetim sertifikalarına tabidir.
Bu organik tir lafının tek güvencesi ve garantisi organik tarım sertifikasının olmasına bağlıdı.
Taktir edersiniz ki ben bu konunun uzmanı değilim. Bildiklerimi ve düşündüklerimi söyledim.
Uzman arkadaşlarımızda bu konudaki fikirlerini beyan ederlerse hep birlikte faydalanırız.
|