![]() |
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-11-2012
|
atilgan
Etkinlikte Dagitacagım Tohumlar 1) Stavros (acı üçburun) 2) Hafize Baliç Pembe Domatesi 3) Tunceli sarmısağı tohumu 4) "Painted Mountain" Mısırı 5) "Danko" domatesi Düzenleyen Atilgan : 05-12-2024 saat 22:19 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Ağaç Dostu
|
Stavros (acı üçburun biber)
Bitki türü: Sebze Bitki ömrü: Tek yıllık Tohum Türü: Biber, Capsicum annuum Tohum çeşit adı: Stavros Tohum kaç yıldır sizdedir: 1 Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Ankara Tohumun kökeni: Yunanistan Tohumun geldiği yer: ABD. Ticari tohum Kullanılan gübreler: Hayvan gübresi, organik bazlı diğer ürünler Kullanılan ilaçlar: Yok Hasat yıl ve ayı: Kasım 2024 Yetistirme zorlugu derecesi: Orta Bitkiye özel izolasyon uygulaması: Saksıda yanında başka bir biber olmadan yetiştirildi. Bitki tipi ve gelişim durumu: Güçlü gelişen ve çok verimli bir çeşit. İnce kabuklu ve hemen sertleşmiyor ama oldukça acı. Yetiştirme özellikleri: (Sayın Birnefestoprak dan alınmıştır) 1. Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: Tohumlar bahar ortasında serada ya da evde ekilebilir. İyi bakımla, fideler 5-6 hafta içinde toprağa alınacak aşamaya gelecektir. Tohumların, köklerin havalanmasına olanak sağlayacak, sulandığında parçacıkları birbirine yapışıp kök gelişimini zorlaştıracak/engelleyecek, suyu kolayca drene etmeyen bir ortama ekilmesini tavsiye etmem (or. kompostlanmış gübre, iyi su tutar ve bu iş için uygun olmayabilir). Tohum ekilecek toprağı kendiniz biraraya getirebileceğiniz gibi, bu iş için satılan ve içinde perlit olan ticari ürünleri de kullanabilirsiniz. Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler (soğuk katlama vb.) Ben taze biber tohumları için hiçbir özel yöntem uygulamıyorum. 2. Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: Biber tohumunun çimlenmesi için ışığa ihtiyacı yok ama fideler çimlendikten hemen sonra güneş ışığı gören (ya da güneş ışığını taklit eden yapay ışığın olduğu) bir alanda tutulup, "gerçek" yapraklarını oluşturduktan sonra ve toprağa şaşırtılana kadar çokça seyreltilmiş sıvı gübreyle beslenebilir. Tohumlar evde ekildiyse, toprağa alınmadan önce hergün öncekine göre bir miktar (ör. yarım saat aralıklarla) uzayan sürelerle güneşe çıkarılarak şaşırtma sonrası gerçekleşecek olumsuz etkilerin azaltılması sağlanabilir. Toprağa alınma aşamasında, fide çukuruna 2-3 avuç kompostlanmış gübre, daha sonra da gelişim aşamasında 7-10 gün aralıklarla bitkinin yapraktan emebileceği ya da topraktan verilebilecek bir sıvı gübre, çiçeklenme aşamasında mümkünse fosfor miktarı daha yüksek bir sıvı gübre kullanılmasını; fideler, şaşırtma aşamasında, toprağa alışana kadar sulandıktan sonra suyun kesilmesini ve fidelerin çiçeklenme aşamasına kadar yalnızca gün batımında su ihtiyacının olduğu anlaşıldığı zaman sulanmasını; meyve tutumu aşamasındaysa hergün değil ama gün aşırı ve azar azar sulanmasını tavsiye ederim. 3. İklim gereksinimleri: Aslen tropik bir bitkidir. Özellikle ılıman iklimlerde (ve güneyde) uzun hasat olanakları sunar. Yazın daha kısa sürdüğü iklimlerde yaşayan üyelerin, özel yetiştirme koşulları yoksa, erkenci/orta-erkenci biber çeşitlerini tercih etmesini tavsiye ederim. 4. Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: Meyveler olgunluk aşamasında yukarıdaki resimdeki gibi parlak kırmızı renk almaktadır. Meyveler, tam olgunluğa ulaşana kadar bitki üstünde bekletildikten sonra tohumlar çıkartılıp kurutularak tohum hasadı yapılabilir. Tohumları tam olarak kurumadan paketlememenizi tavsiye ederim. Aksi durumda küflenip bozulacaklardır. Düzenleyen Atilgan : 30-11-2024 saat 18:46 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Ağaç Dostu
|
Hafize Baliç Pembe
![]() Bitki türü: Sebze Bitki ömrü: Tek yıllık Tohum Türü: Domates, Solanum lycopersicum Tohum çeşit adı: Hafize Baliç Pembe Domatesi Tohum kaç yıldır sizdedir: 9 -10 yıl. Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Hacılar, Ankara Tohumun kökeni: Hafize Baliç Tohumun geldiği yer: Sayın Heyyamola Etkinlikte tohumu ilk dağıtan: Sayın Üzüm Dağıtılacak tohumun saflığı: Diğer domateslerle arasında mesafe bırakılarak izolasyon önlemi alındı. Kullanılan gübreler: Yanmış hayvan gübresi. Kullanılan ilaçlar: Yok Hasat yıl ve ayı: 2018 Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay Hasat süresi: Orta Büyüme alışkanlığı: Sırık Yaprak tipi: Normal Meyve rengi, şekli ve büyüklüğü: Koyu pembe, iri, hafif dilimli ve gösterişli meyveleri var. Bitki tipi ve gelişim durumu: Oldukça büyüyen verimli bir çeşittir. İple ya da sırıkla desteklenmelidir. Meyvelerinin ayırt edici özellikleri: İnce kabuğu ve yumuşak etli yapısı gereği daha çok taze tüketim için uygun. Meyve lezzeti mükemmel. İlk parti meyveler oldukça iri. İkinci ve devam eden partiler ufak ya da orta irilikte. Çeşidin Hikayesi: Rahmetli Hafize Baliç hanımın çerkezköydeki evinin bahçesinde 50 yılı aşkın bir süredir üretimini gerçekleştirdiği rivayet edilen bir tür. Düzenleyen Atilgan : 01-12-2024 saat 16:33 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Ağaç Dostu
|
Tunceli sarımsağı tohumu
Forumun en eskilerinden tecrübesine güvendiğim 5 kişi ile paylaştırılacaktır Bitki türü: Sebze Bitki ömrü: 2-3 yıllık Tohum Türü: Allium Tunceliaum, Tunceli sarımsağı, Tohum çeşit adı: Tunceli sarımsağı, Ovacık sarımsağı kaya sarımsağı Tohum kaç yıldır sizdedir: 1. yıl Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Ankara Tohumun kökeni: Tunceli Dağıtılacak tohumun saflığı: Çapraz tozlanacağı başka bir sarımsak türü yoktu. Tohumlar son resimdeki gibi evin etrafına çiçeklerle beraber dikilen sarmısaklardan alınmıştır. Kullanılan gübreler: Yanmış hayvan gübresi. Kullanılan ilaçlar: Yok Hasat yıl ve ayı: 2024 Ağustos Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay Hasat süresi: Orta Meyvelerinin ayırt edici özellikleri: Sarmısak kokusunda ve tadında ama genetik olarak pırasaya daha yakın bir tür Çimlendirme: Şu an dolapta sebze bölümündeler. Ilk denememde buzdolabında nemli vermiculit içinde bekletmiştim ve tamamına yakını dolap içinde iken çimlenmişti Sonrasında dışarıya toprağa aldım büyümeye devam ettiler. İkincı denemede dolapta ya da topraga dikildiğinde çimlenme olmadı. Aşırı nemden çürümüş olabıleceklerini düşünüp bu yıl dolapta vermıculit siz ve nemlendirmeden bekletiyorum. Dışarıya dikin kendi soguklanma ihtiyacını karşılasın ya da dolapta bekletin derim Düzenleyen Atilgan : 01-12-2024 saat 11:42 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Ağaç Dostu
|
"Painted Mountain" mısırı
Tohum paylaşan (paylaşmış) kişiler öncelikli olmak üzere 10 kişiye (10x100) gönderilecektir. ![]() • Bitki türü: Sebze • Bitki ömrü: Tek yıllık • Tohum Türü: Mısır • Tohum çeşit adı: Painted Mountain • Tohum kaç yıldır sizdedir: 6 • Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Hacılar, Ankara • Tohumun kökeni: USA • Tohumun geldiği yer: Ticari tohum • Kullanılan gübreler: Yanmış büyükbaş hayvan gübresi • Kullanılan ilaçlar: Yok • Hasat yıl ve ayı: Ağustos 2018, 2019 • Yetiştirme zorluğu derecesi: Kolay • Bitkiye özel izolasyon uygulaması: Bahçemdeki ve yakın bahçelerdeki mısırlara gore daha erken dikildi ve gelişti. • Bitki tipi ve gelişim durumu: Erkencidir. Soğuk toprakları ve yüksek rakımı iyi tolere eder. Un amaçlı üretilmiş ama taze olarak haşlaması ve közlemesi çok hoş. Un mısırları tümüyle yumuşak nişastaya sahip olup kuru ve pişmemişken bile kolayca dişle çiğnenebilirler ama çok yağış alan bölgelerde geç dikilirler ise sonbahar yağışlarından dolayı koçan içinde küflenebilirler. Bitkiler orta uzunlukta ve kök başına ortalama iki koçan veriyor. Koçanlar sekiz sıralı ince ve uzun. Kolay ve sağlıklı yetiştiler. Mısırların kendisi gibi koçanları, püskülleri, gövde ve yapraklarında farklı renk tonları gözlemleniyor. Süt evresinde renkler çok baskın değil (son resim). •Çeşidin Hikayesi: 44 yıl önce bitki yetiştiricisi Dave Christensen tarafından 1600 lı rakımlardaki Montana dağlarında yerel çeşitler kullanılarak islah edilmiştir. Yüksek rakımlı soguk ve kuru iklimleri ve sonrasında gelen yüksek yaz sıcaklarını iyi tolere eder. Dave Christensen her yıl üretimine devam ederek çeşidin gelişimine devam etmektedir. Dave Christensen e göre ticari amaçlı yetiştirilen mısır türlerinde yüzde 8 lere kadar düşen protein miktarı "painted mountain" da yüzde 11-14 civarındadır. Farklı renkler farklı antioxidant lar sunar. ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Ağaç Dostu
|
"Danko" domatesi
![]() Bitki türü: Sebze Bitki ömrü: Tek yıllık Tohum Türü: Domates, Solanum lycopersicum Tohum çeşit adı: Danko Tohum kaç yıldır sizdedir: 6 yıl Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Hacılar, Ankara Tohumun kökeni: Rusya Tohumun geldiği yer: Ticari Tohum Etkinlikte tohumu ilk dağıtan: Atilgan Dağıtılacak tohumun saflığı: Diğer domateslerle arasında mesafe bırakılarak izolasyon önlemi alındı. Kullanılan gübreler: Yanmış hayvan gübresi. Kullanılan ilaçlar: Yok Hasat yıl ve ayı: 2018 Ağustos Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay Hasat süresi: Kısa Büyüme alışkanlığı: Oturak Yaprak tipi: Normal Meyve rengi, şekli ve büyüklüğü: Soluk kırmızı, kalp şeklinde iri meyveleri var. Bitki tipi ve gelişim durumu: Oturak olarak büyütüldü. fazla yayılmadı. Oldukça erkenci. Meyvelerinin ayırt edici özellikleri: Etli, az çekirdekli ve oldukça lezzetli meyveleri var. Sos, Salçalık ve taze tüketim için uygun. Çeşidin Hikayesi: Sibirya Bitki Araştırma ve Üretim Enstitüsünde islah edilmiş bir ticari domates çeşididir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-07-2020
|
Atılgan Hocam Merhabalar, Sizden aldığım iki domates tohumuda neredeyse tamamı çimlendi.7 yıllık tohum için şaşırtıcı geldi bana.Tohumları nasıl saklıyorsunuz acaba. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 19-04-2025
|
Atilgan hocam selamlar. Forumun cok eski bir kullanicisiyim fakat yillardir giris yapmiyordum eski uyelik bilgilerine ulasamadigim icin yeni uyelik acmak durumunda kaldim. Rizeye tasindim ve evimin bahcesinde de bir hobi alani olusturuyorum. Misirlar cok hosuma gitti ve yetistirmeyi denemek hatta cogaltmak isterim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 21-12-2023
|
Alıntı:
Düzenleyen ciller : 24-04-2025 saat 09:23 |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 07-03-2025
|
Geçen yıl iki çeşit mısır yetiştirdim: gökkuşağı ve zengin koyu. Tüm çeşitler iyi çimlenme ve stabilite gösterdi. Sebze bahçesinde ve tabakta çeşitlilik isteyenler için tavsiye ederim |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|