![]() |
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
|
Tcm
2014 yılı başında dahil olduğum forumdaki kesintisiz 10. tohum paylaşımım. Emeği geçen tüm arkadaşlara tekrar teşekkür ediyorum... Bahçede çeşit açısından pek çok üründe taşlar yerine oturdu. Fazla ilave yapmıyoruz. Sadece özel ilgi alanım domateste her yıl yeni çeşitleri denemeye çalışıyoruz. Bu yüzden paylaşacağım ürünler hemen hemen geçen sene ile aynı. Kısaca bahçeyi, uygulamaları tanıtayım ki, tohum talep edecek arkadaşlar tercihlerini ona göre yapsın. İzmir - Ödemiş - Gölcük yaylasında yaklaşık 1.000 metre rakımdaki yaylada bulunan bahçemiz 1 dekarlık arsanın ev hariç kalan kısmını oluşturuyor. Sulama; damla sulama şeklinde. Fenni hiç bir gübre kullanılmadı. Kış başında ekilen baklanın azotu, 20 kilo kadar önceki seneden kalan solucan gübresi, yaklaşık 3 çuval koyun gübresi, 50 kilo granül leonardit, Ankara Belediyesinin BelPlas ürünleri (organik ve mikrobiyal gübreleri)ve hümik asit; ekim öncesi, yapraktan, ekim-dikim esnasında ocaklara direk verilme şeklinde uygulandı. Sistemik özellikli mantar ilacı domates ve kabakgillere sadece bir kez uygulandı. Domates kendine döllenen çeşit olduğu için farklı çeşitlerin yan yana dikilmesi ve ortadaki köklerden tohum alınması harici çapraz tozlaşma için önlem alınmadı. Tozlaşmaya karşı önlem almadığım için tek çeşit biber paylaşıyorum. Tohumların sevenlerine ulaşmasını ve insanoğlunun elinde can çekişen zavallı dünyamıza biraz renk - güzellik - sağlık katmasını dilerim. Etkinlikte paylaşacağım tohumlar... 1- Blue beauty domates 2- Brad's atomic grape domates 3- Hafize Baliç pembe domates 4- Berkeley tie dye green domates 5- Kırmızı Bulgar domatesi 6- Kırım domatesi 7- Tigernut (yer bademi) 8- Patlatmalık mısır 9- Kısa barbunya 10- Dahliya çiçeği TOHUMU 11- Çarliston biber tohumu 12- ??? ÇEYREK ALTIN... Düzenleyen TCM : 12-11-2023 saat 22:55 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Ağaç Dostu
|
Blue beauty domates
@bahcedenn in 2018 paylaşımıydı, beş yıldır ekiyoruz. Hala en sevdiğimiz çeşit ve hala @bahcedenn in çektiği resimlerden daha güzelini çekemedik. Sırık çeşit; hastalıklara dayanıklı (bu yıl hastalığa yakalanmayan iki çeşitten biri) incecik kabuklu, sert, mükemmel lezzete sahip domates... Bir de su dengesizliği sebebiyle çatlamaları olmasa... İLAVE: Sert derken genelde yerel ticari olmayan domatesler ince kabuklu ve taşınmaya - bekletilmeye tahammülü olmayan domatesler. Şu ana kadar ektiğimiz belki 50 çeşit domates içerisinde bu açıdan en dayanıklı çeşit blue beauty.. 2023 resimlerinden eklemeler. ![]() ![]() Düzenleyen TCM : 10-11-2023 saat 09:04 Neden: Eklemeler |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Ağaç Dostu
|
Brad's atomic grape domates
@Renkli bahçem in de paylaşımı var, ancak 15 kişilik. Çok güzel domates, oraya yetişemeyen buradan alsın. Yaylada bir anda başlayan mantar için bir kez sistemik ilaç attığımı söylemiştim. Nasılsa kırağı yağar kalan sağla bizimdir deyip devamını getirmedim. Oysa beklenen kırağı iki aydır yağmadı. Böyle olunca berkeley tie dye ve bulgar kırmızı başta olmak üzere arkadan hafize baliç pembesinde fireler başladı. Oysa blue beauty ve brad's atomic grape domateslerde tık yok, dim dik ayaktalar. Sırık cins, baş parmak büyüklüğünde meyveler rengarenk... Renklerin arasında sarımsı bi şeyler gördüğünüzde biraz da mıncıklayıp yumuşaklığı hissettiniz mi anlayın ki yutma zamanı gelmiştir. Son iki haftadır sırf bu güzelliği yiyebilmek için çoğu öğle yemeğini çökelek - zeytinyağı ile yapıyorum. Tat olarak berkeley tie dye ile blue beauty arasında diyebilirim. Denk gelen herkese tattırdık. Beğenmeyen çıkmadı. Bence her bahçede mutlaka olması gerek. ![]() ![]() Alt resimde sağdaki, orta resimde ise ortadaki armudumsu arkadaşlar indigo soyadını unuttum çeşidi, karıştırmayalım. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Ağaç Dostu
|
Hafize Baliç pembe domates
Daha önce de yazmıştım, Hafize Baliç Pembesi benden sorulur... ![]() Ülkemize ait çeşitler arasında sanırım taşımaya en dayanıklı, hatları en düzgünlerinden biri. Üstteki geçen senenin linkini açtığınızda oradaki de linkleri tıklarsanız tüm ayrıntıları görebilirsiniz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Ağaç Dostu
|
Berkeley tie dye green domates
Forumda lezzet sıralamasında üst sıralarda olan çeşidi önceki sene ekip geçen sene de dağıtmıştık. Bu yıl verimi bol oldu ancak mantardan çok etkilendi. Şekli garip, bozulmuş, yarılmış domatesleri görüp atomic domatesi de tadınca seneye sadece bir kaç kök ekmeye karar verdik. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Ağaç Dostu
|
Kırmızı Bulgar domatesi
Bu yıl altıncı kez paylaşıyorum. Sırık, oldukça iri (geçen sene rekoru 1069 gr.) incecik kabuklu, düzgün hatlara sahip, bol sulu, tatlı bonfile gibi domates. Tam yemeklere koymak için... ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
Ağaç Dostu
|
Tigernut - Yer bademi
"Meraklısına... Önceki senenin yumruları. İki yıldır ekmiyorum. Linkte ayrıntı var. Eldeki tohumlar bitene kadar dağıtalım." diye yazmıştım geçen yıl.. Bu yıl da bitmezse kalanları yiyecem. Bilgi edinmek isteyenlere eski notlar.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Ağaç Dostu
|
Patlatmalık mısır
Bir kaç yıldır patlatmalık mısır ekmiyorum. Önceki yıllardan kalanlar, çevreye verip te onlardan gelenler. Aslında evde deneyip öyle paylaşacaktım ama sanırım paylaşım süresi dolmak üzere, patlatırsak yine sonuçlarını yazarım. Renkleri yeter, patlamazsa duvara asarız, un yaparız. ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 |
Ağaç Dostu
|
Kısa barbunya
Normalde tohum paylaşımı olmayacaktı. Biri kişiye özel (@Şeftali çiçeği) olmak üzere toplam beş kişiye tohum verilecek. Kişi sayısı fazla olursa öncelik "mahallenin eskilerinde" olacağı için talep limitinizi doldurmamak için dikkat etmenizi öneririm. 2019 yılı bilgileri... İLAVE: Son bir kişi kaldı (i.sunaz - halcur - yavuz10 ve Şeftali çiçeği) |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 |
Ağaç Dostu
|
Dahliya çiçek TOHUMU
Çiçeğin yumruları değil, tohumları dağıtılacak. İlk yıldan yumru yapıp çiçek veriyorlar. Tozlaştıkları için çooook güzel çeşitler ortaya çıkabiliyor. Her çiçekten tohum alınamıyor. Yani resimdekilerin tohumları gelecek anlamı çıkmasın. Yaylada hala kırağı yağmadığı için çiçekler açmaya devam ediyor, son tohum durumunu bilmiyorum. Muhtemelen dağıtılacak tohum çıkacaktır. Olumsuz bir şey olursa yazarım pazartesiye kadar.. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 |
Ağaç Dostu
|
Kuru fasulye
Normalde kuru fasulye için de tohum paylaşımı olmayacaktı. Biri kişiye özel (@Şeftali çiçeği) olmak üzere toplam beş kişiye tohum verilecek. Kişi sayısı fazla olursa öncelik "mahallenin eskilerinde" olacağı için talep limitinizi doldurmamak için dikkat etmenizi öneririm. 2019 yılı bilgileri... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
Ağaç Dostu
|
Çarliston biber
Süre bitmek üzere...Bildiğimiz tatlı topluca irice yeşil çarliston biberler... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|