14-01-2020, 14:29
|
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 20-03-2016
|
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi WindWild
Merhabalar. Tohum paylaşım etkinliğinde çok fazla yabancı çeşitlerden tohum paylaşımı yapılmış. Amerikadan, avrupadan falan bayağı tohum var. Bunların yurdumuz içinde yayılması kendi orjinal çeşitlerimiz için tehlike arz etmiyor mu? Acaba bunların paylaşımına bir kısıtlama getirilmesi sizce de mantıklı olmaz mı?
|
Domatesten bahsedelim mesela. O da patlıcan gibi patlıcangillerden ve patatesi de kapsayan cins şemsiyesi altında ayrı bir türdür. Tür olarak latincesi de Solanum lycopersicum'dur. Yabani olarak Solanum arcanum adından türler de vardır. Ben domatesi TÜR olarak komple kısıtlayalım demedim. Domates türünün binlerce varyantı yani çeşidi vardır. Misal halk dilinde çeri denilen kiraz domatesi bir varyanttır (Solanum lycopersicum cerasiforme). Ve bu varyantın amerika kıtasından çine kadar bir çok alt varyantı bulunur. Benim yabancı çeşitlerden kastım alt varyantlardır yani ırklar diyebiliriz buna. Irk demek; belli bir popülasyonda yaşayan, belli bir türdeki canlılar; yaşadıkları alandan ayrılmayıp, diğer "türdeşlerinden" izole olmuşsa bu toplulukta ırk kavramından bahsedilebilir. Yani amerikadaki çeri ile anadoludaki çeri köken olarak birebir aynı atadan gelirler ama bir kaç nesil boyunca aynı bölgede üremeye devam ettiklerinde bölgeye uyum sağlamak için farklı birtakım özellikler kazanırlar. Renk gibi koku gibi tat gibi kavramlarda değişimler gözlenir. Evet amerikadan gelen domates bizim anadoluda bu şekilde farklılaşıp bilmem nerenin köyü domatesi, ayaş domatesi vs olmuştur. Bu şekilde 200-250 yıllık bir farklılaşma sonucu oluşan kendi çeşitlerimizi koruyalım demek istedim kısacası.
|
|
|