![]() |
Burdaki patent herhangi bir buluşla ya da ıslahla değil, tohumun kullanım hakkıyla ilgili.
Alıntı:
|
Bu fasulye hakkında(Perolar) o kadar iyi şey soylendikten sonra hemen yetistirmek istiyor insan...
Ben Ordu Akkuş fasulyesi yetistirmistim. Onun cok kaliteli oldugunu bizzat yemegini yiyince gormustum. Seneye tohum (Orijinal) temin edersem etkinlikte dagitirim insallah. |
İlginç olan şu konuyla alakalı mı bilmiyorum.İthal şeker pancarı tohumu ekilen tarlada daha sonra yerli şekerpancarı yetiştiremiyor .Diye duymuştum.Doğrusunu yanlışını bilmiyorum.
|
Ben küçükken patates böceği nedir bilmezdim.Patates ektiğimiz halde.Sonra bu ithal patatesler çıktı.Tarlaya patates böceği geldi .İlaç kullanmaya başladık.Yarım saatte öldürüyordu.Şimdi ne kadar atarsan at öldürmüyor .İlaca verilen para da arttı.En az beş kere atmak zorundasın.Dedem gübre kullanmadan çok patates kaldırırmış.Şimdi ne kadar çok atarsan at o kadar verim alamıyoruz.
|
Kahramanmaraş’tan Kayseri’ye yolculuk ediyordum.Yanımda karadenizli birisi vardı.Laf açıldı.Neden geldiniz dedim.Fasulye Tohumu için gelmiş.Sırf Tohumu almak için.Bir gün durmuş.Geri dönüyordu.Çok değerli fasulyelerimiz var.Kıymetini bilene.
|
Kiymetini bilirsek o kadar degerli seylerimiz varki. Eski tarim bakani soyle demisti -ileride gida da sozu gecen ulkeler lider olacak. Bu soz her aklima geldiginde gercekten dogru soylemis diyorum.
Elimden geldigince buradaki kisilerden faydalanmak ve fayda vermek istiyorum. Sanirim benim kadar online olan yoktur. Insallah ileriki gunlerde bizler icin guzel seyler olacak... Alıntı:
|
Çok iyi yabancı, atalık ve Perolar gibi atalık olmadığı halde üst seviye performans gösteren taze/kuru fasulye çeşitleri de var ancak lezzet, çabuk pişme, pişerken lezzetini yemeğe bırakma/helmelenme gibi konularda Anadolu'yu geçen bir coğrafya bence yok. Olsa olsa denklik söz konusudur.
Bunun yanında kimi Fransız çeşitleri (haricot ve haricot verts tipinde olanlarla filet tipinde olanlar), İtalyanların Cannellini tipinde olanlar, Meksika'nın kimi Pinto çeşitleri çok lezzetli ve verimlidir. Kuzey Amerika'nın Apalaşlar Bölgesi'nde de bölgenin kendisine has, Amerikan yerlilerinin ve Avrupa'dan 17. yüzyıldan itibaren göç edenlerin kültürlerini harmanlayarak şekil verdikleri koskoca bir fasulye literatürü (ör. kullanım alanlarına göre belirlenmiş wax, cornfield, half-runner, greasy kategorileri) bulunuyor. Alıntı:
|
Bir de kuru fasulyelerden bahsederken Tunceli'nin Ovacık Belediye Başkanı'nın önayak olarak ürettirdiği yöreye ait kuru fasulyeyi atlamamanızı tavsiye ederim. Yanlış hatırlamıyorsam 5000 dönümde, köylüler tarafından üretimi gerçekleştirilen bu fasulyeyle birlikte yine yöreye ait nohudun lezzeti eşsiz. Özellikle fasulye, İspir'le denk, belki de daha iyi bir lezzette.
Belediye, bu ürünlerin satışını internet aracılığıyla ve artık Ankara'da açtıkları dükkanda yapıyorlar. Elde edilen gelirin bir kısmı da maddi zorluk çeken çocuklara okumak için burs olarak gidiyor. Belediye başkanı, çok zeki, çalışkan ve vatanına aşık biri. Hasat zamanı köylülerle birlikte tarlaya koşuyor. Bu şekilde hem bu atalık çeşitler üretimde tutulmuş oluyor hem de elde edilen gelir yöre insanı için kullanılıyor. Özellikle fasulye ve nohutlarla diğer ürünler için web adresi: https://www.ovacikdogal.com/ |
@ birnefestoprak, teknik olarak istenmiyor ama o kadar güzel övdünüz ki, üç kilo alayım ben, forum yöneticileri izin verirse etkinlikte dağıtayım, yetiştirme koşullarını biliyor musunuz bu arada?
|
Kısmet olursa onu da bu sene diğer kuru fasulyelerle birlikte yetiştireceğim. Çok büyük bir alanda yetiştirildiğine göre, bütün alana sırık sistemi kurmanın mümkün olup olmadığını kestirmem zor (kendilerince pratik bir yöntem uygulamıyorlarsa). O yüzden fazla boy atmadığını, hasadının görece kolay olduğunu tahmin ediyorum.
Lezzet konusunu abartmıyorum. Suda beklerken çabucak şişip çok çabuk pişiyor. Şeker oranı da yüksek. Helmelenme konusunda diğer önde giden kuru fasulyelerle daha kapsamlı bir gözlem yapılırsa iyi olur. Alıntı:
|
İnternette aradım biraz, hasat görüntü ve videoları var. Çoğu resme bakınca oturak gibi duruyor ancak videolarda. mesela buradaki videonun ilk başlarında adam asıldıkça bir kaç metrelik kol halinde geliyor fasulyenin gövdesi.
|
Alıntı:
|
Çiftçilerimizin ektiği diğer türler kanada ve karayaprak yerli fasulye çeşitleride var .
|
Alıntı:
Bursa'da şoke eden böcek iddiası! |
Alıntı:
|
Bu sene ilk kez ağaçlar nete katıldım ve tohum etkinliğinden talebim de oldu. Adresimi yolladım fakat size ulaştı mı öğrenebilir miyim?
|
4 Eklenti(ler)
Magma dergisi, Anadolu'nun binlerce yıllık kümülatif bilgeliğinin genetik kodlarını taşıyan Çekirdeği Oyalı'yı (halk arasında bilinen adlarıyla Dualı, Yazılı) konuk etmiş de haberimiz olmamış :) Aynı dergide Navahoların yer alması da nasıl anlamlı olmuş, anlatamam. Birbirlerini selamlamışlar.
|
Bu sene tohum talep tarihini kaçırmışım. Keşke 1 hafta uzatabilseniz.
|
Listede ismi olan paylaşımcı üyelerimizin e-posta adreslerini LojistikMerkezi'ne göndermeleri gerekiyor.
|
Sayın MeyveliTepe
Mail adresimi gönderdim. Alıntı:
|
Tohum gönderecekler için önemli not:
2-3 gün içinde etiketleri göndermeye başlıyoruz. Bu arada paylaşımcılara önemli bir şeyi hatırlatmak isterim. Bu yıl Lojistik Merkezinde olası hataları engellemek için önemli bir sistem değişikliği var. Bu yüzden etiketlerin formatları da biraz daha farklı. Önceki yıllarda, katalogda tanıtılmamış bir tohumu, belirli bir katılımcıya özel olarak göndermek için elle etiket yazarak gönderenler oluyordu. Sistem değişikliği sebebiyle bunları doğru zarflara dağıtmaya çalışmak karışıklığa sebep olacaktır. Halihazırda geçerli talep sayısının da 6260 olduğu düşünülürse sistem etiketi olmayan poşetlerin işleme alınması problemlidir. Bu sebeple, bu şekilde tanımsız bir tohumu belirli bir kişiye göndermek isteyen varsa, bana acilen; Tohum ismi, gideceği üye ismi şeklinde bir mesaj gönderin ki, onlara da özel etiket düzenliyeyim, herhangi bir karışıklık olmasın. |
Etiketleri göndermeye başladım. En çok poşet hazırlayacak olanlardan başladım. Tamamlaması bir kaç gün sürecek gibi görünüyor.
|
poşet mi kağıt mı?
1 Eklenti(ler)
ben genelde kendim için tohum saklarken veya eşe dosta tohum verirken görseldeki gibi kağıttan külahlar yapıp onları hafif ezip yatay bir şekle getirerek bir ambalaj hazırlıyorum. ağzını ve dip tarafını 2-3 defa katlayınca yeterince sağlam bir paket oluyor. ben naylon poşet kullanmaktan yana değilim. hele ki söz konusu tohum saklama olunca daha da hassas olunmalı diye düşünüyorum. zarfların içine bu şekilde tohum koyarsak bir sakıncası olur mu?
|
Alıntı:
Dağıtacağınız tohumlarda, içine koyacağınız etiketin görünür ve okunur olması için poşet kullanın. |
külahın üstünde yazan nifak tohumu da ne tropik bi ağaç mı?
|
Alıntı:
|
endemik bir tür. sadece bize ait:)
|
Alıntı:
Emekleriniz için çok teşekkürler. Kolay gelsin. |
Alıntı:
Ovacık Belediyesi'nin kurufasulye, nohut, kaya tuzu ve dut pekmezinden sipariş ettim. Kurufasulye ufak tefek gibi ama lezzetli ve kolay pişiyor. Hanım öyle söyledi:). Nohutu daha denemedik. |
Alıntı:
Kutu numaraları sizi ilgilendirmiyor, Lojistik Merkezinde tasnif esnasında kullanılacak. Poşetleme ve etiketleme yine bu mesajda anlatıldığı gibi yapılacak. 4-5 gün içinde kargoya hazır hale getirebilirseniz iyi olur. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 16:21. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025