![]() |
http://www.agaclar.net/forum/attachm...4-img_0466.jpg
Drop of gold biber acı mı tatlı mı acaba? |
Merhaba dongyul,
yeni katıldım aranıza. harika bir yer bayıldım. Bodrum da bahçeli bir evde yaşıyorum. Yerim müsait ve çok hevesliyim. aşağıda belirttiğim tohumlarınıza talibim. emeğinize sağlık 2. Brokoli 3. Beyaz Lahana Yemeklik (Bafra) 4. Beyaz Lahana Sarmalık (Yalova) 5. Brüksel Lahanası 6. Pak Choi (İki çeşit) 7. Japanese Giant Mustard 8. Mizuna 9. Chrysanthemum 11. Kara Yemeklik Kabak 14. Florence Fennel ( Kök Rezene) |
Alıntı:
Mesajınızı ve bu mesajı daha sonra sileceğim. |
Alıntı:
|
sorunu tekrarlayayim:
ne zaman tohumlar talep edenlere gonderilecek? defalarca okudum ama bir takvim goremedim. |
Alıntı:
Paylaşımcıların başlık açarak tohum tanıtımına başlaması ... 10 Ağustos 2017 Taleplerin başlaması ... 10 Ağustos 2017 Talep edenlerin kargo adreslerini LojistikMerkezi'ne özel mesaj ile göndermesi ... Hemen Taleplerin veri tabanında toplanıp işlenerek paylaşımcıları bilgilendirme başlangıcı ... Ekim sonu (her ay sonu tekrarlanacak) Taleplerin tamamlanması ... Aralık 2017 sonu (dikkat ! bazı paylaşımcılar lojistik nedenlerle paylaştığı tohumlar için daha erken bir tarih belirleyebilirler) Paylaşımcılar için tohum poşetleme etiketlerinin hazırlanması ve yayınlanması ... Ocak 2018 ilk hafta Paylaşımcıların taleplere göre tohumları hazırlayarak lojistik merkezine göndermesi ... Ocak 2018 üçüncü hafta Lojistik merkezinde gelen tohumların tasnif, ayrım ve talep edenlere göre zarflanması ... Şubat 2018 ilk hafta Talep edenlere ait zarfların kargoya verilmesi ... Şubat 2018 ikinci hafta (Gerektiği taktirde önceden duyurularak tarihlerde değişiklik yapılabilir) |
Alıntı:
|
Nereyi okudunuz?
Alıntı:
|
Arkadaşlar 2018 yılı için yapılan tohum paylaşım etkinliğine son başvuru tarihi nedir acaba? Ocak çok mu geç olur acaba?
|
Etkinlik prensiplerini incelediniz mi?
Alıntı:
|
3 Eklenti(ler)
Nisan ayında internetten aldığım cherry domates fidesinin bugünkü hali,
bol bol domates verdi gerçekten. şimdi tohumlarını alıp tohum paylaşım etkinliğinde kullanmak istiyorum fakat fazla bir bilgim olmadığı için bu yıl paylaşım yapamayabilirim ama seneye kesinlikle katılacağım . bu sabah topladığım chery domateslerim ve tatlı biberlerim :) [ATTACH]Eklenti 658161[/ATTACH] Eklenti 658159 |
Geç farkettim.
Tatlı biber. Alıntı:
|
Alıntı:
|
Oda tatlı. İsimlere ekleme yaptım.
Alıntı:
|
Bu güzel organizasyon için șimdiden herkese teşekkür etmek istedim. Saygılar. :)
|
arkadaşlar bu paylaşım etkiliğinde bir tane domates paylaştım. domatesin adını sanını hiç hatırlamıyorum. tohum alırken saklamış olduğum kağıdı düşmüş o nedenle adı yok domates (süpriz) diye paylaştım. etkinliğin amacı aslında tohumların devamlılığını sağlamak ancak isim olmaması problem olur mu bilemedim. yine de paylaştım. moderatör arkadaşlar kaldır derlerse kaldıracağım. domates çok güzel ve iri bir domates olduğundan paylaşımda bulunmuştum.
|
Merhaba tohum talebinde bulunacagım fakat lojistik bölümüne adres girişi nasıl yapılır bulamadım belkide telefonda göremedim bilgi verebilirmisiniz teşekkür ederim
|
Alıntı:
"Önemli: Etkinliğe tohum paylaşmadan talep eden olarak katılabilmek için üyenin en azından kendini tanıttığı bir mesajı bulunmalıdır. Sadece alış veriş bölümünde mesajı bulunması yeterli değildir. Talep geçerliliğinin analiz edildiği günde sıfır mesajı bulunan talep sahiplerinin talepleri iptal edilecektir." Okuyunca "Kargo Bilgilerini Nasıl Göndereceğim" linkini de görebilirsiniz. |
Alıntı:
|
Evet en önemlisini atlamışım.
Merhabalar ben Hakan orkide çeşitleri ve sebze çeşitleriyle ilgileniyorum küçük bir alanım var istanbulda ikamet ediyorum boş vakitlerimi bunlarla degerlendirmek beni dinlendiriyor . Aranıza yeni katılmaya calışıyorum.şimdilik bu kadar |
Alıntı:
|
Acemilik zor
|
Teşekkür ederim.
|
Arkadaşlar Sayın Zekoş'un paylaştığı fasulye "AK ÇAKILDAK" tam anlamıyla turşuluk bir çeşit harika lezzeti vardır bende o çeşitti yetiştirmiştim hafif enli ve etli çeşit turşusunun güzel olmasının nedeni ise turşu içinde erimeyen bir özelliği var...
|
Sayın TCM; sizden tohum talep etmekten çekiniyorum biraz tohum sayısını arttırsanız sevinirim... (sizden geçen yıllarda tohum etkinliğinde bir çeşit domates tohumu talep etmiştim içinden 3 adet çıktı tam bir hayal kırıklığıydı bu yüzden talep edip aynı durumla karılaşmamak için...)
|
@ dongyul, saydıysanız doğrudur tabi :) üç tek domates tohumunun komik olduğu konusunda hemfikiriz. Sanırım bahsettiğiniz durum önceki sene 'heybetli' domateste oldu, yanılmıyorsam @ telato da aynı duruma değinmişti. Az önce bakınca 2015-16 yılında 65 talep gelmiş, tamamını karşılamak isteyince sayı da haliyle azalmış ancak foruma emeği geçenlere, hele sizin gibi foruma katkısı da en üst seviyede olan birine mutlaka torpil geçmeyi düşünürüm ki bunu belirtiyorum paylaşımlarda. Sizin üç tek heybetli tohumunda teknik hata oldu büyük ihtimal, ya ben yanlış saydım (birbirine yapışık oluyorlar genelde) ya poşete katarken düşürdüm veya geçekten çok azdı mecburen öyle koydum bilemiyorum artık. Bu yıl domates tohumlarının toplanması tamamlandı, kuruyorlar, önümüzdeki günlerde sayısı çok az olanları bildiririm. Bu yıl paylaşım sayfasına not düştüm, fazla talep gelirse herkese az az dağıtmak yerine az kişiye makul tohum dağıtmayı düşünüyorum.
|
dongyul sizin ilginç olan şeyleri yetiştirdiğinizi biliyorum. bu sene siz talep etmediniz muhtemelen resimleri görünmediğinden diye düşünüyorum. ancak özellikle size tavsiye edebileceğim iki domates var bunları bi deneyin derim. pembe salkım çeri ve sarı tatlı irice çeri. bu iki domatesten ilki salkım çeri domatesler üzüm salkımı gibi yetişiyor salkımı olduğu gibi koparıp astığınızda bozulmadan kendi dalında olgunlaşabiliyor ve lezzeti artıyor.
sarı irice olan ise yarın anlatacağım işten çıkmam gerek :) |
dongyul sarı irice domates şu anda çeriler arasında en beğendiğim domates diyebilirim. hafif mayhoş ancak suyu tatlı, biraz fazla olgunlaştırınca hem suyu tatlı hem eti. bu domates şans eseri başka domatesler arasında tek tohum olarak çıktığında ve tadı çok güzel olunca hemen izoleye almıştım. domatesleri önce sert sarı oluyor o zaman hafif mayhoş, sonrasında yumuşadıkça içerisi sulanıyor.
melemen yaparken bu domatesten ve siyah likopen domatesten 1 er tane doğradığınızda melemenin tadını süper yapıyor. böyle çok övdüm umarım sizde benim gözlemlerim gibi tatmin edici bir verim alırsınız diye ümit ediyorum. |
Sayın hobiciakvarist kokulu üzüm Sakaryada bolca yetiştirilir. Abhazlar Abhaz üzümü karadenizlilerde siyah üzüm ya da kokulu karadeniz üzümü der. Mantari hastalıklara dayanıklılığı bu üzümün Amerikan kökenli olduğuna işaret ediyor ve büyük ihtimal Amerikan Concord üzümü ya da onun türevlerinden biri. Concord üzümünün üreticisi Ephraim Wales Bull bu üzümü yaşadığı cıvarda yetişen üzümlerin tohumlarından elde ettiği 22000 üzüm asmasından seçerek geliştirmiş. Sanki çelik paylaşmak daha mantıklı olurdu.
|
heyyamola nın paylaşmış olduğu cin biberleri bildiğim kadarıyla cin biber değil yukarı bakan biber diye geçiyor. yanlış isimle paylaşım olmuş sanırım.
|
Sn Musa Gündoğan,
Siyah likopen oturak domates Likopen ince kabuk sırık adıyla paylaştığınız tohumlar yüzde yüz bir netlikle söyleyemesem de, ona yakın bir ihtimalle yerli değil. Kaynağınızın (Engin Bey), kendisine tohumu gönderen kişinin tohumu nerden temin ettiğini sordunuz mu? Benzer şekilde, diğer kiraz domateslerin de birincil kaynağını öğrenmek iyi olurdu. Bir de her domateste likopen vardır. Bazı domateslerde likopen oranı, diğerlerine göre daha fazladır. |
sayın birnefestoprak
engin beyle konuştuğumda kendisi bana domatesleri yıllardır hiç bozmadan kendim üretiyorum dedi. konuştuğumuz üzere tüm tohumlarımı yerli tohumdan seçiyorum demişti. şöyleki bu domatesler yeli mi değil mi bilmiyorum. bu sene itibariyle büyük bir azimle yerlitohum olan türleri kendimde hiç bozmadan toplamaya ve kendi içimde lezzet ve fiziksel sıralamaya başladım. tohum yabancı kökenli bile olsa izolasyonu tam olursa benim için devamlılığı olacaktır düşüncesiyle yetiştiriyorum. engin beyin sözlerine güvenerek aldığım tohumların yanında başka insanlardan da tohum alarak bu kapsamda çeşitliliğimi genişletme çabasındayım. sizinde dediğiniz gibi likopen tüm domateslerde mevcut fakat özellikle koyu ve siyaha meyilli domateslerde yoğunluğunun daha fazla olduğunu biliyorum. bilgim yanlışsa lütfen düzeltin. asıl tohumlar hakkında düşüncem iki şekilde şekilleniyor. 1.si atalık tohumlarımız. 2.verimi ile topraklarımıza uyumlu olan yabancı kökenlide olsa artık bu topraklara yerleşen türler. (zamanla atalık olabileceği kanaatindeyim) bu iki şekilde tarafımdan kabul görüyor. benden önce izolasyon bozulması olan türler elime ulaşsa dahi ben tohumluklarımı izole ederek alıyorum ki en azından bundan sonra deformasyona uğramasın diye. |
bu arada yerlimtohum.com dan aldığım tohumlarda sorunlar olduğunu söylerseniz bunu memnuniyetle karşılarım ve bundan sonra ona göre bir yol izlerim. kimsenin kimseyi kandırarak bir şeyler yapmasını tasvip etmem.
bu sene çok yaşlı birisinden elde ettiğim domates fidesini kendisi 70 yaşında olmasına rağmen annesinden kalma tohum olduğunu ve bundan başka domates fidesi yetiştirmediğini söyledi. bana hediye ettiği nevşehir çanak domatesinin orijinal halini halen tül içerisinde özenle büyütmeye çalışıyorum. internette araştırdığım çanak domateslerinde f1 üretim olduğunu benim elimde bulunandan daha farklı büyüdüğünü gördüm. sözlere güvenerek hareket ediyorum lakin kaynağından %100 emin olmam yaşım itibariyle bile mümkün değil. :) eğer domatesleri bu sene sağlıklı büyütebilirsem size bu domatesle ilgili paylaşımları özellikle ileteceğim. yaşlı amcanın dediğine göre bu domates artık kimsede yok bulamazsın kıymetini bil demişti. biraz geç dikim olduğundan ve gölgede kaldığından büyümesi de geç oldu. inşallah tam olgunluğa getirebilirim. |
Alıntı:
Yerli dediğiniz zaman, ilk çıkış kaynağı, domatesin ıslahının gerçekleştiği ülke Türkiye (ya da söz konusu ülke hangisiyse o) olmalı. Engin Bey, sadece yerli (=Türkiye'ye ait) tohumları ürettiğini söyleyen birisi. Kendisine birkaç sene önce yabancı bazı domates tohumlarından denemesi için göndermeyi teklif ettiğimde, "yabancı tohum ekmek istemiyorum" demişti. Yabancı tohumların tamamının GDO'lu olduğunu düşünüyor. O halde, yetiştirdiği tohumların tamamının da yerli olduğunu düşündüğünü söyleyebiliriz. Örneğin, Japolen biber diye bir tohum da üretiyor. Bu biber, Jalapeno olmalı. Jalapeno'nun Anadolu'yla uzaktan yakından ilgisi yok. Kısacası sorun tasnifte. Dediğim gibi, domates tohumunu kendisine gönderen kişilerin tohumları nerden aldığı ve ne kadar süredir yetiştirdiği gibi bazı soruların cevaplarını öğrenmek gerekir. |
haklısınız ve sizin hassasiyetiniz bu konuda biraz daha detaycı düşünmenizden kaynaklanıyor diye düşünüyorum. gördüğüm kadarıyla siz türkiyeye özgü ve dahası ülkelerin kendilerine özgü tohumlarının sonuna kadar araştırılması ve belirlenmesi taraftarısınız ve bu şekilde de uğraşınız var.
size katılıyorum bununla beraber herkesin sizin gibi hassasiyet göstermediğini **** göstermeye imkanı olmadığını da düşünmek gerek. örneğin ben elime geçen her bitkinin izolasyonunu korumaya çalışıyorum ancak bitkiler konusunda sizler kadar bilgim bulunmamaktadır. dolayısıyla kökeni vs. bilemediğimden elimden geleni gösteriyorum bununla beraber paylaşımlarımı da o şekilde yapabiliyorum. mesela pek çok bitkinin latince isimlerini türlerini dahi bilmem ancak elimden geldiğince iyi yetiştirmeye çalışırım. kökenini bilmiyorum ancak iyi yetiştiriyorum. böylelikle başkaları (buna sizler dahilsiniz) bilgisi ölçüsünde geliştiriyor ve biz de bulunduğumuz sınıfta yerimizi koruyoruz. paylaşımda yerli yazmamda ki sebep aslında ben bunları en iyi şekilde yetiştirmeye çalışmadan dolayı yoksa orasını boş bırakmam yazmamaktan daha iyidir diye düşünmüyorum. paylaşımda bulunan tüm bitkilerimin bilgilerinin düzeltilmesinde yardımcı olanlara şimdiden ayrıca teşekkür ederim. gelen her bilgi yerinde güncellenerek olası hatalarında önüne geçilmiş olacaktır. selametle |
Benim detaycı olmamın tasnifin doğru yapılmasıyla bir ilgisi bulunmuyor. Konuşarak belli konuları halledebiliriz.
Takası yapılan tohumun kimliğinin mümkün olduğunca doğru belirlenmesi gerekiyor. Her bir tohum belli bir göç yolunu ve/veya kültürel kalıntıyı sembolize eder. Örneğin, Bulgaristan göçmeni (19. ve 20. yüzyıl) Türklerin Türkiye'ye gelip yerleştikleri yerlerle lezzet bakımından (bence) birinci ligte yer alan pembe/kırmızı domateslerin dağılımı arasında güçlü bir korelasyon var. Bu göçmenlerin, özellikle domates konusunda damak tadı bir başka. Bu tespiti yapabilmek önemlidir. Sonuçta, domateste lezzet (çözünmüş şeker oranı vb değerlendirmeler) konusunda iyi bir harita çıkarmamıza olanak sunuyor. Benzer şekilde, siyah domateslerin çıkış coğrafyası Kırım'dır. Ordan Türkiye'ye göç eden Türkler bu domateslerden getirmiş midir bilmiyorum. Olabilir, olmasını umuyorum. Bunun yanında, paylaştığınız domateslerin nerden geldiği ve kaç nesil boyunca nerde yetiştirildiği soruları cevaplanmadan, orjinalliğinden emin olamayacağımız gibi, büyük ihtimalle yaygın şekilde bilinen ve yetiştirilen Siyah Kırım, Siyah Karadeniz gibi Türkiye'ye ait olmayan çeşitleri sanki öyleymiş gibi paylaşmış oluyorsunuz. Bu, böyle midir değil midir ancak tohumu ilk gönderen kişiye sorularak çözülebilecek bir şey. Unutulmaması gerektiğini düşündüğüm bir konu, bizim kültürümüzde tohuma isim verme geleneğinin nadiren görülmesi. Örneğin Hırsız Almaz (ya da Hırsız Çalmaz), Bağrı Bütün gibi sıfat tamlamalarına dayanan tanımlamalar çok nadirdir. Tohuma kendi yöresinin insanları tarafından isim verilmiş olsun ya da olmasın, aslolan tohumun ıslah edildiği coğrafyadır. Özellikle Türkiye gibi tohum tasnifinin sorumsuzca ihmal edildiği ülkelerde bu konu elzemdir. Alıntı:
|
daha önce de belirttiğim gibi benim isimlendirme ya da tür/çeşit takip etme konusunda pek tecrübem yok. bu sebeple nasıl istiflenir bilmiyorum.
bu konuda sizden gelecek olan tüm düzeltmelere açığım. Aslına bakarsanız bu sene itibariyle ben sülalemde kaybolmuş tarımı yeniden canlandırma çabasıyla bu işe girdim geleneksel yetiştirmenin yanı sıra sağlıklı ve biyokültürel çeşitliliği de bozmayacak şekilde bir yetiştirmeyi hedefledim. |
Dediğim gibi isim verip vermememiz şu anda önemli değil. Tohumun nerden gönderildiği de pek önemli değil. Önemli olan, tohumu aldığınız yere tohumu gönderen kişinin tohumu nerden temin ettiği ve tohumun orda kaç senedir yetiştirildiği. Tohumu aldığınız yere bunu sorabilirseniz çok faydası olur.
Alıntı:
|
dediğiniz gibi elimdeki tüm tohumların listesini ilgili kişiye mail ile ilettim. tohumların kendisine nereden geldiği, kaç senedir kendisinde olduğunu ve kökenini hatırladığı kadarıyla yazmasını istedim. döndüğünde düzenlemeleri yapacağım.
umarım döner :) |
arkadaşlar engin bey mailime cevap vermiş. hatırladığı kadarıyla hepsini yazmış bende ona göre hepsini düzenledim. hatırlayamadıklarını yerli olarak bıraktım.
örneğin likopen domatesin köken olarak ilk aldığı yeri ve senesini söyleyebildi. bundan sonrası artık yorumlamaya kalıyor. benim için bile bu kadar bilgi yeterli onun dışında kökenine girdikçe işler biraz daha karmaşıklaşıyor herhalde. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 12:19. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025