Sn. habibe,
Asmada budama donlu havalar geçtikten hemen sonra yapılmalıdır. Budamada çeşit ve terbiye şekli (çardak,kordon,T terbiye
vb.) kaç göz üzerinden budanacağını belirler. Asmanın zayıf **** kuvvetli olmasına göre de budama şekli değişir. burda asmanızı görmeden nasıl budayacağınızı size net söyleyemem. Fakat asmalarda yaşlanmış ana dalların belirli aralıklarla yeni dallarla yenilenmesine dikkat etmelisiniz. Ayrıca yanyana taze dallardan en kuvvetlisini değilde orta kalınlıkta ve en sağlıklısını bırakacak şekilde budama yapmalısınız. Budamanın temelinde çok kuvvetli dalların baskı altına alınarak diğer dalların zayıflamasını önlemek vardır.
Bahsettiğim dezenfektan tarımda ruhsatlı olmadığı için önermiyoruz. Bilginiz olsun 'Huwasan-TR5' adındadır, aynı zamanda bitki aktivatörüdür. 'istanbulbelga@belga.com.tr' adresinden ürünü öğrene bilirsiniz. Denemelerde en uygun kullanma dozu 100 lt suya 100 cc(ml) bu maddeden ilave edilmesidir. Ürün hemen parçalandığından kalıntı bırakmıyor.
Mildiö hastalığı bitkide birdefa başladıktan sonra dallarda bıraktığı kalıntı ile bir sonraki yılda tekrarlar. Dallara dikkatli bakıldığında küçük kahve renkli,siyah noktacıklar şeklindedir.