agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   2015-2016 Tohum Paylaşım Etkinliği (https://www.agaclar.net/forum/2015-2016-tohum-paylasim-etkinligi/)
-   -   Tohum Takas Etkinliğinden Edindiğimiz Tohumların Ekimi (2013-14) (https://www.agaclar.net/forum/2015-2016-tohum-paylasim-etkinligi/33480.htm)

birnefestoprak 03-07-2014 18:08

Zengarden, yabanci tohumlarinin tamamini yurtdisindan aliyor (yurtdisindan tohum alan baska bir Turk sirketinden de aliyor olabilir :)). Sonucta sizin ektiginiz tohumlar yurtdisindan, onemli bir kismi da Amerika'dan, geliyor (sayfalarindaki urun resimleri de yabanci sitelerden, kibar deyimle, kopyalanmistir).

Zengarden'in, tohumlari kendisi cogaltmadigi icin, musterilerine tek tek ayri paketlerde tohum satmasi demek, tohumlarin toptan satisini yapan bir yabanci sirketten aliyor olmasi demek. Toptan tohum satisi yapanlar 2'ye ayriliyor (Zengarden, tohumlarini bunlarin herhangi birisinden aliyor olabilir) :

1) Arazisi, ciftligi olup kataloglarindaki tohumun bir kismini kendi ureten, bir kismini sozlesmeyle kendi uretici ciftcilerine urettiren sirketler (uretici olup sattigi tohumun %50'sinden fazlasini kendi ureten sirket de cok azdir bu arada)
2) Sadece tohum ticareti yapan sirketler ki bunlar uretim yapmazlar; Zengarden'in yaptigi gibi ureticiden alip tohum satarlar (Zengarden, tohumlari bunlardan da aliyor olabilir).

Kategori1'e giren sirketler, tohum cesitlerini (sizin kabaginizi ele alalim) sozlesmeyle ciftcilere urettirirken, capraz tozlasma riskini ortadan kaldirmak icin, her ciftciye ayni turden 1-2 cesit urettirirler ve izolasyon mesafesi sarti kosarlar. Her cesit donumlerce ekilecegi icin de capraz tozlasma sansi cok cok azdir. Ornegin tohum sirketinin katalogunda 12 cesit kabak varsa, sirket 5 ayri ciftciye 2'ser cesit kabak urettirir, kalan 2'sini de kendi uretim sahasinda uretir.

Sozun ozu, sizin elde ettiginiz sonuclarin fizyolojik olma sansi cok yuksek (o kabaklardan topladiginiz tohumlari seneye ektiginizde, aslina uygun meyveler elde etme sansiniz da). Ben derim ki, sizin ve komsularinizin kabaklarindaki sekil degisikligi, cesitli cevresel kosullardan, bu sene mevsimlerde gorulen anormalliklerden kaynaklanmistir.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Andora (Mesaj 1302016)
Bunlar 2013 sezonunda zengaden'dan satın aldığım çalı tipi kabak ve akdeniz tipi top kabaklardan 2013 sezon sonu ayırdığım tohumlardan bu yıl yetişen kabaklarımız.
Eklenti 506501 Eklenti 506502

Durum şu ki çalı tipi kabakta yer yer top kabağa özenmeler, top kabakta ise diğerine heves edip uzamalar gözlemliyorum. Bu durum iki türün arasında önceki sezon çapraz döllenme olduğu anlamına mı geliyor ?
Eklenti 506503 Eklenti 506504
8 kök kabaktan 2-3 kökü orjinal hali ile meyve veriyor, diğer köklerde bahsettiğim form değişiklikleri var. Fakat enteresan olan bir şey de var ki komşu bahçe sahipleri de bahçelerindeki sakız kızartma kabaklarının bazı köklerinin tombul meyve vermelerinden şikayet ediyorlardı. Onların bahçesinde tek tip kabak var ve bizim oralarda bahçeler birbirine yakın mesafede değil...

Bu yılki tohum takas etkinliğinde paylaşmak istediğim, oldukça bereketli hasat veren ve lezzetli bu iki kabak cinsinden bu yıl alacağım tohumların talep edenleri hayal kırıklığına uğratmasından endişeliyim. Sadece orijinal hali ile meyve veren 2 kökü işaretledim. Tohumlukları onlardan ayırmayı planlıyorum. Bu durum kabakların genel huyu mudur ?


Andora 03-07-2014 18:13

Sn. bahcedenn, sizi kesinlikle yanlış anlamadım. Yazılı mesajların en çekindiğim tarafı bu aslında. Kelimeler duygumuzu karşımızdaki kişiye tam olarak aktarmamıza kifayet edemiyor bazen. Siz ve limon sever arkadışımızın dediklerinin tamamen doğru olduğunu biliyorum. Benim ifade etmeye çalıştığım bahçeye devamlı gidip gelme ve uzun süre kalma imkanım olmadığı için elle tozlamayı becerebileceğimi düşünmediğimden uyarı notu koyarak paylaşmak niyeti taşıdığımdı. Çünkü geçen sezon hazırlıksız yakalanarak çok az tohum paylaşabildiğimden bu sezon bunu telafi ederek elimdeki herşeyden paylaşabilmeyi çok arzu ediyorum. Hiçbir tohum zayi olsun istemiyorum, telaşım ve endişem bu yüzdendir. Son gidişimde gazanya tohumlarını rüzgar uçurmadan toplamak için sarfettiğim eforu görseydiniz eminim halime çok gülerdiniz. Yoksa uyarınıza asla alınganlık göstermiş değilim, böyle hissettirdiysem siz kusura bakmayın, aksine formdaki arkadaşlarımın ilgisi ve önerileri her zaman beni mutlu eder. Bol hasatlar hepimizin olsun.

Andora 03-07-2014 18:29

Sn. birnefestoprak, bölgemiz bu sene çok fazla yağış aldı, öyleki toprak suya doymaktan ziyade suya boğuldu. Kabaklardaki büyüme hızı dudak uçuklatan cinstendi. Hasatın çoğunu ziyan olmasın diye lokantalara götürüp dağıttı babam, yemekle tükenecek gibi değildi durum. Sanırım dağıtım işi halen devam ediyor, annem isyanda, kabak konservesi yapmış geçen gün:p

birnefestoprak 04-07-2014 08:52

Bu arada Sn bahcedenn ve Sn limon_sever'in tozlasmayla ilgili onerilerine katiliyorum. Elle tozlayamasaniz bile farkli cesitleri aralarina zaman farki koyarak ekebilirsiniz.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Andora (Mesaj 1302187)
Sn. birnefestoprak, bölgemiz bu sene çok fazla yağış aldı, öyleki toprak suya doymaktan ziyade suya boğuldu. Kabaklardaki büyüme hızı dudak uçuklatan cinstendi. Hasatın çoğunu ziyan olmasın diye lokantalara götürüp dağıttı babam, yemekle tükenecek gibi değildi durum. Sanırım dağıtım işi halen devam ediyor, annem isyanda, kabak konservesi yapmış geçen gün:p


limon_sever 04-07-2014 10:45

Sayın heyyamola,

Çekirdeklik Kabak'tan bir adet kabağı tohumluk bıraktım. Sanırım ikinci meyveydi. Ama sonradan fark ettim ki 6 kök kabaktan biri diğerlerine göre biraz daha farklı. Şimdi o farklı olan kabak daha lezzetli ve en az 6-7 meyve hasat ettik. Genelde ilk meyveler tohumluk bırakılıyor ama bundan 2-3 meyve daha hasat edip tohumluk bıraksam, olgunlaşan tohumlardan yetişen bitki geç mi meyve verir yoksa erken mi meyve verir? Bu ilk meyveyi tohuma bırakma biberde ve domateste kesin sonuç veriyor. Ama kabakta veya diğer ürünlerde nasıl oluyor bilmiyorum.

yağmur 04-07-2014 13:44

Bu elle tozlaşma yapmak çok zor bir işmiş. Bahçede 7 çeşit domates var. Her birinin bir dalını ayrı ayrı tülle sardım ama şimdiye kadar meyveye döndürebildiğim olmadı. Bu sene aşırı rüzgar ve yağmur her şeyi allak bullak etti. Onlar yapmasa ben tülü açıp kaparken çiçeği kırıyorum. Bu gidişle sanırım kendi kendine büyüyenlerden tohumluk alacağım.

h_dogan 04-07-2014 17:27

3 Eklenti(ler)
Şenberber ve Tepeköy fasulyelerinin son hali. :)
Eklenti 506877

Şenberber
Eklenti 506878

Tepeköy
Eklenti 506879

birnefestoprak 04-07-2014 19:51

Su mesajda aciklamaya calismistim: http://www.agaclar.net/forum/1217858-post15.htm. O keselerin degisik boylari oluyor. Dali sarmak yerine, buyukce bir keseyle cicekleri sararsaniz, takip cikartirken cicek saplari kirilmaz (kese, resimdekinden daha buyuk olursa iyi olur). Bir de el yerine pille calisan dis fircalarindan da kullanabilirsiniz. Fircayi cicege hafifce degdirip calistirirsaniz o da polenlerin dagilmasinda cok etkili oluyor.

Aslinda, domatesler kendine tozlasirlar ve sartlarin uygun olmasi halinde kendi kendilerine meyve yaparlar; dolayisiyla elle yapilan islem, bitkinin meyve tutmasina yardimci olmaktan, cicekleri keselemek de domateslerde capraz tozlasma olasiligi dusuk olsa da elinizdeki cok nadir bir cesidin her ihtimale karsin safligini korumaktan ibaret.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yağmur (Mesaj 1302507)
Bu elle tozlaşma yapmak çok zor bir işmiş. Bahçede 7 çeşit domates var. Her birinin bir dalını ayrı ayrı tülle sardım ama şimdiye kadar meyveye döndürebildiğim olmadı. Bu sene aşırı rüzgar ve yağmur her şeyi allak bullak etti. Onlar yapmasa ben tülü açıp kaparken çiçeği kırıyorum. Bu gidişle sanırım kendi kendine büyüyenlerden tohumluk alacağım.


yağmur 04-07-2014 20:47

Sayın birnefestoprak,
Cevabınız için teşekkür ederim. Tohum takasta paylaşmayı arzu ettiğim için uğraşıp duruyordum ama daha beceremedim. Benim diğer sorum şu; domateste kendi kendine tozlaşmış -çapraz tozlaşma ihtimalli- olanlardan aldığım tohumları(seneye ekmek için kendime bu şekilde alacağım sanırım) takasta paylaşabilir miyim? Bu tohumların sahipleri ne düşünürler bu konuda? Örneğin bende sayın MeyveliTepe'nin Alis Pembe Kirazı var (özel bir tür diye biliyorum) Bu konuya açıklık gelirse ilk kızaranlardan ona göre tohumluk ayıracağım.

birnefestoprak 04-07-2014 21:20

Alis Pembe Kiraz, Sn MeyveliTepe'nin bir hibrit domates cesidinden nesiller boyu islah edip stabil hale getirdigi bir cesit. Turkiye'de amator islah, cok az gorulen birsey; bu bakimdan cok degerli oldugunu dusunuyorum ama tohumunu alip paylasmanizda bana gore bir sakinca yok, endise etmeyin (hibritlesme olduysa bile bir sekilde anlasilir).

Dogada capraz tozlasma olmasaydi, bugun yeryuzunde bilinen 5000 civarinda (tahminime gore 750-1000 civarinda sadece Turkiye'nin kendine has cesidi var ve cogu yeryuzu istatistiklerine girmemis durumda) geleneksel domates cesidi var. Eger, capraz tozlasma olmasaydi, bu kadar cok cesitlilik olmazdi. Bu anlamda, capraz tozlasma kotu birsey degil.

Benim bu konuyla ilgili tek endisem, cok nadir olan cesitlerin devamliliginin saglanabilmesi cunku Turkiye'nin biyolojik cesitliliginin korunmasi konusu cok ihmal edilmis durumda. Burdaki etkinlikte yerli olup dagitilan tohumlarin cogunun ne yazik ki ticari uretimi yok; bazen bu tohumlarin uretimi, bir aileyle, bazen de bir tek kisiyle sinirli. Son cikan yasalarla birlikte mahalle statusu kazanan cok sayida koy var. Ozellikle koy alanlari daraldikca, bazi cok ozel geleneksel cesitlerin devami tehlikeye giriyor. Ornegin Manisa-Sarigol'un meshur Emcelli Biberi'nin uretim alani, yetistirildigi koyun mahalle yapilmasiyla birlikte cok ciddi anlamda daralmis durumda. Emcelli'ye giderseniz, tozlasmayla ilgili herhangi bir onlem almadiklarini gorursunuz cunku zaten koyde (simdi mahalle) belki de tek yetistirilen biber budur. Siz ev yetistiricisi olarak, bir mevsimde farkli cesitleri gorece cok daha kucuk bir bahcede yetistirdiginiz icin, sizin sartlarinizda hibritlesme olasiligi cok daha fazla oluyor. Burdaki tohum etkinliginin ana amaci da, eger koydeki uretim alani toptan biterse, hic olmazsa ulkenin farkli yerlerindeki insanlar eliyle biyolojik cesitliligi devam ettirme sansini yakalamak.

Burda dagitilan yabanci cesitlerin cogunun devamliligi yurtdisindaki yaygin ve uzun yillardir yapilan takaslarla, ticari uretimle saglanmis durumda. Bu bakimdan, ozellikle yerli cesitlerde cesit ozelliklerinin bozulmamis olmasina, imkanlar el verdigince, dikkat etmek gerekiyor.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yağmur (Mesaj 1302657)
Sayın birnefestoprak,
Cevabınız için teşekkür ederim. Tohum takasta paylaşmayı arzu ettiğim için uğraşıp duruyordum ama daha beceremedim. Benim diğer sorum şu; domateste kendi kendine tozlaşmış -çapraz tozlaşma ihtimalli- olanlardan aldığım tohumları(seneye ekmek için kendime bu şekilde alacağım sanırım) takasta paylaşabilir miyim? Bu tohumların sahipleri ne düşünürler bu konuda? Örneğin bende sayın MeyveliTepe'nin Alis Pembe Kirazı var (özel bir tür diye biliyorum) Bu konuya açıklık gelirse ilk kızaranlardan ona göre tohumluk ayıracağım.


sevoş 04-07-2014 22:09

3 Eklenti(ler)
kına çiçeklerim susuzluğa dayanamadılar, bu sene tohum alamayacağım :(
Eklenti 506905

Tohum takastan gelen uzun kabak, spagetti kabak. hangisi uzun kabak hangisi spagetti kabak tanımıyorum. bilenler yazabilir .

Eklenti 506906

Eklenti 506907

h_dogan 05-07-2014 06:19

Beyaz renkli olan spagetti kabak.

birnefestoprak 05-07-2014 07:55

Uzun kabak nedir?

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sevoş (Mesaj 1302681)
kına çiçeklerim susuzluğa dayanamadılar, bu sene tohum alamayacağım :(
Eklenti 506905

Tohum takastan gelen uzun kabak, spagetti kabak. hangisi uzun kabak hangisi spagetti kabak tanımıyorum. bilenler yazabilir .

Eklenti 506906

Eklenti 506907


sevoş 05-07-2014 12:41

sayın birnefestoprak uzun yani metrelik kabak diye bir tohum gelmişti.daha ince diye düşünmüştüm.Ama bendeki biraz kalın.Normal kabak büyüklüğünde,tabi daha uzamazsa.
sayın h dogan spagetti kabaktan bir tane pişirdim sakız kabağı gibi.içi lif lif olmamış.acaba daha çok olgunlaşınca mı liflenecek?

MeyveliTepe 05-07-2014 13:00

Spagetti kabağı bal kabağı gibi olgunlaşmaya bırakıp Ekim-Kasım gibi hasat etmek gerek.

Muda 05-07-2014 15:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi birnefestoprak (Mesaj 1302729)
Uzun kabak nedir?

Bizim buralarda olan kışlık olarak kurutularak saklanabilen bir metre civarında uzayan bir kabak çeşidi. Taze yemeği de yapılıyor. Başka bölgelerde de olduğunu yeni öğrendim. Oldukça verimli bir çeşit. Askı sistemi olursa düz bir şekilde büyüyor. Tohumların çimlenmesi biraz zor. Komşumda diktiği tohumlardan çok azı çimlenmiş durumda. Tohumları gübre içinde bir veya iki gün vücut sıcaklığında bekletip daha sonra ekiyorlarmış eskiden. O zaman çimlenme oranı çok yükseliyormuş. Arkadaşıma temin ettiğim tohumları kuluçka makinasında bekleterek ekmişti.

Muda 05-07-2014 15:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sevoş (Mesaj 1302747)
sayın birnefestoprak uzun yani metrelik kabak diye bir tohum gelmişti.daha ince diye düşünmüştüm.Ama bendeki biraz kalın.Normal kabak büyüklüğünde,tabi daha uzamazsa.

Uzun kabak boyu bir metre civarında olur. Kalınlığı da dip tarafı normal kabaktan daha kalın olabilir. Sap kısmına doğru incelir.

Komşumun diktiği uzun kabak büyümeye başladı. Unutmaz isem resmini çeker eklerim. Yaprak yapısından tahmin edersiniz.

limon_sever 05-07-2014 23:28

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon_sever (Mesaj 1302436)
Sayın heyyamola,

Çekirdeklik Kabak'tan bir adet kabağı tohumluk bıraktım. Sanırım ikinci meyveydi. Ama sonradan fark ettim ki 6 kök kabaktan biri diğerlerine göre biraz daha farklı. Şimdi o farklı olan kabak daha lezzetli ve en az 6-7 meyve hasat ettik. Genelde ilk meyveler tohumluk bırakılıyor ama bundan 2-3 meyve daha hasat edip tohumluk bıraksam, olgunlaşan tohumlardan yetişen bitki geç mi meyve verir yoksa erken mi meyve verir? Bu ilk meyveyi tohuma bırakma biberde ve domateste kesin sonuç veriyor. Ama kabakta veya diğer ürünlerde nasıl oluyor bilmiyorum.

Bahsettiğim lezzeti hoşumuza giden soldaki kabak, sağdakinden tohumluk bırakmıştık. Şimdi epey gelişti.

Eklenti 507054

heyyamola 06-07-2014 21:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon_sever (Mesaj 1302436)
Sayın heyyamola,

Çekirdeklik Kabak'tan bir adet kabağı tohumluk bıraktım. Sanırım ikinci meyveydi. Ama sonradan fark ettim ki 6 kök kabaktan biri diğerlerine göre biraz daha farklı. Şimdi o farklı olan kabak daha lezzetli ve en az 6-7 meyve hasat ettik. Genelde ilk meyveler tohumluk bırakılıyor ama bundan 2-3 meyve daha hasat edip tohumluk bıraksam, olgunlaşan tohumlardan yetişen bitki geç mi meyve verir yoksa erken mi meyve verir? Bu ilk meyveyi tohuma bırakma biberde ve domateste kesin sonuç veriyor. Ama kabakta veya diğer ürünlerde nasıl oluyor bilmiyorum.

Kabak için fazla fark etmiyor. Ben fasulye ve kabaktan bir kök tohumluk bırakıp, o kökten hiç yemeklik hasat yapmıyorum.

Lezzetli bulduğunuz kabak sadece bir kök olduğu için, Temmuz sonuna kadar yemeklik olarak hasat edip, daha sonra oluşan meyveleri tohumluk bırakabilirsiniz. Ekim sonuna kadar tohumluk meyveyi olgunlaştıracaktır.

20 Temmuz - 20 Ağustos arası biraz durgunlaşan bitki, sonrasında tekrar atağa geçecektir. Bu dönemde külleme' ye hassastır. Ben toz kükürt serpeleyerek tedbir alıyorum.

heyyamola 06-07-2014 21:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon_sever (Mesaj 1302878)
Bahsettiğim lezzeti hoşumuza giden soldaki kabak, sağdakinden tohumluk bırakmıştık. Şimdi epey gelişti.

Eklenti 507054

Benim de gözlemlediğim kadarıyla; Meyvedeki yeşil rengin koyulaşması, lezzet artışıyla doğru orantılı..

heyyamola 06-07-2014 21:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sevoş (Mesaj 1302681)

Tohum takastan gelen uzun kabak, spagetti kabak. hangisi uzun kabak hangisi spagetti kabak tanımıyorum. bilenler yazabilir .

Eklenti 506907

Resimdeki kabak metrelik kabak değil. Metrelik kabak; 4-7 cm çapında, 70-100 cm boyunda, açık-yeşil renkli meyvelere sahiptir.

limon_sever 06-07-2014 23:04

Tohumluk ayırdığım Çekirdeklik Kabak'ın gövdesi kırılmıştı. Bugün akşama doğru sulama yaparken baygın bir şekilde bulduğum bitkinin köke yakın kısmı yarılmış, gördüm. 2-3 kabakta da aynı yerden yarılma gördüm. Ama tohumluk bıraktığım bitki epey yarılmış. Üzerindeki kabak 4-5 kilo civarında, olgunlaşmadan bitki mefta olmasa bari...

limon_sever 06-07-2014 23:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sevoş (Mesaj 1302681)
kına çiçeklerim susuzluğa dayanamadılar, bu sene tohum alamayacağım :(
Eklenti 506905

Tohum takastan gelen uzun kabak, spagetti kabak. hangisi uzun kabak hangisi spagetti kabak tanımıyorum. bilenler yazabilir .

Eklenti 506906

http://www.agaclar.net/forum/attachm...7-img_4666.jpg

Sanırım çapraz tozlaşmaya maruz kalmış Spagetti Kabak. Sayın h_dogan'ın ilgili mesajı : http://www.agaclar.net/forum/uyeleri...tm#post1299389

Bu sene bende epey spagetti kabak tohumu ektim. Hepside büyüme aşamasındalar. Hepsinin yaprak yapısı ve bitki tipi farklı. Geçen sene çapraz tozlaşma olmaması için uğraşmıştım ama bağladığım ip sonradan açılmış bulmuştum. Sanırım arılar tekrar uğramış. Bu arada çapraz tozlaşmadan çıkan bir bitki çok kuvvetli ve epey kalın gövdeli bir şekilde büyüyor. Hemen meyve oluşumu yapmış. Enteresan bir cins ortaya çıkabilir. Bir kaç yıl gözlemleme yapacağım.

sevoş 07-07-2014 00:40

sayın limon sever kabaklar çapraz tozlaşmış.çünkü tohumu bilerek ektim zaten üç köktü.Ben kabakların çapraz tozlaştığını bilmiyordum.bundan sonra daha dikkatli ekeceğim.
Galiba uzun kabak bu senede hayal oldu..inşallah tohum takasta bu sene paylaşan olur.

heyyamola 07-07-2014 01:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon_sever (Mesaj 1303129)
Tohumluk ayırdığım Çekirdeklik Kabak'ın gövdesi kırılmıştı. Bugün akşama doğru sulama yaparken baygın bir şekilde bulduğum bitkinin köke yakın kısmı yarılmış, gördüm. 2-3 kabakta da aynı yerden yarılma gördüm. Ama tohumluk bıraktığım bitki epey yarılmış. Üzerindeki kabak 4-5 kilo civarında, olgunlaşmadan bitki mefta olmasa bari...

Konumunu hiç bozmayıp, yaralı yeri cocopeat, torf gibi steril bir malzemeyle kapatırsanız, sarsılmasına rağmen büyük ihtimalle gelişimini sürdürecektir.

limon_sever 07-07-2014 09:47

1 Eklenti(ler)
Bahsettiğim çapraz tozlaşma olmuş ve güçlü gelişen Spagetti Kabak... Diğerleri spagetti kabak gibi uzayıp gittiler. Ama her bitki birbirinden farklı.

Eklenti 507321

Köke çok yakın olan dişi çiçek, 2-3 gün içinde açacak gibi görünüyor. Merakla beklemekteyim.

h_dogan 07-07-2014 17:18

2 Eklenti(ler)
Yerli topan patlıcan (Sn. bahcedenn)

esgül73 07-07-2014 17:22

Tohum takastan gelen domates,biber ve diğer tohumları bu yıl biz doğrudan paylaşımda bulunacak mıyız?Yoksa 1 yıl geçmesini bekledikten sonra mı paylaşılmaz?Zengarden dan doğal diye aldığım tohumları bizim yaptığımız gibi kendi üretiyor sanmıştım.Çünkü tohum takastan önce oradan sipariş vermiştim.Bundan sonra çevre köyleri daha çok araştırmaya çalışıcam.Çünkü benim amacım eskilerden kalan tohumları çoğaltıp , yaşatmak.Bunları yemek ve çocuklarıma yedirmek.

birnefestoprak 07-07-2014 20:35

"Bu sene urettigim tohumu seneye paylasirsam sorun olur mu?" mu diyorsunuz yoksa "Dagitmayi planladigim tohumu ancak seneye cogaltip 2015'te paylasabilecegim" mi diyorsunuz?

Alıntı:

doğal diye aldığım tohumları
derken neyi kastettiginizi anlamadim. Hibrit tohumu kastediyorsaniz, hangi tohumlari aldiginizi belirtirseniz, hibrit mi atalik mi oldugunuzu anlamaniza yardimci olabiliriz. Kendi uretmese bile tohumlar atalik olabilir.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi esgül73 (Mesaj 1303470)
Tohum takastan gelen domates,biber ve diğer tohumları bu yıl biz doğrudan paylaşımda bulunacak mıyız?Yoksa 1 yıl geçmesini bekledikten sonra mı paylaşılmaz?Zengarden dan doğal diye aldığım tohumları bizim yaptığımız gibi kendi üretiyor sanmıştım.Çünkü tohum takastan önce oradan sipariş vermiştim.Bundan sonra çevre köyleri daha çok araştırmaya çalışıcam.Çünkü benim amacım eskilerden kalan tohumları çoğaltıp , yaşatmak.Bunları yemek ve çocuklarıma yedirmek.


esgül73 07-07-2014 23:19

Ben bu tohum işine ilk kez 2 yıl önce İnternete yerli tohum diye yazdığımda tanıştığım Engin Bey'den tohum siparişi vererek başladım .Çok güzel domates ve biber yedik.Fakat tohum alamadım.Hatta bu yıl elimde kalan yerli tohumdan gelen tohumları çimlendirdim.Şu an meyvelerini verdiler.Daha sonra ağaçlar net in tohum takas etkinliğine heyecanla katıldım.Domatesin o çiçekteyken başlayan kokusu yok mu,dünyalara bedel...Bu arada Zengarden dan geleneksel tohum başlığı altında da sipariş verdim ki tohumunda kendim de üretebileyim diye.Örnek verecek olursam geleneksel Marsilya çiftlik domatesi,kara orman domatesi,mini süt Mısır gibi.Tohum takastan gelen 21 çeşit tohumun alabildiklerimi (kaç tane olur bilemiyorum çünkü fasulye olmadı 3 çeşit ıspanak seneye tohum verecekmiş v.b.)bu seneki etkinlikte doğrudan paylaşmam gerekir mi?


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 10:04.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025