agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Agaclar.net Çalışmaları, Projeleri, Etkinlikleri > Önceki Tohum Paylaşım Etkinlikleri (Tamamlananlar) > 2015-2016 Tohum Paylaşım Etkinliği
(https)

Beğeni Düzeni65Beğeniler
  • 6 Gönderen
  • 11 Gönderen
  • 10 Gönderen
  • 2 Gönderen
  • 6 Gönderen Taşlıbahçe
  • 4 Gönderen birnefestoprak
  • 2 Gönderen Taşlıbahçe
  • 1 Gönderen birnefestoprak
  • 1 Gönderen Taşlıbahçe
  • 3 Gönderen h_dogan
  • 5 Gönderen malbman
  • 2 Gönderen
  • 1 Gönderen
  • 1 Gönderen Taşlıbahçe
  • 8 Gönderen
  • 1 Gönderen
  • 1 Gönderen

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 06-06-2016, 13:25   #1
Ağaç Dostu

Taşlıbahçe's Avatar

Giriş Tarihi: 03-04-2006
Galeri: 2
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi birnefestoprak Mesajı Göster
Bu çeşidin tohumları, aşağıdaki proje istasyonlarına açılmıştır.

Taşlıbahçe

Kavun ve karpuzda başarılı sonuçlar alan bir proje gönüllüsüne daha ihtiyaç var.

Proje yetiştiricilerinin bu çeşidin tohumunu 2017-2018 agaclar.net tohum paylaşım etkinliği için çoğaltarak, önce kendi tohum stoklarını sağlama aldıktan sonra, önceliği diğer proje gönüllülerine vererek dağıtmasını dilerim.

• Bitki türü: Meyve
  • Bitki ömrü: Tek yıllık
  • Tohum Türü: Karpuz, Citrullus lanatus
  • Tohum çeşit adı: Çekirdeği Oyalı (Turuncu Kültivar)
  • Tohum kaç yıldır sizdedir: 1
  • Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Tampa
  • Tohumun kökeni: -
  • Tohumun geldiği yer: -
  • Kullanılan gübreler: Keçi gübresi, organik bazlı diğer ürünler
  • Kullanılan ilaçlar: -
  • Hasat yıl ve ayı: Haziran 2016
  • Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay
  • Bitki tipi ve gelişim durumu: Çekirdeği Oyalı'ya göre koyu kabuk rengine sahip, orta erkenci, çekirdekleri benzer özellikler gösteren, ona ek olarak da göz alıcı güzellikte turuncu et rengine sahip son derece nadir bir yerli karpuz çeşidi. İdeal koşullarda meyve ağırlığının ana çeşide göre daha büyük olacağını tahmin ediyorum. Et sıkılığı, su oranı ve lezzet bakımından da çok kaliteli bir karpuz.
  • Çeşidin Hikayesi: ANATOHUM Projesi'ne bugüne kadar dahil ettiğim en önemli çeşitlerden birisi. Bana göre, Çekirdeği Oyalı her iki karpuz da Türkiye'nin Moon and Stars'ı ama ondan çok daha ilginçler.

Eklenti 616471
Bu kültivarın aynısına veya çok benzerine 15 yıl önceye kadar Tekirdağ, Şarköy'e bağlı Yeniköy ve Sofuköy'de, Çanakkale Ecaabad'a bağlı Ilgardere köyünde rastlamıştım. O zamanlar tohum almadım, muhtemelen kaybolmuştur. Yine de akrabalara sordururum, belki çıkar bir yerlerden.

Taşlıbahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-06-2016, 19:05   #2
Ağaç Dostu

birnefestoprak's Avatar

Giriş Tarihi: 15-07-2012
Tohum dağılımı çok ilginç (sizin verdiğiniz bilgi çok önemli), coğrafi işaretleme yapmak mümkün olamadı. Bana verilen bilgi, Çekirdeği Oyalı'nın (kültivar adından bahsetmediğim için ilk dağıttığım tohumu kastediyorum) Ovalı Köyü'ne ait olduğu yönündeydi. Bu duruma göre, Tokat'a kadar uzanıyor sanırım (tespit edebildiğim tek Ovalı Köyü, Tokat'a bağlı).

Bir renk bir bölgede ortaya çıkıp sonra başka yörelerde başka renkte devam etmiş olabilir. Domateslerde çok sayıda, herhangi bir çaprazlama söz konusu olmadığı halde, rastgele bir mevsimde çeşit özelliklerinden ayrılan stabil bir bitki ortaya çıkabiliyor. Yani sonraki senelerde tohumunu ektiğinizde de hibrit tohum olarak değil, o yeni özelliklere sahip yeni bir çeşit olarak devam ediyor. Karpuzda bu durum ne sıklıkla görülür bilmiyorum (sanırım bunun teknik terimi turuncu etli genotip oluyor).

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Taşlıbahçe Mesajı Göster
Bu kültivarın aynısına veya çok benzerine 15 yıl önceye kadar Tekirdağ, Şarköy'e bağlı Yeniköy ve Sofuköy'de, Çanakkale Ecaabad'a bağlı Ilgardere köyünde rastlamıştım. O zamanlar tohum almadım, muhtemelen kaybolmuştur. Yine de akrabalara sordururum, belki çıkar bir yerlerden.

birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-06-2016, 20:55   #3
Ağaç Dostu

Taşlıbahçe's Avatar

Alıntı:
Tohum dağılımı çok ilginç (sizin verdiğiniz bilgi çok önemli), coğrafi işaretleme yapmak mümkün olamadı. Bana verilen bilgi, Çekirdeği Oyalı'nın (kültivar adından bahsetmediğim için ilk dağıttığım tohumu kastediyorum) Ovalı Köyü'ne ait olduğu yönündeydi. Bu duruma göre, Tokat'a kadar uzanıyor sanırım (tespit edebildiğim tek Ovalı Köyü, Tokat'a bağlı).

Bir renk bir bölgede ortaya çıkıp sonra başka yörelerde başka renkte devam etmiş olabilir. Domateslerde çok sayıda, herhangi bir çaprazlama söz konusu olmadığı halde, rastgele bir mevsimde çeşit özelliklerinden ayrılan stabil bir bitki ortaya çıkabiliyor. Yani sonraki senelerde tohumunu ektiğinizde de hibrit tohum olarak değil, o yeni özelliklere sahip yeni bir çeşit olarak devam ediyor. Karpuzda bu durum ne sıklıkla görülür bilmiyorum (sanırım bunun teknik terimi turuncu etli genotip oluyor).
Saydığım köylerde bu çekirdek yapısına kırmızı etli karpuzlarda da rastlamıştım. İnanca göre bu çekirdeklerde köydeki herkesin Arapça ismi yazılıymış; hocaya gidip götürenler okuturmuş

bahcedenn ve Selma_321 beğendi.
Eski 06-06-2016, 21:13   #4
Ağaç Dostu

birnefestoprak's Avatar

Giriş Tarihi: 15-07-2012
Bahsettiğiniz kırmızı karpuzun et rengi geçen seneki karpuzdan daha koyu bir kırmızı mıydı?

Alıntı:
Saydığım köylerde bu çekirdek yapısına kırmızı etli karpuzlarda da rastlamıştım. İnanca göre bu çekirdeklerde köydeki herkesin Arapça ismi yazılıymış; hocaya gidip götürenler okuturmuş

bahcedenn beğendi.
birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-06-2016, 22:05   #5
Ağaç Dostu

Taşlıbahçe's Avatar

Alıntı:
Bahsettiğiniz kırmızı karpuzun et rengi geçen seneki karpuzdan daha koyu bir kırmızı mıydı?
Maalesef renk tonunu hatırlamıyorum. Bu yaz soruşturacağım; bir şans eseri halen ekenler varsa gidip bakarım... Tohum bulursam da ekerim, sonrasında bakarız...

Eski 07-06-2016, 16:34   #6
Moderatör

h_dogan's Avatar

Giriş Tarihi: 12-07-2007
Galeri: 22
Alıntı:
Çok inançlı bir toplumuz ama okumak yok kulaktan dolma inanç!!!!...

h_dogan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-06-2016, 22:10   #7
Ağaç Dostu

Taşlıbahçe's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi h_dogan Mesajı Göster
Çok inançlı bir toplumuz ama okumak yok kulaktan dolma inanç!!!!...
Bu türden inançlar bende bu duyguyu (!) yaratmıyor, aksine hoşuma gidiyor. Toprak, gıda, gelenek, inanç... Hepsi bir arada, iyi veya kötü değil, sadece kültür.

Selma_321 beğendi.
Eski 07-06-2016, 16:47   #8
Ağaç Dostu

malbman's Avatar

Giriş Tarihi: 25-04-2008
Galeri: 15
Alıntı:

Sayın birnefestoprak, geçen yıl çekirdeği oyalı adlı karpuzun tohumlarını İzmir-Alaçatı'nın yerlisi bir amcadan almıştım. Her yıl kendi meyvelerinden aldığı tohumları ekip bu şekilde yıllardır soyu devam ettiriyormuş.

Ama çeşitli renklerde olabileceği ihtimali aklıma gelmediği için ne renk olduğunu sormadım. Bu yıl bir tane tohumu çimlendirdim ve taraçadaki bahçemde topraksız tarım bitki besin eriyiği ile yetiştirmeye çalışıyorum. Umarım en azından bir tane de olsa meyve alırım da rengini görebilirim. Meyve sizinkinin renginde çıkarsa bitkinin kökeni iyice karışmış olacak gerçi

Fikir verecekse bitkinin fotoğraflarını çekip yükleyeyim ama bitkinin görünümünde çok bariz farklar olacağını sanmıyorum. Zira sıradan bir karpuz fidesi gibi görünüyor.

Bitkinin fotoğrafları

Eklenen Resimler

malbman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 09:28.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025