agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Agaclar.net Çalışmaları, Projeleri, Etkinlikleri > Önceki Tohum Paylaşım Etkinlikleri (Tamamlananlar) > 2015-2016 Tohum Paylaşım Etkinliği
(https)




Beğeni Düzeni1610Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 15-10-2015, 10:18   #1
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,895
@ Muda, sizin mısırlar bunlar;

Name:  darı sil.jpg
Views: 693
Size:  43.7 KB

Kökenleri tamamen kurumasa da çoğunun yaprakları sarardı, ana gövdeler de gitti gider. İçleri ise kimisi kızarmış kimisi resimde de görüldüğü gibi sarının farklı tonlarında. Şimdi tohumları nasıl alayım. Çoğunluk mısır koparılmamış bekliyor daha bahçede. İyice renginin kızarmasını mı bekliyeyim, yoksa sarı ama sert olanları da toplayayım mı? Bir de taneleme işini ne zaman yapmalı. Tanelemeden koçanıyla saklarsak koçanı böceklenecek gibi duruyor, taneleyip tabağın kağıdın üzerinde bekletip bir kaç gün sonra kavanozlara doldursam olmaz mı?

TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-10-2015, 14:30   #2
Ağaç Dostu
 
Muda's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-02-2013
Şehir: Afyonkarahisar
Mesajlar: 3,817
Galeri: 8
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi TCM Mesajı Göster
@ Muda, sizin mısırlar bunlar;

Eklenti 581067

Kökenleri tamamen kurumasa da çoğunun yaprakları sarardı, ana gövdeler de gitti gider. İçleri ise kimisi kızarmış kimisi resimde de görüldüğü gibi sarının farklı tonlarında. Şimdi tohumları nasıl alayım. Çoğunluk mısır koparılmamış bekliyor daha bahçede. İyice renginin kızarmasını mı bekliyeyim, yoksa sarı ama sert olanları da toplayayım mı? Bir de taneleme işini ne zaman yapmalı. Tanelemeden koçanıyla saklarsak koçanı böceklenecek gibi duruyor, taneleyip tabağın kağıdın üzerinde bekletip bir kaç gün sonra kavanozlara doldursam olmaz mı?
Sayın TCM;

Mısırlar tırnağınızla bastırdığınız zaman ezilmiyor ise tamamen olgunlaşmış demektir. Taneler cam gibi parlak ve ezilemiyor ise tamamen olgunlaşmış oluyorlar. Ben bu yıl ekemedim. Geçtiğimiz yıldan beş altı koçan olması gerekiyor. Tabi biraz da olsa taneleyip sakladıklarım da var. Söylemiş olduğum sertlikte ise önce balkonda iyice kurumasını beklersiniz. Daha sonra ise tanelersiniz. Kurumuş mısırları kavanozda saklarsınız.

Mısırların hepsi aynı renkte değil. Kocanların sarı beyaz gibi olanları renklenmeyecek. Kırmızı, sarı ve karışık renkli olanlar var. Kırmızı gibi olanlar daha küçük koçan yapıyorlar.

Sizin mısırlardan birinin üzerinde muhtemelen arılar veya rüzgar vasıtası ile tozlaşma sonucu renklenen bir mısır taneniz de var.

Muda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-10-2015, 15:13   #3
Ağaçsever
 
YasinKısa's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-08-2014
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37
Tohum Paylaşım Etkinliği Kural/Kısıtlamalarına Karşı Bir Görüş

Arkadaşlar,

2015 Katalog sayfasında aşırı talepte bulunan bazı üyeler nedeniyle sevgili malina'nın yaptığı "keyifiniz bilir " başlıklı postu okuyunca aşağıdaki özel mesajı kendisine atmış, kafamda oluşan soru işaretlerini ortadan kaldıracak bir çözüm önermesini beklemiştim.

Kendisi haklı olarak bana genel yazışmalar bölümüne bu teklifimi iletmemi belirtip ekledi: "benzer sorunu olanların da katılımıyla ortak bir sonuca varılabilir...".

Bu nedenle, konuyu tartışmaya açmak ve benimle benzeşen sıkıntısı olabilecek diğer dostların da yararlanabileceği bir çözüm üretmeye esas fikir paylaşmak için aşağıya bu metni aynen alıntılıyorum.


Ben foruma geçen yıl katılmış ve tohum talep etmiş biriyim ve geçen yıl 23-24 civarı tohum talebinde bulunmuş, bunları İstanbul Bahçeşehir'de evimin terasında (malesef bu nedenle saksıda) yetiştireceğimi kendim hakkımdaki tanıtımda da belirtmiştim.

Tohumların büyük çoğunluğunu önerilen ekim kurallarına da dikkat ederek ekmeme rağmen ya fideye dönüştürmede yahut sonradan meyve almada ciddi sıkıntılar yaşadım, bunları aşma mücadelemi "tohum paylaşım sonrası etkinlikler" bölümünde paylaşmaya da çalıştım. Terasta, aşırı ısına beton zemin üzerinde, bitki köklerinin yanması ve sulama sıkıntılarını aşmaya çalışarak aylarımı geçirdim, doğal olarak bu eforuma rağmen tarla/bahçede olduğu gibi verim alamadım.

Neticede tohum alma yeterliliğine sahip kalitede meyve alabildiğim ürünüm çok kısıtlı oldu; örneğin sadece marul, süs patlıcanı, jimmy nardello italian pepper, tiny tim domates'ten tohum alabilir durumdayım. (İlk güzel meyveyi tohum için saklama desturunu unutarak -biraz da lezzetlerine yenik düşerek- tohum almayı kaçırdığım ürünler de olmadı değil, örneğin black russian domates). Bunlar, tohumu geçen yıl paylaşan üyeler tarafından bu yıl da paylaşıldığı gibi, onlardan tohum alan bir kısım benim gibi üye tarafında da paylaşılacak anladığım kadarıyla.

Bu yıl sırf hobimi layıkıyla yapabilmek için bir arkadaşımla 2 dönüm civarında bahçe almaya karar verdik, Çatalca civarında arayışımız sürüyor.

Hal böyle olunca, hevesleve keyifle gelecek sene yeni neler ekebileceğimizi düşünürken, dün foruma attığınız "keyfiniz bilir " başlıklı postu okudum, genel kuralları okumadığımı, talep konusunda aslında kısıtlamalar olduğunu, anlamış bulundum. Şu ana kadar kaç talebim olduğunu saymadım ama bu postu atmanıza neden olan kişilerden olmadığımı ümit ediyorum

Benim paylaşacağım tohum sınırlı ve zaten var olan çeşit olduğu için, alacağımız yeni bahçede ekim yapmaya esas tohum talebim sınırlı olacak diye korkmaktayım. Çimlenme/büyüme konusunda sıkıntılı tohumlar gelmesi halinde sorunumuz daha da büyüyecek, bu defa F1 tohum alarak çeşit yapmaya çalışacağız diye endişe ediyorum.

2. yıl paylaşım kuralındaki kısıtlamaları, geçen yıl/önümüzdeki yıl arasında mekan farklılığıyla tohumları değerlendirebilecek durumda olan benim için esnetebilecek şekilde bir çözüm, forum kuralları dahilinde var mıdır?

Örneğin, etkinliği yöneten sizlere tohumların tasnif ve kargolanmasında gerekli olabilecek malzemelerden (zarf, kilitli poşet, etiket vs.) göndersem ve bu şekilde bir katkım olsa, yeterli tohum paylaşamamış olmamın vereceği olumsuzluklar aşılabilir mi?

Bilgi verirseniz çok menun olur, gelecek yılla ilgili planlamamı buna göre yapabilirim.

Sevgiler.

Yasin KISA

atabora ve Jakin beğendi.
YasinKısa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 04:23.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025